«Είμαστε αντίθετοι με όλους όσοι θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν την υγεία»

Η Σοφία Νικολάου

«Επίκαιρος όσο ποτέ πριν 27 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο εμπνευστής του Ε.Σ.Υ. Εθνικού Συστήματος Υγείας, γιατί για εκείνον το υπέρτατο αγαθό ήταν η υγεία. Τα δυο τελευταία χρόνια καταλάβαμε πόσο απαραίτητο μας είναι. Και είμαστε αντίθετοι με όλους όσοι θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν την υγεία. Η υγεία είναι το μέγιστο αγαθό και όλοι οι πολίτες πλούσιοι ή φτωχοί πρέπει να έχουν πρόσβαση σ’ αυτό. Αγωνιστής και υπερασπιστής ανθρωπιστικών ιδεωδών, άσκησε κριτική σε όποιον προσπαθούσε να εμπορευματοποιήσει την υγεία καθώς πίστευε ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό και τάχθηκε απέναντι σε βιομηχάνους και τεχνοκράτες.

Πραγματικός σοσιαλιστής είπε: “Αλίμονο αν σαρωθεί όχι μόνο το Κράτος Πρόνοιας αλλά και η ίδια η πολιτική. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε με τον όρο Κράτος Πρόνοιας. Για να δούμε αν συμβιβάζεται πράγματι ή όχι με τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγικότητα. Κράτος Πρόνοιας για μας σημαίνει αμοιβή σύμφωνα με την προσφορά στην παραγωγική διαδικασία. Κράτος Πρόνοιας σημαίνει Κοινωνικές Υπηρεσίες σύμφωνα με τις ανθρώπινες ανάγκες. Κράτος Πρόνοιας σημαίνει τα άτομα με ειδικές ανάγκες να μη βρίσκονται στον παρονομαστή της διανομής του προϊόντος αλλά στον αριθμητή, ενεργά άτομα μέσα στην κοινωνία”. Γιώργος Γεννηματάς, 30/6/1939-25/4/1994.

«Πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα φέρουν το όνομά του, για να τιμήσουν τη συνεισφορά του στον τομέα της δημόσιας υγείας» υποστηρίζει η συμπολίτισσα κοινωνιολόγος, κ. Σοφία Νικολάου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.