Θανάσης Ζέρβας: “Υποφέραμε… Ο κλάδος μας δεινοπάθησε τα δύο χρόνια της πανδημίας”

Ο γνωστός Βολιώτης ηθοποιός μίλησε για τις θεατρικές παραστάσεις του «Θεσσαλικού Θεάτρου»

Ένας ακόμα γνωστός και ταλαντούχος ηθοποιός γεννημένος στον Βόλο, είναι ο Θανάσης Ζέρβας, ένας άνθρωπος ταγμένος στο σανίδι του θεάτρου και συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια, στο σανίδι του «Θεσσαλικού Θεάτρου». Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, αναφέρετε στις εξαίσιες θεατρικές παραστάσεις του θεάτρου, αλλά και στην πανδημία που τόσο δυσκόλεψε τον κλάδο των ηθοποιών αλλά και ολόκληρου του πολιτισμού.

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Ξεκινώντας, να αναφερθούμε στην διαδικτυακή παράσταση «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο» που πραγματικά συγκλόνισε;

Το Θεσσαλικό Θέατρο παρουσίασε online την παράσταση «Το Χώμα βάφτηκε κόκκινο» για τους μαθητές των σχολείων, με θέμα τα 111 χρόνια από την μάχη στο Κιλελέρ. Το έργο είναι γνωστό σε όλους. Μιλά για τους αγώνες των χωρικών εναντίον των τσιφλικάδων της εποχής, για τη γη τους. Η παράσταση ήταν διαθέσιμη μέχρι και τις 11 Μαρτίου διαδικτυακά μετά από πρωτοβουλία του «Θεσσαλικού Θεάτρου».

Ο πολιτισμός, πέρα από την ανάταση ψυχής που μας κάνει να νιώθουμε, μας μαθαίνει πράγματα, όπως π.χ. η παράσταση που είπατε, τα οποία δεν τα γνωρίζαμε ή τα είχαμε ακόμη και ξεχάσει…

Φυσικά! Και συγκεκριμένα, μιλάμε για μια εμβληματική παράσταση η οποία ταξίδεψε μέχρι την Αλβανία αλλά και το Βιετνάμ, όπου πήρε πέντε βραβεία. Είναι μια πολύ καλή παράσταση και τέλεια ευκαιρία για τα παιδιά, εφόσον, λόγω covid δεν μπορούσαν να τη δουν οργανωμένα.

Η δεύτερη παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου, ήταν «ο Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν»;

Μάλιστα, ένα έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ, το οποίο γράφτηκε σε μια περίοδο κρίσης, λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με φόντο την Κίνα. Μιλά για την φτώχεια. Μιλά για αυτό που χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο, «πώς μπορώ να είμαι τόσο καλός, εφόσον όλα γύρω μου είναι ακριβά». Τα έργα αυτά είναι πανανθρώπινα και μιλούν για οικουμενικές αξίες.

Είναι ένα έργο που μας εισάγει στον προβληματισμό και στη σκέψη, έτσι;

Ακριβώς! Μάλιστα, υπάρχει διαδραστικότητα με το κοινό. Δεν είναι απλώς μια παράσταση στην οποία ο ηθοποιός είναι περιτριγυρισμένος «από τέσσερις τοίχους» και παίζει μόνο με τον συμπρωταγωνιστή του. Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της παράστασης απευθυνόμαστε και μιλάμε στο κοινό. Προσωπικά, ως ηθοποιοί, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, καθώς πήραμε πολύ καλές κριτικές. Βέβαια, περάσαμε μια δύσκολη περίοδο, λόγω πανδημίας, γιατί πολλοί ηθοποιοί νόσησαν. Σταματήσαμε στο πικ της διαδικασίας, τα Χριστούγεννα. Παρ’ όλα αυτά είμαστε γεμάτοι …

Αυτό που νιώθω από τα λεγόμενά σας είναι ότι υπάρχει ηθική ικανοποίηση για όλους σας, ως ηθοποιοί, καθώς άλλωστε αυτό είναι που έχει και ιδιαίτερη αξία, έτσι;

Βέβαια! Είμαστε ηθικά πάρα πολύ ικανοποιημένοι. Αν σκεφτεί κανείς πως υποκλιθήκαμε έξι φορές, και, φυσικά, δεν το αναφέρω για τον αριθμό, αλλά για να καταλάβει κανείς πώς αντέδρασε ο κόσμος, μετά από δύο ώρες και είκοσι λεπτά παράστασης. Είναι μεγάλο έργο, με ιδιοφυές σκηνικό φτιαγμένο από τον Απόστολο Βέττα και μουσική από τον συμπατριώτη μας, τον Κώστα Βόμβολο.

Αναφερθήκατε στην πανδημία νωρίτερα, που έπληξε τον κλάδο του πολιτισμού όσο ίσως κανέναν άλλον, τόσο… Ήταν και για εσάς δύσκολα;

Υποφέραμε! Ο κλάδος μας δεινοπάθησε αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας. Ελπίζω να τελειώνει σιγά σιγά, αν και όταν τελειώνει το ένα, αρχίζει το άλλο. Όπως αυτή την περίοδο που έχουμε οικουμενικά προβλήματα με τον πόλεμο. Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική και να μπουν σε μια ευθεία τα πράγματα.

Ποια είναι τα θεατρικά σας σχέδια από εδώ και πέρα;

Για το επόμενο χρονικό διάστημα, θα ξεκουραστούμε για λίγο και στην συνέχεια θα ξεκινήσουμε τις πρόβες για την καλοκαιρινή παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου, την οποία ακόμα δεν μπορώ να ανακοινώσω. Θέλω να πιστεύω ότι η παράσταση θα έρθει και στον Βόλο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.