“Ουτοπίες, Ευτοπίες- δυσΤοπίες”: Διαδικτυακή συλλογή σχεδίων του καθηγητή του ΠΘ Ιορδάνη Στυλίδη

Το 2004, ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιορδάνης Στυλίδης, σχεδίασε μια σειρά έργων για την έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με θέμα τις ΟΥΤΟΠΙΕΣ. Έκθεση που οργανώθηκε ακολουθώντας τις γιορτές για την ζωή και το έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου.
Η διεύθυνση της ομάδας εργασίας, παραγωγής και εγκατάστασης του υλικού στο ‘’Γκάζι’’ ήταν του ομότιμου, πλέον, καθηγητή Λόη Παπαδόπουλου. Χρόνια μετά, ανθοφόρησαν και παρουσιάστηκαν στη δημόσια συζήτηση για την ιδέα και τις πολιτικές-φιλοσοφικές διευθετήσεις νοήματος, για τους τρόπους συλλογικής οργάνωσης και έκφρασης της ζωής, νέες προτάσεις αλλά και ολοκληρωμένες συγκροτήσεις χώρου, χρόνου και σχέσεων.
Όπως η ιδέα για τις πλωτές πόλεις σε συνθήκες ενεργειακής, πολιτικής, και διοικητικής αυτονομίας (SEASTANDING). H ιδέα για την ολοκληρωμένη ψηφιακή ένωση του πλανήτη (e-CITIES) που θα βοηθήσει στην αποσυμφόριση-διάλυση των υπερ-πόλεων και την επιστροφή-αναμόρφωση των οικισμών οπουδήποτε ώστε να επιτευχθούν οι απαραίτητες κλίμακες-μεγέθη για την τοπικοποίηση και την απο-ανάπτυξη, την οικονομία της Οικολογίας, δηλαδή. Στο διαδικτυακό τεύχος μπορεί κανείς να διαβάσει και να δει τόσο τα σχέδια από την έκθεση του 2004 όσο και τις σημειώσεις για την ιστορική εξέλιξη των ιδεών για τις Ουτοπίες, τις Ευτοπίες (ευτυχείς ολοκληρώσεις οικισμών και υποβάθρων δημοκρατίας) και τις δυσΤοπίες (έρμαιες τεχνοκρατικές φορμαλιστικές υπερβολές).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.