Το Office 365 γίνεται Microsoft 365 ενώ το Teams απευθύνεται σε όλους

Μέσω ενός εικονικού event, η Microsoft προχώρησε στην ανακοίνωση της μετεξέλιξης και της μετονομασίας της συνδρομητικής της υπηρεσίας Office 365, η οποία πλέον θα ονομάζεται Microsoft 365, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν και μια σειρά νέων στοιχείων που προστίθενται σε ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες και εργαλεία.

Καταρχήν, το Office 365, δηλαδή το brand που η Microsoft χρησιμοποιεί για την συνδρομητική υπηρεσία σουίτας γραφείου και περιλαμβάνει επιμέρους εφαρμογές όπως τα Word, Excel και Outlook, παύει να υπάρχει. Από τις 21 Απριλίου θα αντικατασταθεί από το Microsoft 365 το οποίο θα περιλαμβάνει ατομικά και οικογενειακά πακέτα (για έως και 6 χρήστες). Οι τιμές θα είναι ίδιες με τα σημερινά πακέτα Office 365 Personal και Home που αντικαθίστανται.

Ανάλογες αλλαγές θα υπάρξουν και στην ονομασία των επαγγελματικών εκδόσεων του Office 365. Πλέον θα υπάρχουν οι εκδόσεις Microsoft 365 Business Standard και Microsoft 365 Business Premium, με τις τιμές παρά τις αλλαγές στο branding να παραμένουν και εδώ οι ίδιες.

Τα νέα βασικά πακέτα Microsoft 365 Personal και Family θα περιλαμβάνουν την πρόσβαση στο Outlook και στο Office, για λειτουργικά περιβάλλοντα Windows και MacOS. Επιπλέον, θα προσφέρεται αποθηκευτικός χώρος 1TB στο OneDrive (ανά άτομο) και αποθηκευτικός χώρος 50GB για αποθήκευση μηνυμάτων του Outlook και του Skype. Επιπρόσθετα, αφού πλέον η υπηρεσία είναι Microsoft 365 και όχι Office 365 θα παρέχεται και τεχνική υποστήριξη για το λειτουργικό σύστημα Windows 10, ενώ θα υπάρχουν και χαρακτηριστικά ασφαλείας για την προστασία από επιθέσεις phising και malware.

Ωστόσο, ένα από τα highlights των ανακοινώσεων είναι οι αλλαγές που έρχονται στο Microsoft Teams, εφαρμογή που ήρθε στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Σήμερα, το Teams είναι ίσως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λογισμικό για επιχειρήσεις που διαθέτει η Microsoft στην αγορά. Όμως η άφιξη του Covid-19 στην ζωή μας ανάγκασε πολλούς να μεταφέρουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις στον οικιακό τους χώρο. Έτσι, θα υπάρχει πλέον και μία νέα έκδοση του Teams που θα αφορά καταναλωτικούς χρήστες, πέρα από την επαγγελματική έκδοση.

Όπως ένας χρήστης μπορεί σήμερα να εναλλάσσει τον προσωπικό με τον επαγγελματικό λογαριασμό στο Outlook σύντομα το ίδιο θα μπορεί να κάνει και στο Teams. Η διαφορά είναι ότι οι “προσωπικοί” λογαριασμοί του Teams θα προσφέρουν δυνατότητα διαμοιρασμού σημειώσεων ημερολογίου με τα μέλη της οικογένειας, πρόσβαση σε φακέλους του OneDrive, θα επιτρέπει τον διαμοιρασμό φωτογραφιών κλπ. Επιπλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης βίντεο-κλήσεων.

Ένα άλλο προϊόν που αναβαθμίζεται είναι το Word Online το οποίο ανακοινώθηκε επίσημα περίπου πριν ένα χρόνο και πλέον θα διαθέτει έναν νέο editor που θα ενσωματώνει τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης και βοηθάει τον χρήστη να γράφει… καλύτερα. Ουσιαστικά, ο νέος editor πέρα από την διόρθωση των ορθογραφικών λαθών θα δίνει βοήθεια και σε επίπεδο συντακτικού ή στην επιλογή των σωστών λέξεων. Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα ονομάζεται Microsoft Editor και η εταιρεία σκοπεύει να την επεκτείνει και πέρα από το Word.

Όπως έγινε γνωστό η νέα AI υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε 20 γλώσσες για το Word και το Outlook, ενώ επιπλέον θα είναι διαθέσιμη για χρήση τόσο στον περιηγητή Microsoft Edge όσο και στον Chrome της Google σαν plug-in. Οι δωρεάν χρήστες θα έχουν στην διάθεσή τους βασικά χαρακτηριστικά συλλαβισμού και γραμματικής ενώ οι συνδρομητές Microsoft 365 θα έχουν στην διάθεσή τους και μια σειρά από πιο αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά όπως η δυνατότητα να ζητήσουν από τον editor μία πρόταση διατύπωσης, έλεγχο λογοκλοπής, ανάλυση για το αν η φράση είναι ασαφής ή πολύ τυπικά γραμμένη και τέλος γλωσσικό έλεγχο για την αποφυγή χρήσης συγκεκριμένων τάσεων στον γραπτό λόγο.

Σε ανάλογο κλίμα κινείται και ο βοηθός παρουσιάσων που θα αφορά στο PowerPoint. Η συγκεκριμένη λειτουργία είχε κάνει την πρώτη της εμφάνιση με την online έκδοση του PowerPoint, με ένα σετ πολύ βασικών εργαλείων. Πλέον, οι συνδρομητές του Microsoft 365 θα έχουν στην διάθεσή τους δύο νέα εργαλεία που θα βοηθούν στην αποφυγή μονότονων ακουστικών στοιχείων σε μία παρουσίαση και επιπλέον στην αποφυγή γραμματικών λαθών κατά την εκφορά του προφορικού λόγου.

Επιπρόσθετα, το PowerPoint λαμβάνει και έναν αναβαθμισμένο Designer για την δημιουργία καλύτερων παρουσιάσεων. Η νέα προσθήκη θα επιτρέπει την εύκολη μετατροπή κειμένου σε χρονολόγιο (timeline), ενώ με την προσθήκη μίας εικόνας θα εμφανίζεται μία σειρά πιθανών slide layouts που θα μπορεί να επιλέξει ο χρήστης. Οι συνδρομητές Microsoft 365 θα έχουν επιπλέον πρόσβαση σε πάνω από 8000 εικόνες και 175 βίντεο από την βιβλιοθήκη του Getty Images, ενώ θα υπάρχουν έως και 300 νέα φόντα και 2800 νέα εικονίδια.

Στην διαδικτυακή έκδοση του Outlook ο χρήστης θα μπορεί πλέον να συνδέει προσωπικό και επαγγελματικό ημερολόγιο, ενώ το Outlook for Android θα μπορεί να συνοψίζει και να σου διαβάζει τα ηλεκτρονικά σου μηνύματα. Το τελευταίο χαρακτηριστικό αναμένεται να γίνει διαθέσιμο εντός των επόμενων μηνών.

Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω αποτελούν ουσιαστικά προσθήκες ή βελτιώσεις σε ήδη υπάρχουσες εφαρμογές και εργαλεία. Ωστόσο, υπάρχει και μία εντελώς νέα εφαρμογή: το Microsoft Family Safety. Ουσιαστικά το Microsoft Family Safety, που θα διατίθεται στους συνδρομητές Microsoft 365, θα συνδυάζει ένα ευρύτερο πακέτο εργαλείων που θα βοηθά μία οικογένεια να διαχειριστεί τις online δραστηριότητες και συγχρόνως να “παρακολουθεί” την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται κάθε μέλος της.

Επιρόσθετα, το Family Safety θα επιτρέπει την διαχείριση του χρόνου που βρίσκονται τα παιδιά της οικογένειας μπροστά σε μία οθόνη περιλαμβάνοντας τις πλατφόρμες Windows, Android και Xbox. Συγχρόνως θα μπορούν να μπουν φίλτρα περιεχομένου ώστε να μην μπορούν τα παιδιά να κατεβάσουν μη επιτρεπόμενες εφαρμογές, ενώ θα δίνεται και η δυνατότητα ιχνηλάτησης της τοποθεσίας όπου βρίσκονται τα παιδιά ή θα δίνεται η δυνατότητα “αναφορές οδήγησης” εάν κάποιο από τα μεγαλύτερα παιδιά χρησιμοποιεί αυτοκίνητο. Προφανώς, οι τελευταίες λειτουργίες θα μπορούν να απενεργοποιηθούν, ωστόσο θα βρίσκονται εκεί.

Πάντως, η μοναδικότητα της εφαρμογής είναι ουσιαστικά ότι θα μπορεί να λειτουργεί σε κάθε διαθέσιμη πλατφόρμα λειτουργικού συστήματος αφού σύντομα θα υπάρχει και υποστήριξη του λειτουργικού συστήματος iOS. Η εφαρμογή Microsoft Family Safety είναι προς το παρόν διαθέσιμη σε περιορισμένη έκδοση preview και η πλήρης διαθεσιμότητά της αναμένεται να έρθει εντός των επερχόμενων μηνών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.