Σύλληψη για παιδική πορνογραφία κατόπιν ενημέρωσης από τη Google

Tην ταυτότητα ενός χρήστη του Gmail στο Χιούστον o οποίος είχε στον λογαριασμό του υλικό παιδικής πορνογραφίας αποκάλυψε η Google, οδηγώντας στη σύλληψή του, σε μία υπόθεση η οποία προκαλεί προβληματισμούς διεθνώς.
Όπως έγινε γνωστό, από το KHOU 11 News, η Google ενημέρωσε μία υπηρεσία προστασίας παιδιών, που με τη σειρά της ενημέρωσε την αστυνομία.
Η είδηση έχει προκαλέσει αίσθηση στο Ίντερνετ, καθώς, αν και σε γενικές γραμμές δεν αμφισβητείται το θεμιτό της σύλληψης αυτής καθαυτής, είναι πάρα πολλοί αυτοί που εκφράζουν προβληματισμούς σχετικά με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων στα email και τον ρόλο του κολοσσού του χώρου της τεχνολογίας στην αστυνόμευση του web εν γένει.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, η αστυνομία του Χιούστον ενημέρωσε τον τοπικό ειδησεογραφικό σταθμό ότι η Google είχε εντοπίσει άσεμνες φωτογραφίες ενός νεαρού κοριτσιού σε email που είχε αποσταλεί από τον 41χρονο, ο οποίος έχει καταδικαστεί για αδικήματα σεξουαλικής φύσης (ειδικότερα, για σεξουαλική επίθεση σε βάρος οκτάχρονου αγοριού το 1994). Στη συνέχεια πληροφόρησε σχετικά το National Center for Missing and Exploited Children, το οποίο κατέφυγε στην αστυνομία, με τελικό αποτέλεσμα την έκδοση εντάλματος και τη σύλληψή του. Όπως έγινε γνωστό, βρέθηκε υλικό παιδικής πορνογραφίας στο tablet και στο τηλέφωνο του συλληφθέντα, καθώς και μηνύματα και emails στα οποία μιλούσε για το ενδιαφέρον του για τα παιδιά.
Όπως δήλωσε στο BBC η Έμα Καρ, διευθύντρια της οργάνωσης για θέματα ιδιωτικότητας Big Brother Watch, «με τον ρυθμό που σκανάρονται τα μηνύματα Gmail, και το γεγονός ότι όλες οι εταιρείες στις ΗΠΑ δεσμεύονται δια νόμου να αναφέρουν υποψίες για κακοποίηση παιδιών, δεν προκαλεί έκπληξη που αυτό το άτομο βρέθηκε στην ʽλάθος πλευρά του νόμουʼ. Ωστόσο, οι χρήστες του Gmail σίγουρα θα ενδιαφέρονται να μάθουν σε τι ενέργειες προβαίνει προληπτικά η Google για την παρακολούθηση και την ανάλυση μηνυμάτων στο Gmail για παράνομο υλικό, περιλαμβανομένων λεπτομερειών για τα είδη παράνομης δραστηριότητας που στοχεύονται. Η Google πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσει τι διαδικασίες και μέτρα ασφαλείας υπάρχουν για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν περιστατικά λανθασμένων κατηγοριών για εγκληματική δραστηριότητα».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το BBC «κατανοεί ότι η Google δεν ψάχνει σε λογαριασμούς Gmail για άλλα είδη παράνομης δραστηριότητας, όπως πειρατεία υλικού ή ρητορική μίσους».
Αν και η επίσημη θέση της Google είναι ότι δεν προβαίνει σε σχόλια για μεμονωμένους λογαριασμούς, σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται ότι κατά πάσα πιθανότητα η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι αντίστοιχη σε σύστημα που είχε εμφανιστεί το 2008 με σκοπό τον καθαρισμό των αποτελεσμάτων των αναζητήσεων από υλικό παιδικής πορνογραφίας.
Σύμφωνα με τον Guardian, δεν πρόκειται για την πρώτη περίπτωση σύλληψης κατόπιν τέτοιας ενημέρωσης, καθώς το 2013 είχε συλληφθεί άλλος ένας άνδρας, κατόπιν εντοπισμού υλικού σε email από την AOL.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.