«Μουσικό σεργιάνι»

Το βιβλίο του Ηλία-Βολιότη Καπετανάκη παρουσιάζεται στον Αλμυρό

Καθώς πλησιάζουν Χριστούγεννα μεγαλώνει και η ανάγκη για απόδραση από τα βάσανα, όμορφες στιγμές και σωστή ψυχαγωγία. Σε ρεμπέτικη βραδιά σας καλούμε με αφορμή το βιβλίο του δημοσιογράφου Ηλία Βολιότη – Καπετανάκη: «Μουσικό Σεργιάνι», που παρουσιάζεται στον Αλμυρό, στον «Αλότοπο», την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στις 7 το βράδυ. Θα μιλήσουν ο μαέστρος Γιώργος Διαμαντόπουλος και ο συγγραφέας Η. Βολιότης – Καπετανάκης. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα το μουσικό συγκρότημα ΛΑ – ΡΕ με ωραία ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια. Ο «Αλότοπος» βρίσκεται στην αποθήκη ΑΛΑΤΟΣΤΡΑΤΑΣ, Βόλου 22, δίπλα στο Κ.Τ.Ε.Λ. Αλμυρού.

Το «Μουσικό Σεργιάνι. Άλλα 22 “ρεμπέτικα” πορτρέτα», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μετρονόμος». Για πάνω από δυο δεκαετίες ο Η. Βολιότης – Καπετανάκης καταπιάνεται με την τεκμηριωμένη βιογραφική παρουσίαση θρυλικών δημιουργών, που έφτιαξαν το «Ρεμπέτικο», ένα από τα προικισμένα, διαχρονικά τέκνα της παγκόσμιας λαϊκής τέχνης. Μετά τους «Μάγκες Αλήστου Εποχής», (Μετρονόμος), στο «Μουσικό Σεργιάνι» βιογραφούνται άλλοι 22 τραγουδιστές, συνθέτες, στιχουργοί, παιχνιδιάτορες, σε πρωτότυπες μονογραφίες με γλαφυρές αφηγήσεις των ίδιων ή απογόνων τους και εκατοντάδες μοναδικές φωτογραφίες, που… κινηματογραφούν αδρά μοναδική εποχή, όταν ο λαός έκανε όμορφα τραγούδια τα ντέρτια και τους καημούς του. Κάτι, που λείπει τώρα στα δύσκολα χρόνια της αποξένωσης, του ραγιαδισμού και των Μνημονίων.

«Μουσικό Σεργιάνι», σε ανάμνηση της δημοφιλούς και από σαράντα κύματα περασμένης πολύχρονης ομότιτλης εκπομπής του συγγραφέα στην Ε.Ρ.Τ. Με εξώφυλλο τον πανέμορφο πίνακα του Πάνου Φειδάκη «Πρωτομαγιά», βιογραφούνται: Δημήτρης Γκόγκος – Μπαγιαντέρας, Κώστας Καπλάνης, Στέλιος Κηρομύτης, Οδυσσέας Μοσχονάς, Ρένα Στάμου, Γρηγόρης Ασίκης, Λάμπρος Λεονταρίδης, Νίκος Καλαϊτζής- Μπινταγιάλας Ευάγγελος Σωφρονίου, Μιχάλης Τρίμης, Τόλης Χάρμας, Γιώργος Φωτίδας, Δημήτρης Ρουμελιώτης, Γεράσιμος Κλουβάτος, Γιάννης Τατασόπουλος, Στέλιος Δούσης, Στέλιος Λαζάρου Γιάννης, Ήττος, Πέτρος Αυγέρης. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι βιογραφίες των βάρδων της Μαγνησίας Θεόδωρου Δερβενιώτη, Ευάγγελου Μπαλλή, Μιχάλη Χασαπάκη, όπως επίσης αφιέρωμα στους παλιούς μουσικούς του Πηλίου.

Σε εποχή και κοινωνία, που κυριαρχούν φτηνιάρικοι, εμπορικοί, κυρίως σκανδαλοθηρικοί, τάχα διθύραμβοι, που συνιστούν κατ’ ουσία ασέβεια και δυσφήμιση των βιογραφούμενων, ο Ηλίας Βολιότης – Καπετανάκης επιμένει να σκιαγραφεί την εποχή του «Ρεμπέτικου», όπως την έζησαν οι δημιουργοί του, συγκρίνοντας όλες τις πηγές, πρωτίστως το έργο τους, τα άσματα, που μας άφησαν και που τραγουδάμε και σήμερα, γιατί πολλά από αυτά είναι σαν να γράφτηκαν… αύριο.

«Στους πρωτόπειρους αναγνώστες – συνεπιβάτες στο νέο μελωδικό ταξίδι οφείλω να επαναλάβω διευκρινιστικά –σημειώνει ο Ηλίας Βολιότης Καπετανάκης: Δεν θα διαβάσετε ξενέρωτες μελό αγιογραφίες! Εικόνες θα δείτε με τα μάτια της ψυχής! Σάρκινες φάτσες, όχι πραγματικότητα εικονική. Με τις μεγάλες τους αδυναμίες. Κυρίως μ’ αυτές. Γιατί, όσο πιο έντονα, βασανιστικά πάθη και κουσούρια, τόσο πιο μεστό, όμορφο, τόσο πιο (σχετικά) διαχρονικό έργο. Αρκεί ταλέντο να το γονιμοποιεί. Ό,τι σπανίζει σήμερα»…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.