To 1ο Γυμνάσιο Βόλου από το αρχαίο θέατρο της Λυών στο αρχαίο θέατρο του Δίου

Το 1ο Γυμνάσιο Βόλου, με μέλη της θεατρικής ομάδας συμμετείχε κατά το σχολικό έτος 2021/22 σε δύο συναντήσεις Erasmus+ στο πλαίσιο του προγράμματος «Sailing the sea of time: Εuropean history as our (hi) story» με σκοπό την δημιουργία ενός θεατρικού και το ανέβασμα μιας παράστασης σε συνεργασία με άλλα πέντε ευρωπαϊκά σχολεία.
Όπως έγινε γνωστό απ΄το σχολείο, «η πρώτη συνάντηση του προγράμματος με μαθητές πραγματοποιήθηκε από 1η ως 7η Μαΐου στο Wilhelmshaven της Γερμανίας, όπου βρίσκεται και το συντονιστικό σχολείο και οι μαθητές έκαναν πρόβες, δημιούργησαν τα σκηνικά και συντόνισαν την σκηνοθεσία και χορογραφία. Μόλις δυο εβδομάδες αργότερα στη Γαλλία, και συγκεκριμένα στο Rumilly, έγιναν με πολύ εντατικούς ρυθμούς οι τελευταίες πρόβες και ανέβηκε στις 16/5/2022 η θεατρική παράσταση στο αμφιθέατρο του ιδιωτικού συνεργαζόμενου γαλλικού σχολείου. Την επόμενη μέρα η σκηνή μας παίχτηκε στο αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο της Λυών.
Ο τίτλος του θεατρικού έργου μας είναι «Sailing the sea of time – the adventures on board of the Eurodysseia» και την κεντρική ιδέα του αποτελεί η ευθύνη όλων μας στην κοινή πορεία μας στην ενωμένη Ευρώπη, ευθύνη για διατήρηση του πολιτισμού, της ιστορίας και των ανθρώπινων αξιών μας (unitas in diversitate / unity in diversity ). Το δικό μας, ελληνικό κομμάτι συμμετοχής στο θεατρικό έχει κεντρικό ήρωα τον Πυθαγόρα , που προβάλλοντας τις αξίες της ειρήνης, του ήθους, της ενότητας ως αρχές της επιστήμης και της φιλοσοφίας προσκαλεί τον «κακό» υπερήρωα σε αγώνα λόγου κι επιχειρημάτων, όπου τον αντικρούει με επιτυχία. Με τη συνοδεία μουσικής της «Ιέρειας» του Λουδοβίκου των Ανωγείων και κυρίως της χορογραφίας η σκηνή μας απογειώθηκε και έκλεισε με επιτυχία την παράσταση. Υπεύθυνοι καθηγητές είναι ο Λεωνίδας Χριστοδουλίδης στο θεατρικό, η Ελένη Χρηστίδη στη χορογραφία και η Κατερίνα Μελαχροινάκη ως συντονίστρια του προγράμματος στο 1ο Γυμνάσιο Βόλου.
Ο «Πυθαγόρας» μας αυτές τις μέρες, προσαρμοσμένος σε μια διασκευή για περισσότερους ηθοποιούς και χορευτές» ταξιδεύει στο Διον για να πάρει μέρος στη Διεθνή Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού «Ολύμπια εν Διω» 2022 που διεξάγεται στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου από 15 ως 30 Σεπτεμβρίου ως αναβίωση των αρχαίων αγώνων θεάτρου, μουσικής και αθλητισμού που πραγματοποιούνταν κατά την αρχαιότητα στον ίδιο χώρο, την ιερή πόλη των Μακεδόνων και με το ίδιο όνομα: «Ολύμπια εν Διω».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.