Σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Περού

Η σύνοδος κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή ξεκίνησε στο Περού τη Δευτέρα με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από περισσότερες από 190 χώρες του κόσμου, και αντικείμενο τη συζήτηση ενός νέου πλαισίου για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Οι εργασίες του συνεδρίου, οι οποίες φέρουν την ονομασία COP-20, θα λάβουν χώρα στην πρωτεύουσα Λίμα και θα διαρκέσουν 11 ημέρες. Ο σκοπός των συνέδρων είναι να συμφωνήσουν πάνω σε ένα πλαίσιο κανονισμών το οποίο θα εφαρμοστεί το 2020 και θα ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη, αντικαθιστώντας το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο είχε θέσει στόχους μείωσης εκπομπών μόνο για τις βιομηχανικές χώρες.
Ένα κρίσιμο σημείο διαπραγμάτευσης είναι το αν οι στόχοι μείωσης των εκπομπών θα φέρουν νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα, καθώς και το αν θα πρέπει να προβλεφθεί οικονομική βοήθεια για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Εξάλλου τον προηγούμενο μήνα η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι δύο χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανακοίνωσαν τους νέους φιλόδοξους στόχους τους για τα επόμενα έτη.
Οι αξιωματούχοι της Ιαπωνίας δεν έχουν ορίσει ακόμα στόχο μείωσης εκπομπών καθώς το μελλοντικό ενεργειακό τοπίο της χώρας είναι ακόμα ασαφές μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011. Μέχρι τώρα όλοι οι αντιδραστήρες της χώρας είναι εκτός λειτουργίας, αλλά αυτό αναμένεται να αλλάξει σύντομα, ενώ ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το μερίδιο που θα έχουν στην ενεργειακή παραγωγή οι άλλες πηγές ενέργειας όπως ο άνθρακας και οι ανανεώσιμες πηγές.
Ωστόσο κατά τη διάρκεια της συνόδου η αντιπροσωπεία της Ιαπωνίας αναμένεται να δεσμευτεί για τη διεθνή συνεισφορά της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής βοήθειας προς τα αναπτυσσόμενα κράτη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.