««Πάμε σαν άλλοτε»- Στα ίχνη του Μουσικού Θεάτρου Σμύρνης: Μουσική εκδήλωση από τους Ίωνες

Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας ‘’ΙΩΝΕΣ’’ παρουσιάζει την εκδήλωση ««Πάμε σαν άλλοτε»- Στα ίχνη του Μουσικού Θεάτρου Σμύρνης» την Παρασκευή 15 Μαρτίου στις 19.00 στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας.

Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης οι  τρεις διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, η Βολιώτισσα σοπράνο Μίνα Πολυχρόνου, ο τενόρος Φίλιππος Μοδινός και ο  πιανίστας Απόστολος  Παληός που θα ερμηνεύσουν έργα λόγιας και ελαφράς μουσικής,  συνθετών με Μικρασιατική καταγωγή  και θα μας ταξιδέψουν  στα θέατρα και τα σαλόνια των αρχοντικών  της Σμύρνης πριν την Καταστροφή αλλά κι έπειτα στην Αθήνα κατά τις δεκαετίες΄30-΄40 , καθώς  οι σπουδαίοι συνθέτες συνέχισαν να δημιουργούν.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει θεατρικές ερμηνείες που αντιμετωπίζουν τα πιο απαιτητικά από φωνητικής άποψης έργα, όπως  η σύνθεση του Μ. Κολομοίρη , «Από τη ζωή και τους καημούς του Καπετάν Λύρα», που γράφτηκε από τον συνθέτη προς το τέλος της ζωής του και αποτελεί το «μουσικό απομνημόνευμά» του από τη μακρόχρονη καλλιτεχνική του διαδρομή.

Και βέβαια με τις μυριάδες αποχρώσεις και την αφηγηματική ευφράδεια του παιξίματός του, θα συνοδεύσει  στο πιάνο  ο Απόστολος Παληός, σολίστ, Δρ Μουσικολογίας και  ποιητής.

Η Μίνα Πολυχρόνου, κατέχει ανώτερο τίτλο φωνητικής ερμηνείας (Fellowship London College of Music). Συνέχισε σπουδές σε Μιλάνο υπό τις Κάρλα Καστελλάνι, Μαρία-Λουίζα Τσόνι (υποτροφία ιδρύματος “Αλέξανδρος Ωνάσης”), Βιέννη υπό τις Σένα Γιούρινατς, Ιλεάνα Κοτρουμπάς.  Έχει πρωταγωνιστήσει σε πολυάριθμες παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και έχει τραγουδήσει κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο, μεταξύ άλλων, σε Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Όπερα Θεσσαλονίκης. Έχει συνεργαστεί με όλες τις ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες υπό τη διεύθυνση κορυφαίων Ελλήνων και ξένων αρχιμουσικών και έχει βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Ο Φίλιππος Μοδινός εργάζεται στο χώρο των παραστατικών τεχνών από το 1996. Έχει εμφανιστεί με όλους τους μεγάλους φορείς της Ελλάδος, όπως Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών/Θεσσαλονίκης, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών/Θεσσαλονίκης κτλ. καθώς και στο εξωτερικό μεταξύ άλλων με συνεργασίες με την Royal Opera House Covent Garden, Opera Classica Europa, Fulham Opera κα.Tο 2011 ήταν συνιδρυτής της εταιρίας Skull of Yorick Productions που αργότερα έγινε η Εταιρία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος Υπήρξε οικονομικός διαχειριστής της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας και διαχειριστής της Εταιρίας Λυρικού Θεάτρου από το 2016.  Έχει εκλεγεί στο ΔΣ της Ένωσης Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδος.

Ο Απόστολος Παληός είναι  Διπλωματούχος των Ανωτάτων Μουσικών Ακαδημιών Βερολίνου και Λειψίας με σολιστικό δίπλωμα πιάνου και master με άριστα παμψηφεί και διάκριση. Πτυχιούχος Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, στο οποίο εισήχθη ως πρώτος, και αριστούχος διδάκτορας του ίδιου τμήματος. Υπότροφος διαφόρων Ιδρυμάτων και βραβευθείς πολλών διεθνών διαγωνισμών πιάνου, μουσικής δωματίου και σύνθεσης σε Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία. Διακρίσεις από την Ακαδημία Αθηνών και την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής. Ως σολίστ πιάνου εμφανίσεις στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου , εμφανίσεις σε διεθνή φεστιβάλ και συμπράξεις με πολλές ορχήστρες. Ηχογραφήσεις μεταξύ άλλων με τη Naxos καθώς και έργων Ελλήνων δημιουργών. Υπήρξε μέλος του πιανιστικού κουαρτέτου Aurora, του συγκροτήματος σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble και συμβασιούχος καθηγητής πιάνου στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

Οι συνθέτες με καταγωγή  από τις περιοχές της καθ ημάς Ανατολής που θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση  είναι οι Μανώλης  Καλομοίρης (Σμύρνη) ,    Πέτρος  Πετρίδης, (Νίγδη) Τιμόθεος Ξανθόπουλος (Σμύρνη) Αλέξανδρος Αλμπέρτης (Σμύρνη)  ,Νίκος Χατζηαποστόλου/Ιωάννης Πολέμης (Βυζαντινές ρίζες), αλλά και –στο δεύτερο μέρος-  οι συνθέτες  ελαφράς μουσικής  Γιάννης Κωνσταντινίδης ή Κώστας Γιαννίδης (Σμύρνη) και Μιχάλης Σουγιούλ,(Αϊδίνι), που θα   μας μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα της «Ευρωπαϊκής» Ανατολής και θα  αποκαλύψουν τη συμβολή τους στη δημιουργία της Εθνικής Μουσικής Σχολής, συνταιριάζοντας  την ελληνική παράδοση με τη δυτική τεχνοτροπία.  Η παραδοσιακή και η λόγια μουσική συνδιαλέγονται και επηρεάζουν η μία την άλλη στην εξέλιξη της τέχνης της μουσικής με θαυμαστά αποτελέσματα.

Έναν αιώνα μετά, η μουσική παράδοση της Μικράς Ασίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής μνήμης. Η ελληνική μουσική, σοβαρή και ελαφρά, χρωστά στους ανθρώπους με καταγωγή από τα μεγάλα κέντρα του μείζονος ελληνισμού και συγκεκριμένα των πόλεων της Μικράς Ασίας.

Η συναυλία  θα εμπλουτιστεί  με λόγο και εικόνα μέσα από τις εκδόσεις της Εστίας ‘’ΙΩΝΕΣ’’ ‘’Το Μικρασιατικό Θέατρο’’ και ΄΄Το Σμυρνέικο Τραγούδι ‘Την παρουσίαση  θα ενισχύσει  η προβολή  σχετικού υλικού (χειρόγραφα, φωτογραφίες, καρτ ποστάλ κλπ) από το Αρχείο της Εστίας.

Τους ερμηνευτές θα πλαισιώσουν χορευτές  που θα κινηθούν με του χορού τα βήματα πάνω στους ρυθμούς των ελαφρών τραγουδιών.

Η Εστία «Ίωνες» προσκαλεί το κοινό να παραστεί στην εκδήλωση.

 

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.