Στη «Χάρτα» φέτος τα σεμινάρια φωτογραφίας και κινηματογράφου του «Oramaphotos»

Για την ακαδημαϊκή χρονιά 2017-2018, θα επαναληφθούν, με την υποστήριξη του OramaPhotos, τα επιτυχημένα σεμινάρια Φωτογραφίας και Κινηματογράφου με εισηγητή τον Γιάννη Στρατουδάκη, σε συνεργασία με τη Νατάσα Καρακατσάνη στη φωτογραφία και τον Μάκη Φράγκο στον κινηματογράφο.

Αυτή τη χρονιά, τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο πατάρι του καφέ-βιβλιοπωλείου ΧΑΡΤΑ (Σκενδεράνη 16, Βόλος).

Το Σεμινάριο Φωτογραφίας θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 2/10/2017 και θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα στις 18:30.

Πρόκειται για ένα οκτάμηνο σεμινάριο, στόχος του οποίου είναι η κατανόηση της Φωτογραφίας ως φαινόμενο, η λειτουργία της ως γλώσσα και οι απαιτήσεις και προεκτάσεις της ως τεχνικό και εκφραστικό μέσο. Το σεμινάριο απαρτίζεται συνολικά από τέσσερις κύκλους, αποτελούμενους από 26 αυτοτελείς θεωρητικές και πρακτικές ενότητες και ολοκληρώνεται με το Capstone Project, αποτελούμενο από 6 ενότητες, κατά τη διάρκεια των οποίων κάθε συμμετέχοντας θα υλοποιήσει και θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη φωτογραφική εργασία.

Το σεμινάριο “Εισαγωγή στη γλώσσα και την αισθητική του Κινηματογράφου: Θεωρία και πράξη” θα ξεκινήσει την Τετάρτη 18/10/2017 και θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη στις 18:30.

Πρόκειται για ένα οκτάμηνο σεμινάριο, το οποίο απευθύνεται σε όλους όσους αγαπούν τον Κινηματογράφο και θέλουν να βιώσουν την εμπειρία της κινηματογραφικής διαδικασίας. Μέσα από 15 θεωρητικές και 15 πρακτικές ενότητες, θα προσεγγίσουμε και θα κατανοήσουμε το φαινόμενο του Κινηματογράφου, με αναφορές στην τεχνική, την αισθητική, τη γλώσσα και ιδεολογία. Θα γνωρίσουμε τις βασικές τεχνικές της οργάνωσης, της λήψης και της επεξεργασίας μιας κινηματογραφικής σκηνής (short scene). Στο τέλος του σεμιναρίου κάθε συμμετέχοντας θα παρουσιάσει μια προσωπική του εργασία (προαιρετικά) την οποία θα γυρίσει με τη βοήθεια των υπολοίπων κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Στο πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός ταινιών, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για την ανάπτυξη κάθε ενότητας. .

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής:
Γιάννης Στρατουδάκης: τηλ. 6980481611, email: [email protected]
Νατάσα Καρακατσάνη: τηλ. 6973296166, email: [email protected]

———————————————
Βιογραφικά εισηγητών

Γιάννης Στρατουδάκης
Γεννημένος στη Σάμο, το 1977 και γιός του οπερατέρ Γιώργου Στρατουδάκη, ο Γιάννης Στρατουδάκης σπούδασε Φωτογραφία στην Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών Βόλου (2002) και απέκτησε δίπλωμα ειδίκευσης (Specialization in Photography and beyond) από το Μichigan State University / Dept. of Art, Art History & Design (2016). Επίσης, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, από το 2012 μέχρι το 2015 ολοκλήρωσε πέντε ακαδημαϊκά προγράμματα Film Studies, από το πρόγραμμα σπουδών εξ αποστάσεως του Πανεπιστημίου Wesleyan, ενώ παράλληλα φοιτεί στην Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ/Τμήμα Σπουδών Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο/Τμήμα Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου. Διδάσκει φωτογραφία από το 2005, κινηματογράφο από το 2013 ενώ από το 2016 είναι reviewer του Lens Culture. Η πρώτη του κινηματογραφική εργασία, το ποιητικό ντοκιμαντέρ “Interlude”, συμπεριλήφθηκε στο Official Shortlist του Szczecin European Film Festival 2015, ανάμεσα στα 30 επιλεγμένα φιλμς από το σύνολο των 1749 που υποβλήθησαν, από 86 χώρες του κόσμου.

Νατάσα Καρακατσάνη
Η Νατάσα Καρακατσάνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και φωτογραφία (Specialization in Photography and beyond) στο Michigan State University/Dept.of Art, Art History Design, ενώ συνεχίζει τις σπουδές της στο Ε.Α.Π./Τμήμα Σπουδών στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και σε διεθνή πανεπιστήμια, παρακολουθώντας courses για τον κινηματογράφο, την ψυχολογία και την ιστορία της τέχνης. Είναι ιδρυτικό μέλος του φωτογραφικού group OramaPhotos, υπεύθυνη συντονισμού και εισηγήτρια της Φωτογραφικής Ομάδας Φοιτητών/τριών του Π.Θ., editor του διαδικτυακού περιοδικού για τη φωτογραφία “fmag”, Coursera Mentor και reviewer του Lens Culture. Μελέτη της για τον φωτογράφο Δημήτρη Λέτσιο συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο “Πρόσωπα της Ανακασιάς Βόλου” (“Ιωλκός”, 2013). Φωτογραφική δουλειά της έχει εκτεθεί σε τέσσερις ατομικές εκθέσεις και έχει δημοσιευτεί σε φωτογραφικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει στο Βόλο και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Μάκης Φράγκος
Ο Μάκης Φράγκος γεννήθηκε στο Βόλο, σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Τεχνολογίας Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, πήρε μεταπτυχιακό στην Επιστήμη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως Μηχανικός Δικτύων. Ακόμη, είναι σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, video art καθώς και μια ταινία τεκμηρίωσης (in progress). Επιπλέον, έχει συμμετάσχει ως διευθυντής φωτογραφίας, μοντέρ αλλά και ηθοποιός, σε video art και τανίες μικρού μήκους. Η πρώτη του ταινία “Erebos” έχει επιλεγεί σε διεθνή φεστιβάλ και η ταινία “Το Κούρεμα” που έγινε για το 48FilmProject ήταν υποψήφια για βραβείο διεύθυνσης φωτογραφίας.
Μ. Φράγκος foto

Γ. Στρατουδάκης foto

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.