Αστεροειδής μπορεί να πέσει στη Γη σύμφωνα με τη NASA

Ευτυχώς αυτό δεν πρόκειται να συμβεί μέσα στο 2021 γιατί είναι ήδη αρκετά φορτωμένο το πρόγραμμά μας.

Ο αστεροειδής Bennu έχει το μέγεθος του Empire State Building και θεωρείται ως ένα από τα πιο απειλητικά αντικείμενα που βρίσκονται εκεί έξω, φυσικά μετά τους εξωγήινους που θέλουν να μας αφανίσουν. Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο η Nasa μελετά συνεχώς την πορεία του προσπαθώντας να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η τροχιά του.

Παλαιότερες εκτιμήσεις ήθελαν τον αστεροειδή Bennu να πλησιάζει τον πλανήτη μας στα 125.000 μίλια, στη μισή απόσταση Γης – Σελήνης δηλαδή, το έτος 2135 με πιθανότητα πρόσκρουσης 0,037% κάποια στιγμή μέχρι το έτος 2300. Όμως η συνεχής παρακολούθηση του Bennu έδειξε πρόσφατα ότι η πιθανότητα πρόσκρουσης είναι ελάχιστα μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με τη NASA, η πιθανότητα είναι πλέον 0,057% και πρόκειται να συμβεί το πολύ μέχρι το 2200. Ως πιθανότερη ημερομηνία πρόσκρουσης είναι η 24η Σεπτεμβρίου του 2182. Σίγουρα δεν πρόκειται για καμία σπουδαία πιθανότητα, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους επιστήμονες της NASA από το να παρακολουθούν στενά τον μεγέθους 500 μέτρων αστεροειδή.

Στο πλαίσιο της μελέτης του έχει σταλεί το OSIRIS-REX για να συλλέξει στοιχεία της σύνθεσής του και αναμένεται να επιστρέψει στη Γη μέσα στο 2023. Στην πολύ μικρή πιθανότητα πρόσκρουσης δεν υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε κάποιο βιβλικό φαινόμενο σαν αυτό που αφάνισε τους δεινόσαυρους. Ωστώσο οι συνέπειες θα είναι αρκετά σοβαρές.

Ο κρατήρας που θα άφηνε υπολογίζεται στα 5 με 10 χιλιόμετρα σε διάμετρο, ενώ οι καταστροφές θα έφταναν σε μία διάμετρο ως και 1000 χιλιομέτρων. Θεωρητικά αν έπεφτε σε κάποια ευρωπαϊκή μητρόπολη θα μπορούσε να την εξαφανίσει ολοκληρωτικά και σαν καταστροφική ισχύ θα έμοιαζε με χτύπημα πυρηνικής βόμβας.

Πηγή: https://www.ratpack.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.