«Βιβλίο και Πολιτισμός»: Αυτό το Σάββατο με τη Σοφία Νικολάου στο Ράδιο ΕΝΑ

Η Σοφία Νικολάου

Αύριο Σάββατο στην εκπομπή «Βιβλίο και Πολιτισμός» που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Νικολάου στις 10:15 στο ράδιο Ένα. Ήδη από την εκπομπή έχω παρουσιάσει ένα υπέροχο βιβλίο του Μορίς Αττιά το Παρίσι Μπλουζ, προερχόμενο από την τριλογία του, Το μαύρο Αλγέρι, Η κόκκινη Μασσαλία και το Παρίσι Μπλουζ με κεντρικό ήρωα τον Πάκο Μαρτίνεθ. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και το τελευταίο του μυθιστόρημα Το κόκκινο και το φαιό σε μτφρ. Ειρήνης Παπακυριακού) από τις εκδόσεις Πόλις, όλα. Αυτό το μυθιστόρημα είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα διηγείται την απαγωγή του Άλντο Μόρο 1978 προέδρου του κόμματος της Χριστιανικής Δημοκρατίας από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, αναφέρεται επίσης στην πολιορκία της Grand Occident de France μιας αντισημιτικής και αντιμασονικής οργάνωσης που ιδρύθηκε το 1899 από το Γάλλο δημοσιογράφο Ζυλ Γκεράν που είχε ταχθεί κατά της υπόθεσης Ντρέϋφους, ένα τεράστιο στρατιωτικοπολιτικό σκάνδαλο κατασκοπείας και ταυτόχρονα μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς δικαστικές πλάνες που συντάραξε τη Γαλλία επί δώδεκα έτη, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Στο Κόκκινο λοιπόν το σκηνικό μας είναι η Μασσαλία, τον Μάρτιο του 1978, ο Πάκο Μαρτίνεθ, ο γνωστός ντεντέκτιβ εργάζεται ως δημοσιογράφος και πλήττει αφάνταστα με τα ανούσια δικαστικά ρεπορτάζ που δίνει στην εφημερίδα με την οποία συνεργάζεται, η αδρεναλίνη του μπάτσου τού λείπει αφάνταστα, όταν στην Ιταλία γίνεται το μεγάλο ξεσπά μια απίθανη ιστορία: Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες απαγάγουν τον Άλντο Μόρο, Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος που είναι έτοιμος να συνυπογράψει με τον ηγέτη του ΚΚΙ, Μπερλινγκουέρ, τον περίφημο Ιστορικό Συμβιβασμό. Ο Μαρτίνεθ και οι υποθέσεις του, όπως γνωρίζουμε από τη μυθιστορηματική τριλογία,, είναι συναρτημένες με την τρομοκρατία, κάθε απόχρωσης. Πείθει τον διευθυντή της εφημερίδας του να τον στείλει στην Ρώμη για να καλύψει την πολύκροτη υπόθεση εκείνης της εποχής. Εκεί ερωτεύεται μια δημοσιογράφο που καλύπτει επίσης την υπόθεση Μόρο, και ονομάζεται Λέα…Τρότσκι, με την οποία συνάπτει ερωτική σχέση. Όταν η Λέα πέφτει θύμα ενός ύποπτου τροχαίου ατυχήματος και καταλήγει ημιθανής στο νοσοκομείο, τότε αρχίζει να ερευνά τι κρύβεται πίσω από το τροχαίο ατύχημα.

Στο κομμάτι που αφορά στο Φαιό κάνει ένα φλας μπακ στη Γαλλική ιστορία και στο Παρίσι του 1899, φέρνοντας στο προσκήνιο τον αντισημιτισμό εκείνης της εποχής. Όντας εκείνος στη Ρώμη η Ιρέν βρίσκει ένα χειρόγραφο που αφορά στην οικογένεια της. Κατά πόσο εμπλέκεται ο πατέρας της στην αντισημιτική αυτή ιστορία ίσως δεν θα το μάθουμε ποτέ. Ένα επιτυχημένο νουάρ από τον Αττιά που το χειρίζεται όπως πάντα δεξιοτεχνικά.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής θα μιλήσουμε για το βιβλίο του Eric Vulliard o Πόλεμος των Φτωχών που κυκλοφορεί από τις εκ. Πόλις σε μετάφραση Γιώργου Φαράκλα. Ο πραγματικός ήρωας σ’ αυτό το κείμενο είναι η γλώσσα (πολύ καλή η μετάφραση του Γιώργου Φαράκλα), όπου παρακολουθούμε ένα ιστορικό γεγονός αυτό του πολέμου των χωρικών στη Γερμανία. Βρισκόμαστε στις αρχές του 16ου αιώνα, μια εποχή θρησκευτικής μεταρρύθμισης, μια σειρά εξεγέρσεων αγροτών και εργατών ξεσηκώνει τις γερμανικές επαρχίες. «Η ορμητικότητά τους είναι μια βίαιη έκφραση της μαύρης φτώχειας» γράφει ο Βυϊγιάρ. «Η πλέμπα αφηνιάζει. Το άχυρο στους αγρότες! Το κάρβουνο στους εργάτες! Η σκόνη στους σκαφτιάδες! Η παράσταση στους πλανόδιους!». Η εξέγερση θα πνιγεί στο αίμα. Πιστεύετε ότι 80.000 χωρικοί έχασαν τη ζωή τους την εποχή εκείνη. Αριστοτεχνικά μας οδηγεί μέσα από την ιστορία να κατανοήσουμε το συναίσθημα. Κορυφαίο σημείο της αφήγησης όταν αναρωτιέται Τι μένει σ’ εμάς, ρωτάει, από τον πόλεμο των χωρικών. «Μένουν οι λέξεις, που είναι ένας άλλος σπασμός των πραγμάτων».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.