Στ. Σαλαμπασόπουλος: «Το τραγούδι είναι ένα ταξίδι στην εσωτερική αναζήτηση»

Ανέφερε στο Ράδιο Ένα, ο ταλαντούχος τενόρος για το νέο του cd single, «Χωρίς αποσκευές»

«Χωρίς αποσκευές» είναι ο τίτλος του νέου cd single του τενόρου Σταύρου Σαλαμπασόπουλου από το «Όγδοο Music», σε στίχους της Χριστίνας Κοιλάνη και μουσική δική του. Ο ίδιος, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στο πολιτιστικό ένθετο του Ηλία Κουτσερή περιγράφει ότι η καραντίνα τον επηρέασε πολύ, όπως όλους μας, και «η εσωστρέφεια, έγινε εξωστρέφεια», παρουσιάζοντας τη μουσική που γράφει στον κόσμο.

Καταρχάς να πούμε ότι είστε ένας παιδί της Λυρικής Σκηνής, σωστά;

Είμαι ένας άνθρωπος που έχει ασχοληθεί με την κλασική μουσική, κάνοντας σπουδές στο εξωτερικό. Ξεκίνησα εντός του κλασικού χώρου και αυτή τη στιγμή κάνω κάτι εναλλακτικό στην crossover μουσική.

Είναι το είδος που αγαπάτε και ασχολείστε περισσότερο, αλλά ταυτόχρονα ασχολείστε και με άλλα είδη που σας «αγγίζουν» εξίσου;

Ο κλασικός χώρος, η μουσική και οι σπουδές στην κλασική μουσική είναι το θεμέλιο για τα άλλα είδη μουσικής. Εμένα μου αρέσει να συναναστρέφομαι με απλούς ανθρώπους και είμαι κι εγώ απλός άνθρωπος. Γι’ αυτό το λόγο μ’ αρέσει να ασχολούμαι με διαφορετικές μουσικές, όπως είναι η jazz, η rock, ακόμα και η λαϊκή μουσική.

Στο τελευταίο κομμάτι στο νέο single είναι δική σας μουσική. Γράφατε ανέκαθεν μουσική;

Ναι, είναι σε δική μου μουσική και τους στίχους τους έχει γράψει μια ταλαντούχα και νέα στιχουργός, η Χριστίνα Κοιλάνη από την Κύπρο. Προσωπικά, έγραφα από πολύ μικρός μουσική, αλλά ποτέ δεν είχα πάρει την απόφαση τη μουσική αυτή να τη βγάλω προς το κοινό. Η καραντίνα και όλη αυτή η κατάσταση που έχουμε περάσει το τελευταίο διάστημα με άλλαξε και πήρα αυτή την απόφαση. Γράφτηκαν πάρα πολλά πράγματα την περίοδο που ήμασταν κλεισμένοι και εύχομαι να μην ξανακλείσουμε. Αυτή η εσωστρέφεια που βιώσαμε, έδωσε μια εξωστρέφεια.

Από το συγκεκριμένο τραγούδι ποιοι στίχοι σας άγγιξαν για να συνθέσετε τη μουσική που τους πλαισιώνει και, φυσικά, να το ερμηνεύσετε;

Πολύ ωραία ερώτηση. Τη Χριστίνα Κοιλάνη δεν τη γνώριζα προσωπικά και μιλούσαμε διαδικτυακά. Το κορίτσι αυτό, λοιπόν, μου έστειλε αυτούς τους στίχους και ήταν λες και τους είχα γράψει εγώ. Σχετίζονταν με το πώς ένιωθα εκείνη την περίοδο. Ένιωσα λες και το χέρι μου έγραφε αυτούς τους στίχους.

Αν δεν κάνω λάθος, το τραγούδι σηματοδοτεί αρκετά πράγματα για πολλούς, όπως ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα αρχή γι’ αυτούς που έχουν την ανάγκη να ονειρευτούν;

Έτσι ακριβώς! Η κατάσταση την οποία βιώνουμε, και πριν κάποιους μήνες ήταν ακόμα δυσκολότερη γιατί ήμασταν κλεισμένοι μέσα και είχαμε διάφορες απαγορεύσεις, έφερε μεγάλες αλλαγές. Τις αλλαγές αυτές άλλοι τις βιώνουμε απευθείας και άλλοι θα τις βιώσουμε. Το τραγούδι, λοιπόν, είναι ένα ταξίδι στην εσωτερική αναζήτηση, στη δύναμη που έχει ο κάθε άνθρωπος για να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και να μην λυγίζει, να επαναπροσδιορίζεται και να ανοίγει τα φτερά της ψυχής του πάντα με γνώμονα την προσωπική του ευτυχία. Πρέπει να δούμε τη δυσκολία, είτε αυτή είναι σε προσωπικό επίπεδο, είτε σε ευρύτερο, ως ευκαιρία να συνεχίζουμε, να προσπαθούμε, να δημιουργούμε.

Το τραγούδι θα ενταχθεί σε μια γενικότερη δουλειά, ένα ολοκληρωμένο cd, ή λειτουργεί ανεξάρτητα;

Ναι, έχουν γραφτεί πολλά κομμάτια. Άλλα είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο και άλλα θα ενορχηστρωθούν στην πορεία. Σε αυτό το σημείο, θέλω να ευχαριστήσω και το «Όγδοο» που πάντα στέκεται δίπλα μου και μπορώ μέσω αυτού να εκφράσω τη δουλειά μου, όπως έγινε και με την προηγούμενη δουλειά, «Το όνειρο αληθινό», που πήγε πάρα πολύ καλά.

Έχετε συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, απ’ όσο ξέρω, με μεγάλα ονόματα. Τι άλλο μπορεί να βάλει κατά νου ένας άνθρωπος σαν εσάς, σχεδιάζοντας και στοχεύοντας στο μέλλον;

Στοχεύω και σχεδιάζω σε ακόμα περισσότερες συνεργασίες, σε περισσότερη δημιουργία, στην αναζήτηση του διαφορετικού και στην προσπάθεια του να εκπληρώσει κάποιος μέσω της μουσικής το όνειρό του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.