Το εμβόλιο της γρίπης ίσως προστατεύει και από φονικό στέλεχος των πτηνών

Ακόμα ένας λόγος να εμβολιαστείτε: Το εποχικό εμβόλιο της γρίπης δείχνει να προσφέρει μερική προστασία και από την γρίπη των πτηνών Η7Ν9, έναν ιό που εμφανίστηκε το 2013 και σκοτώνει έναν στους τρεις ανθρώπους που προσβάλλει.

Το συμπέρασμα προκύπτει από μελέτη στα αντισώματα που είχαν αναπτύξει 28 εθελοντές μετά τον εμβολιασμό τους για την εποχική γρίπη. Οι ερευνητές εξέτασαν 83 αντισώματα που είναι γνωστό ότι συνδέονται στον Η3Ν2, ένα σύνηθες στέλεχος γρίπης που καλύπτεται από το εποχικό εμβόλιο.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι ένα μικρό μέρος αυτών των αντισωμάτων, περίπου το 7%, μπορούν να συνδέονται στην επιφάνεια του Η7Ν9, o οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα το 2013. Έχει μολύνει εκατοντάδες ανθρώπους μέχρι σήμερα, με τη θνησιμότητα να εκτιμάται γύρω στο 30%.

Τα αντισώματα που αναγνωρίστηκαν είναι πάντως απίθανο να προσφέρουν πλήρη προστασία έναντι της νέας γρίπης των πτηνών, παραδέχτηκε στο LiveScience.com o Πάτρικ Ουίλσον του Πανεπιστημίου του Σικάγο, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Τόνισε πάντως ότι τα εμβολιασμένα άτομα είναι πιθανό να παρουσιάσουν ηπιότερα συμπτώματα, και να παραμείνουν άρρωστοι για λιγότερο χρονικό διάστημα, αν μολυνθούν από τον H7N9.

Ο λόγος για τον οποίο τα εν λόγω αντισώματα συνδέονται και στον H7N9 είναι ότι στοχεύουν σε μια περιοχή της επιφάνειας του ιού που δεν διαφέρει σημαντικά από στέλεχος σε στέλεχος.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Journal of Clinical Investigation.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.