Ξεκινούν τα εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου συνεχίζει με συνέπεια και γνώση τη διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών, με κυρίαρχη την τέχνη του αργαλειού. Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν οι εγγραφές και συνεχίζονται, ενώ τα μαθήματα των εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών που αποτελούν μια σειρά από εξαιρετικές προτάσεις, ξεκινούν την 1η Οκτωβρίου.

Πρόκειται όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «για δράσεις που η αφετηρία τους εντάσσεται στο πρώτο ξεκίνημα του ΛΕΒ (1920) με τα εργαστήρια κεντητικής, ασπροκεντήματος και ραπτικής. Μια σπουδαία δραστηριότητα με κοινωνική προσφορά, παρέχοντας εκπαίδευση σε γυναίκες της περιοχής, που αποζητούσαν να μάθουν τέχνες για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Αργότερα προστέθηκε και η τέχνη του αργαλειού. Από το πρώτο εργαστήριο Υφαντικής, το 1949, έως και το 1988 που ο τομέας αυτός έσβησε, υπήρξαν σημαντικές προσωπικότητες της τοπικής μας κοινωνίας, που υπηρέτησαν την υφαντική με αφοσίωση, προσφέροντας επί μακρόν και ανιδιοτελώς εργασία, όπως οι αείμνηστες, Ε. Μπρισίμη, Μ. Γκέκου, Χ. Χρυσοχοΐδη, Λ. Καπουρνιώτη, Μ. Ποταμιάνου, Β. Μυτιληναίου, Ε. Κόκκαλη, Χ. Καλούση, Κ.Ψιώτα κ.ά.. Έτσι τα παλιά εργαστήρια (υφαντικής, κεντημάτων, πλεκτικής, ραπτικής, καλλιτεχνικών κατασκευών) του Λυκείου εξελίχθηκαν με το χρόνο σε μια κοιτίδα εκπαίδευσης και πολιτισμού, συμβάλλοντας σ’ ένα παραδοσιακό κλάδο της τοπικής παραγωγικής οικονομίας και αναδεικνύοντας την καλλιτεχνική ευαισθησία των γυναικών. Μετά την βιομηχανοποίηση των παραγομένων ειδών, οι δράσεις αυτές ατόνησαν. Το Λύκειο όμως με προτεραιότητα την αναβίωσή τους, κατάφερε, προ δέκα ετών, να επαναλειτουργήσει τα εργαστήρια αυτά.

1.Εργαστήριο Υφαντικής: Τα τελευταία σαράντα χρόνια στην Ελλάδα, το νήμα της Υφαντικής κινδυνεύει να χαθεί. Το εργαστήριο του αργαλειού του ΛΕΒ, ξαναπιάνει το νήμα και το προσφέρει στους ενδιαφερομένους. Οι εκπαιδευόμενοι, μέσω της θεωρητικής και τεχνικής κατάρτισής τους, αποκτούν ικανοποιητική εκφραστική ικανότητα της τέχνης. Σκοπός της λειτουργίας του εργαστηρίου αυτού- που ο χώρος του φέρει το όνομα «Μαρία Γκέκου»- είναι αφενός η διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών και αφετέρου, η ένταξή τους στην καθημερινότητά μας. Να κινητοποιήσει τις γυναίκες να ξανακαθήσουν στους έντεκα ξαναστημένους αργαλειούς του εργαστηρίου, προσφέροντας τη χαρά της δημιουργίας με μια καινοτόμα πρόταση. Γιατί όχι και επαγγελματική διέξοδο σε μία κρίσιμη εποχή, όπως η σημερινή. Το ενδιαφέρον καταγράφεται θετικό και το σπουδαιότερο είναι η ανταπόκριση των νέων ανθρώπων, κυρίως γυναικών (ελάχιστοι είναι οι άνδρες) που τους ενδιαφέρει η μοναδική αυτή τέχνη, που η γνώση τους είναι πολύτιμο στοιχείο του άυλου πολιτισμού. Εκπαιδεύτρια υφαντικής η Kερασία Καρκαλά.

2. Εργαστήριο Κεντήματος: Στο εργαστήριο αυτό διδάσκονται οι παραδοσιακές τεχνικές χειρός του λασέ και του μακραμέ, με σχέδια από την αστική και παραδοσιακή μας παράδοση. Οι κεντήστρες από περιοδικά εποχής και πλούσιο αρχείο κεντημάτων ξεσηκώνουν τα σχέδιά τους με θέματα που ποικίλλουν. Κάποια σχέδια αποτελούν δάνεια από τον φυτικό και τον ζωικό κόσμο. Άλλα έχουν ανθρώπινες μορφές. Άλλα εργόχειρα πρωτοτυπούν, είτε παρουσιάζοντας σχέδια art deco ή και συνδυασμούς τεχνικών, δημιουργώντας έργα ασυνήθιστης ομορφιάς, που στολίζουν τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού ή και άλλα χρηστικά μικροαντικείμενα καθώς και κοσμήματα.

3-4. Εργαστήρια Κοπτικής- Ραπτικής και Πλεκτικής: τα εργαστήρια σχεδιασμού -ραψίματος στον τομέα του ενδύματος και των αξεσουάρ καθώς και της πλεκτικής σε μοντέρνες εφαρμογές έχουν και αυτά μακραίωνη ιστορία στο Λύκειο, αφού η λειτουργία τους είχε εδραιωθεί στον Μεσοπόλεμο. Και μπορεί σήμερα το ράβε-ξήλωνε να ακούγεται ελαφρώς αναχρονιστικό, αλλά η εποχή μας αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Το βελόνι ραψίματος και οι βελόνες της πλεκτικής είναι στην πρώτη γραμμή της μόδας και τα σεμινάρια κοπτικής, ραπτικής και πλεξίματος κερδίζουν, διεθνώς και στην Ελλάδα, ολοένα και περισσότερο έδαφος. Έτσι ξαναζωντανεύουμε παραδοσιακές ενασχολήσεις που έχουν χρηστική και αισθητική αξία, προσφέροντας ένα αντίδοτο στη δημιουργική απασχόληση του ελεύθερου χρόνου και συμβάλλοντας στην οικιακή οικονομία. Εκπαιδεύτρια στα τμήματα κεντήματος και πλεκτικής η Ράνια Παπακωνσταντίνου.
Εκπαιδεύτρια στο τμήμα ραπτικής η Λαμπρινή Καραΐσκου.

Τα παραπάνω εργαστήρια στεγάζονται σε εκμισθωμένο χώρο 150 τ.μ. πλήρως εξοπλισμένα. Η λειτουργία τους συνεχίζεται έως και τον Ιούνιο. Η εκπαίδευση εμπλουτίζεται και με συναφείς εκδηλώσεις. Δράσεις, που συμβάλλουν στην απόκτηση ερεθισμάτων για τους εκπαιδευόμενους με τρόπο βιωματικό και ευχάριστο. Εκτός από τα πετυχημένα εργαστήρια που οργανώθηκαν τα τελευταία χρόνια (π.χ. εργαστήριο κατασκευής κούκλας με πιστά αντίγραφα παραδοσιακών φορεσιών, εργαστήριο τυρναβίτικων σταμπωτών σε συνεργασία με το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας κ.ά.), η περυσινή χρονιά ήταν πολύ γόνιμη. Οργανώθηκαν ανοικτά σεμινάρια με αξιοσημείωτη επιτυχία, όπως της υφαντικής με τίτλο «ζωγραφική με μαλλί» με διδάσκουσα την εικαστικό Ιωάννα Τερλίδου, της κεντητικής με τίτλο «κεντάμε τη ζώση της τρικεριώτικης φορεσιάς» με διδάσκουσα την παλαίμαχη του είδους, Ασπασία Σίμου, το σεμινάριο προς τους φοιτητές της Αρχιτεκτονικής του Π.Θ. στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού τους Προγράμματος Σπουδών «Μετα-βιομηχανικός Σχεδιασμός», υπό την εποπτεία της εικαστικού-υφάντριας Ευρ. Αρκουδογιάννη κ.ά.
Φέτος στο χώρο θα λειτουργήσει για πρώτη φορά μουσειοπαιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και των δυο σχολικών βαθμίδων, αφιερωμένο στην Υφαντική, με στόχο να δώσει βιωματικά ερεθίσματα στα παιδιά πάνω στην πανάρχαια αυτή τέχνη, μια από τις σημαντικότερες μορφές λαϊκής τέχνης.

Η διεύθυνση των παραπάνω εργαστηρίων είναι: Δον Δαλεζίου & Ρ.Φεραίου. Πληροφορίες-εγγραφές καθημερινά στη Γραμματεία του Λ.Ε.Β., 2421033938, 2421305753 και στα τηλέφωνα: 6946592485, 6983280725, 6973814134 και 6978186879».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.