Παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Π. Κουτσιαμπασάκου «Δρόμοι»

Με προβολή της ταινίας του Δ. Κουτσιαμπασάκου «Σιωπηλός μάρτυρας»

Η παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Π. Κουτσιαμπασάκου «Δρόμοι», με προβολή της ταινίας του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ» θα γίνει στο δημοτικό κινηματοθέατρο «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ», την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017 , ώρα 19.00.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια λειτουργίας, που ήταν γεμάτα με επαναφορά αναμνήσεων, δράσεων, πρωτοβουλιών, αλλά και ενδείξεων νέων σταθερών προοπτικών. Δεν είναι βέβαια και τόσο σημαντικό να γιορτάζει ένας φορέας τα δέκα χρόνια λειτουργίας του. Όταν όμως πρόκειται για τους Αποφοίτους Παιδοπόλεων, που τόσα έχουν ζήσει, για τόσα χρόνια και καταφέρνουν να οργανωθούν επί τέλους σε ένα Σύλλογο, έχει εξαιρετική σημασία και ενδιαφέρον.
Την επίτευξη των παραπάνω σκοπών και στόχων, προσεγγίζει με καλή οργάνωση, συνεχή δράση, Πανελλήνιες Συναντήσεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις, προβολές, αφιερώματα, διαλέξεις και με συνεχή ανάδειξη της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας των Αποφοίτων.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων αυτά τα 10 χρόνια, γέμισε με εικόνες και αναμνήσεις από το παρελθόν, δράσεις και ανάσες ανθρώπων που θέλησαν να συνυπάρξουν με τη σκέψη στο όμορφο παρελθόν, την αξιοποίηση και βελτίωση του παρόντος αλλά με τη ματιά στραμμένη στο μέλλον.

Το Δ.Σ. αποφάσισε να τιμήσει αυτά τα δέκα χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου, διοργανώνοντας μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, στη διάρκεια των οποίων θα αναδειχθεί ακόμη περισσότερο η αναγκαιότητα της δημιουργίας του Συλλόγου, αλλά και θα αναδείξει πλευρές της πνευματικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας, στις οποίες συμμετέχουν Απόφοιτοι.

Συνεχίζοντας την πλούσια πολιτιστική του δραστηριότητα, ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων και με αξιοσημείωτη παρέμβαση στα δρώμενα της Μαγνησίας, συνεργάζεται στη διπλή αυτή εκδήλωση με το CineDoc Βόλου, στο πλαίσιο «Φεστιβάλ Καινούργιων Ντοκιμαντέρ», και πραγματοποιείται παράλληλα με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ο «ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ» είναι η 9η και προτελευταία προβολή για φέτος.
Επίσης έχει την συνεργασία και συμπαράσταση και της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. –ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένοι στους αδελφούς Πέτρο και Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο και θα ξεκινήσει, με την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Πέτρου Κουτσιαμπασάκου, (1965 -2014), που έχει τον τίτλο, «ΔΡΟΜΟΙ». Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει ο Σπύρος Γιανναράς, Συγγραφέας, ο οποίος επιμελήθηκε τους «ΔΡΟΜΟΥΣ», μετά την αναχώρηση του Πέτρου.

Ο Πέτρος Κουτσιαμπασάκος (1965-2014) γεννήθηκε στο Αρματολικό Τρικάλων. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εργάστηκε ως επιμελητής/διορθωτής κειμένων σε εφημερίδες («Αυγή», «Ελευθεροτυπία») και σε εκδοτικούς οίκους. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη μουσική -τρομπόνι-, παίζοντας διαδοχικά στις φιλαρμονικές των δήμων Νέας Φιλαδέλφειας και Αγίου Δημητρίου. Ως συγγραφέας εξέδωσε δύο βιβλία, τη συλλογή διηγημάτων «Η σκεπή» (Εστία, 2004) και το μυθιστόρημα «Πόλη παιδιών» (Εκδόσεις Πατάκη, 2012) με θέμα τις Παιδοπόλεις που από το 1947 έως το 1998 συνυπήρχαν βουβά με τις υπόλοιπες πόλεις της ελληνικής επικράτειας. Ήταν μεγαλύτερος αδελφός του σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου. Έφυγε από τη ζωή από εγκεφαλικό επεισόδιο, από το οποίο προσβλήθηκε αρχικά στις 19 Νοεμβρίου 2013, στην Αθήνα, την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014, σε ηλικία 48 ετών.

Η ταινία
Στη συνέχεια, που είναι και το κύριο μέρος της εκδήλωσης, προβάλλεται αποκλειστικά το νέο, βραβευμένο, ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, που έχει τίτλο «ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό κινηματοθέατρο «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ», την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017 , ώρα 19.00. Η τιμή εισιτηρίου είναι 5 ευρώ και επιβάλλεται από την εταιρεία διανομής του ντοκιμαντέρ.
Τον «Σιωπηλό Μάρτυρα» θα παρουσιάσουν και θα συνομιλήσουν με το κοινό ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος – Σκηνοθέτης, που θα παρευρεθεί και η Ελένη Χρυσοπούλου, Αρχαιολόγος και Θεωρητικός Κινηματογράφου, υπεύθυνη διοργάνωσης CineDoc Βόλου.
Ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος είναι ο ένας από τους σκηνοθέτες που έφεραν το ελληνικό κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ κοντά στο κοινό, ήδη από το τέλος της δεκαετίας του ’90, με το «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Γιαγιά μου», ο «Μανάβης».

«Αγωνίζομαι, κερδίζω ή χάνω, υπάρχω. Ονειρεύομαι», διαβάζουμε την κραυγή αγωνίας ενός κρατουμένου στους βρώμικους, φθαρμένους τοίχους των ιστορικών φυλακών Τρικάλων, σε ένα από τα πλάνα του ντοκιμαντέρ “Σιωπηλός Μάρτυρας” του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, πιάνοντας το νήμα της ιστορίας των φυλακών που τραγούδησε ο Τσιτσάνης («Στα Τρίκαλα στα δυο στενά σκοτώσανε τον Σακαφλιά»), του Βενιζέλου, ο Καπετάν Κόζιακας, ο Μαγκάκης, αλλά και οι αδελφοί Παλαιοκώστα κι ο Κώστας Σαμαράς, ο Κουτσιαμπασάκος στην πραγματικότητα πιάνει το νήμα της ιστορίας των φυλακών της χώρας, αναδεικνύοντας τις μικρές ανθρώπινες ιστορίες, τις μικροϊστορίες στο πλαίσιο της μεγάλης ιστορίας, αλλά και τις παθογένειες της ελληνικής Πολιτείας: οι φυλακές Τρικάλων, ένα από τα πρώτα έργα που χρηματοδότησε το ελληνικό κράτος στη Θεσσαλία, ύστερα από την απελευθέρωσή της από τους Οθωμανούς (χτίστηκε το 1895), κατεδαφίστηκε. Με άλλα λόγια, εξαφανίστηκαν τα ίχνη της κρατούμενης ζωής μαζί με την ιστορία του κτίσματος, στο οποίο η Πολιτεία θα στεγάσει το «Κέντρο έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη.

Ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος γεννήθηκε το 1967. Το διάστημα μεταξύ 1984-1986 συμμετέχει ως ηθοποιός στην Θεατρική Λέσχη Βόλου υπό την καθοδήγηση του Σπύρου Βραχωρίτη. Το 1988, για ένα χρόνο, κάνει εντατικά μαθήματα ρωσικών στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας. Το 1989, κατόπιν εξετάσεων, γίνεταιs δεκτός στο τμήμα σκηνοθεσίας του Πανρωσικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου της Μόσχας (V.G.I.K). Αποφοιτά με άριστα το 1994 (πτυχίο σκηνοθεσίας κινηματογράφου και τηλεόρασης, Master of Fine Arts).
Από το 2004 μέχρι το 2007 διετέλεσε διδάσκων καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.

Από το 2009 είναι διδάσκων καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

2014: “ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ημερολόγιο σπουδής” – ταινία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.
2013: “Ο ΜΑΝΑΒΗΣ” – ταινία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.
2006: “Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΦΎΛΑΚΑ” – ταινία μεγάλου μήκους –
1998: «ΥΨΩΜΑ 33».
1995: «Η ΓΕΦΥΡΑ».
1992: «ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΑ»
2001: “FRIDA” – 8’ Video dance εμπνευσμένο από τη ζωή της μεξικάνας ζωγράφου Frida Kahlo σε χορογραφία Ελευθερίας Ρίζου.
1997: «Ο ΗΡΑΚΛΗΣ, Ο ΑΧΕΛΩΟΣ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ» Ντοκιμαντέρ.
1990: «ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΡΑΙΝΩΝ»
Έχει δημιουργήσει σειρά ντοκιμαντέρ για την Τηλεόραση , έχει κάνει Θέατρο και σειρά δημοσιεύσεων πάνω στα θέματα αυτά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.