Τρόικα και Τουρκία φέρνουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πολιτική ηγεσία

Η επικείμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα και η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Αθήνα.
Για μεν το πρώτο, ζητούμενο πλέον είναι ο χρόνος άφιξης των εκπροσώπων των δανειστών, με δεδομένο ότι ΔΝΤ και Βρυξέλλες έχουν στείλει τα προηγούμενα 24ωρα το μήνυμα ότι περιμένουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τα προαπαιτούμενα που υπολείπονται από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ανάψουν το πράσινο φως στην τριμερή.
Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, η «βεντάλια» των θεμάτων δεν έχει μειωθεί σε σχέση με όσα έχουν κατά καιρούς δηλώσει, προκαλώντας νέους πονοκεφάλους στη συγκυβέρνηση, η οποία επιθυμεί να μεταθέσει χρονικά μείζονα θέματα όπως το ασφαλιστικό, να θέσει τις δικές της «κόκκινες» γραμμές σε ομαδικές απολύσεις και να «στρογγυλέψει» άλλα, όπως οι απολύσεις που υπολείπονται στο Δημόσιο και ο συνδικαλιστικός νόμος. Ακόμη και η συμφωνία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, λέει κυβερνητικός βουλευτής, «θα πρέπει να περάσει από τη βάσανο της Βουλής».
Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια και η διάσταση απόψεων μεταξύ του κ. Δένδια και του κ. Χαρδούβελη, «έπαιξαν τον ρόλο τους» στην αντικατάσταση του κ. Αβραμόπουλου, λέει άλλο κυβερνητικό στέλεχος, αναφερόμενο στην τοποθέτηση του κ. Δένδια στο υπουργείο Άμυνας.
Τελικά η ρύθμιση, σύμφωνα με τον νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας, θα έρθει τη Δευτέρα στη Βουλή, ουδείς όμως γνωρίζει αν θα υποστεί την επεξεργασία του ΥΠΟΙΚ προκειμένου να «κουμπώνει» και με την προηγούμενη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα σε Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία, όπως έχει ζητήσει η τρόικα και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
Με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο να «τρέχουν», την τρόικα να ετοιμάζει βαλίτσες για την Αθήνα και τα χρονικά περιθώρια εξαιρετικά περιορισμένα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί τη Δευτέρα στις 13:00 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ, μετά από αίτημά του, μία ώρα και 45 λεπτά αργότερα, θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.