Το Athens-Palestine Film Festival στο τμήμα ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Την Τετάρτη 10 Απριλίου προβολή ταινιών και συζήτηση

Την Τετάρτη 10 Απριλίου, το τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας φιλοξενεί το Athens-Palestine Film Festival με προβολή επιλεγμένων ταινιών, αλλά και συζήτηση που θ’ ακολουθήσει με τις Carol Sansur (διευθύντρια του Athens Palestine Film Festival) και Zakia Aqra (Centre for Mediterranean, Middle East and Islamic Studies).

Οι προβολές και η συζήτηση θα γίνουν στο Aμφιθέατρο Σαράτση, με ώρα έναρξης της 18:00. Οι ταινίες είναι υποτιτλισμένες στα ελληνικά. Η συζήτηση θα διεξάγεται στα αγγλικά με δυνατότητα μετάφρασης ερωτήσεων.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Μέρος Ι. 18:00-19:45 Κατοχή

In Vitro (2019, Sοren Lind, Larissa Sansour, 28 λεπτά)
Είδος: Επιστημονική φαντασία
Στη Βηθλεέμ, δεκαετίες μετά από μια οικολογική καταστροφή, η ετοιμοθάνατη ιδρυτής ενός υπόγειου οπωρώνα συζητά με τη νεαρή διάδοχό της, η οποίοα γεννήθηκε υπόγεια και δεν έχει δει ποτέ την πόλη που είναι προορισμένη να ξαναφυτεύσει και να ξανακατοικήσει.

The Wanted 18 (2014, Αmer Shomali, Paul Cowan, 75 λεπτά)
Είδος: Ντοκιμαντέρ, Κινούμενο σχέδιο
Μέσα από κινούμενα σχέδια stop-motion και συνεντεύξεις, οι σκηνοθέτες Amer Shomali και Paul Cowan αναπαράγουν μια εκπληκτική αληθινή ιστορία: την καταδίωξη του ισραηλινού στρατού δεκαοκτώ αγελάδων, των οποίων η ανεξάρτητη παραγωγή γάλακτος σε ένα παλαιστινιακό συλλογικό αγρόκτημα χαρακτηρίστηκε «απειλή για την εθνική ασφάλεια των κράτος του Ισραήλ».

Μέρος ΙΙ. 20:00-21:30 Φυλάκιση

The Present (2020, Farah Nabulsi, 24 λεπτά)
Είδος: Δράμα
Στην επέτειο του γάμου του, ο Γιουσέφ και η μικρή του κόρη ξεκίνησαν στη Δυτική Όχθη να αγοράσουν στη γυναίκα του ένα δώρο. Ανάμεσα σε στρατιώτες, διαχωρισμένους δρόμους και σημεία ελέγχου, πόσο εύκολο θα ήταν να πάτε για ψώνια;

Ghost Hunting (2017, Raed Andoni, 94 λεπτά)
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Μερικοί Παλαιστίνιοι που κρατούνταν σε ένα ισραηλινό κέντρο κράτησης, συγκεντρώνονται για να αναπαραστήσουν την εμπειρία τους σε μια προσπάθεια να θεραπευτούν.

Συζήτηση

– Πηνελόπη Παπαηλία (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΙΑΚΑ)

-Carol Sansour (Διευθύντρια, Athens Palestine Film Festival)

-Zakia Aqra (Senior editor at Centre for Mediterranean, Middle East and Islamic Studies – CEMMIS)

Η Carol Sansour είναι η ιδρύτρια και διευθύντρια του Athens Palestine Film Festival. Eίναι έμπειρη ειδικός επικοινωνίας, με περισσότερα από είκοσι χρόνια εμπειρίας στη δημιουργία και υλοποίηση πολιτιστικών και κοινωνικών προγραμμάτων για οργανισμούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η Sansour ηγήθηκε έργων και πρωτοβουλιών, όπως η κινητοποίηση της κοινότητας, εκστρατείες ευαισθητοποίησης και εκδηλώσεις για τη δημιουργία τοπικών ικανοτήτων και την προώθηση της ανάπτυξης. Έχει επίσης δημοσιευμένο ποιητικό και συγγραφικό έργο, που έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και γερμανικά.

Η Ζακία Άκρα είναι διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η διατριβή της εστίασε στην εξωτερική πολιτική και στους μη κρατικούς δρώντες και χρηματοδοτήθηκε απο το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Είναι διευθύντρια, αρχισυντάκτρια και ερευνήτρια στο Κέντρο Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ). Υπήρξε μέλος της ερευνητικής ομάδας του CME (Christianity in the Middle East), έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΛΙΔΕΚ (2020-2023). Ήταν επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας του Κέντρου για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό στην Μέση Ανατολή (CRPME) – πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών (2016-2018). Έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της στην Πολιτική της Μέση Ανατολή στο SOAS (Λονδίνο, 2014). Για το δεύτερο μεταπτυχιακό της στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (Αθήνα, 2015) της χορηγήθηκε υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση (2014-2015). Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστήμιο, λαμβάνοντας υποτροφία από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών (2005-2011). Έχει πραγματοποιήσει εκταταμένη έρευνα πεδίου στην περιοχή (π.χ. Ιράν, Ιράκ, Λίβανο και Παλαιστίνη).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.