«Ο αλεξιπτωτιστής ήταν δικός μας» : Μια ιστορία αγάπης απ’ τα χρόνια του πολέμου ως τον καιρό των μνημονίων

Ο συγγραφέας Θοδωρής Δεύτος μιλά στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, για το νέο του συγγραφικό δημιούργημα και τα μηνύματά του

Μια ετερόκλιτη αγάπη παίρνει σάρκα και οστά στην Κρήτη το 1937, ζει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και φτάνει μέχρι την εποχή των μνημονίων. «Ο αλεξιπτωτιστής ήταν δικός μας» (εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ) τιτλοφορείται η νέα συγγραφική δουλειά του κ. Θοδωρή Δεύτου, η οποία κυκλοφόρησε στις 2 Δεκεμβρίου και έρχεται να αναδείξει πτυχές της ιστορίες που δεν έχουν ακόμη φωτιστεί. Μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή, ο πολυγραφότατος συγγραφέας και εκπαιδευτικός, μοιράζεται στιγμές του βιβλίου και μεταδίδει το μήνυμα της αγάπης και της ειρήνης, μιας και ο πόλεμος έχει τραγικές συνέπειες για όλους.

«Ο αλεξιπτωτιστής ήταν δικός μας» καταγράφει μια ιστορία σε άλλη χρονική περίοδο από τις προηγούμενες ιστορίες σας;

Τα προηγούμενα πέντε βιβλία μου αναφέρονταν στις αλησμόνητες πατρίδες. Τώρα έχουμε μια ιστορία στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεκινά στην Κρήτη το 1937 όταν μια ομάδα Γερμανών μεταπτυχιακών φοιτητών της Αρχαιολογίας έρχονται για ανασκαφές στην Κνωσό. Ένας εξ αυτών, ο Έρικ ερωτεύεται μία Κρητικοπούλα,, πλέκεται ένας τρελός έρωτας, ο οποίος έρχεται να ταράξει τα νερά της Κρήτης, με τους αυστηρούς κανόνες, τις αρχές και τις αξίες. Ξέρουμε πως είναι τα ήθη και έθιμα στην Κρήτη. Η σχέση αυτή περνά δια πυρός και σιδήρου και μετά την Κρήτη, ζει τον λιμό της Αθήνας, τον φοβερό χειμώνα του 1941-42 με τους 140.000 νεκρούς λόγω του Βρετανικού αποκλεισμού, ζει τον τριπλό βομβαρδισμό των συμμάχων στη Δρέσδη, τον Ψυχρό Πόλεμο και γύρω στο 1954 επιστρέφε στην Κρήτη με την ιστορία να φτάνει μέχρι τις μέρες μας, μέχρι τις ημέρες των μνημονίων, καθώς τελειώνει το 2013 με έναν τρόπο πολύ εντυπωσιακό κι έναν τρόπο που εξηγεί και τον τίτλο του βιβλίου κατά μία έννοια.

Η επιλογή της περιόδου και της Κρήτης έγινε με κάποιο συγκεκριμένο σκεπτικό;

Εγώ επιλέγω θέματα της ιστορίας, που μας αφορούν, μας πονούν και μας ενδιαφέρον και τα οποία κρίνω ότι θέλουν λίγο περισσότερο να «φωτιστούν». Για την Κρήτη και τους Κρητικούς, με τους οποίος έχω ζήσει πολλά χρόνια μαζί , τρέφω μεγάλη αγάπη. Το κομμάτι της μάχης της Κρήτης λίγο το ξέρουμε αλλά το κομμάτι του τι έγινε στη Γερμανία μετά την πτώση του Βερολίνου, με το που μπήκαν οι σύμμαχοι στη Γερμανία είναι λίγο έως πολύ άγνωστο στο πλατύ κοινό. Πρέπει να πούμε και το βιβλίο το περιγράφει με μεγάλη λεπτομέρεια, ότι ο γερμανικός λαός υπέστη πολλούς εξευτελισμούς από τους συμμάχους- νικητές του πολέμου, στην προσπάθειά τους να γκρεμίσουν τον μεγαλοϊδεατισμό των Γερμανών, ο οποίος δυστυχώς στις μέρες μας επανήλθε με άλλη μορφή, δηλαδή με την οικονομική ισχύ που έχουν. Ήθελα να δείξω τον πόλεμο κι από τις δυο πλευρές.

Τα γεγονότα έρχονται σε μια αλληλουχία και μια συνοχή μέχρι το 2013;

Ναι έως τότε. Είναι ένα βιβλίο πολύ πλούσιο σε γεγονότα με πολλές ανατροπές, πολύ ενδιαφέρον. Το βιβλίο κυκλοφόρησε στις 2 Δεκεμβρίου και όσοι αναγνώστες το διάβασαν μου έστειλαν διθυραμβικές κριτικές, που πραγματικά με εξιτάρουν.

Το βιβλίο βασίζεται μόνο σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα;

Το βιβλίο έχει αρκετή ιστορία, γιατί για να γίνουν αυτά τα μυθιστορήματα πρέπει να φτιαχτεί ένα σταθερό ιστορικό πλαίσιο και πάνω εκεί κεντάμε τον καμβά της ιστορίας και της πλοκής.

Φαίνεται πως σας αρέσει και προηγείται σοβαρή έρευνα…

Προηγείται μεγάλη ιστορική έρευνα. Για το συγκεκριμένο βιβλίο η μελέτη ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου και τελείωσε η συγγραφή του στα τέλη του Οκτώβρη. Τα ιστορικά βιβλία χρειάζονται πολύ διάβασμα, έρευνα, γιατί εάν δεν έχεις καταλήξει σε ένα σωστό ιστορικό πλαίσιο, μπορεί εύκολα να γίνεις ρεζίλι. Δεν μπορείς να παίζεις με τέτοια θέματα.

Τι θέλετε να μείνει στον αναγνώστη που θα διαβάσει το βιβλίο σας;

Αυτο που ακούγεται τελευταία σε σχέση με την Τουρκία λέει ότι θα είμαστε μόνοι μας στον πόλεμο, είναι η ουσία του θέματος. Η Ελλάδα πολέμησε μόνη αυτό τον δυνατό αντίπαλο, τον φασισμό και τον ναζισμό, ο πόλεμος είναι το ίδιο για όλους, είτε είσαι άσπρος, είτε μαύρος, είτε αριστερός, είτε χριστιανός, είτε καθολικός. Όλοι οι άνθρωποι δέχονται τις ίδιες συνέπειες και με αυτή την έννοια θα πρέπει με κάθε τρόπο να τον αποτρέπουμε.
Εγώ ως εκπαιδευτικός, όταν γράφω ένα βιβλίο η επιδίωξή μου είναι να μένει κάτι στον αναγνώστη. Με αυτή την έννοια όσοι διαβάσουν αυτό το βιβλίο νομίζω ότι θα μάθουν πολλά, έχει πολλά να τους διδάξει και πιστεύω ότι θα κάνει … πολύ υψηλές πτήσεις.

«Ο πόλεμος είναι ίδιος για όλους, είτε είσαι άσπρος, είτε μαύρος, είτε αριστερός, είτε χριστιανός, είτε καθολικός»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.