Τέλλογλου για υποκλοπές: “Οι καταγγελίες δεν θα έχουν αποτέλεσμα όσο ισχύει ο νόμος του 2021”

Το κατώφλι του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, πέρασε το πρωί της Πέμπτης ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, για να καταθέσει για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών σε βάρος του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη.

Ο κ. Τέλλογλου ο οποίος εκλήθη για μια αναφορά που είχε κάνει περί παρακολουθήσεων το 2018, είχε μια εκτενή συζήτηση με τον κ. Ντογιάκο προσπαθώντας να του εξηγήσει την ουσία της υπόθεσης.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της κατάθεσης, εξήγησε ότι ο ίδιος δεν κατήγγειλε αυτό που ερμηνεύθηκε ως “παρακολούθηση Μητσοτάκη το 2018”.

“Οχι δεν εχω κανει αυτη την καταγγελία. Υπηρχαν ενδείξεις ότι εκεινη την εποχή ότι τα τηλέφωνα δεν ηταν ασφαλή. Όπως ενδείξεις υπήρχαν και απο το ΚΚΕ. Από το 2013 προσπαθούν οι ελληνικές υπηρεσίες να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά. Το 2015 έγινε μια μεγάλη διαρροή στο Wikileaks της ιταλικής εταιρείας Hacking Team που ήταν όλες οι διαπραγματεύσεις της με την ελληνική κυβέρνηση από το 2013-2015”, είπε ο κ. Τέλλογλου και πρόσθεσε:

“Η έκταση που έχει πάρει σήμερα το ζήτημα και ο συνδυασμός παρακολουθήσεων δίνει μια νέα ποιότητα στο πρόβλημα. Υπάρχει ακόμα πεδίο έρευνας”.

Αναφερόμενος στο λόγο που έλαβε κλήση από τον κ. Ντογιάκο, ο κ. Τέλλογλου σημείωσε ότι  “υπήρχαν καταγγελίες για την ασφάλεια επικοινωνιων το 2017 και το 2018. Γι’αυτες τις καταγγελιες δεν υπαρχει κάποιο αποτέλεσμα όσο ισχύει ο νόμος του 2021. Άρα η συζήτηση είναι αδιέξοδη μέχρι να αλλάξει αυτός ο νόμος”.

Αναφερόμενος στο Predator τόνισε ότι δεν ήταν απο την αρχη επιλογή να αγοραστεί. Οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις αφορουσαν το Pegasus (που προσφέρει μερικές διασφαλίσεις στις αρχές), ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να αποκτηθεί.

Ερωτηθείς για τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη-Κουκάκη ο κ. Τέλλογλου σημείωσε ότι και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε συνδυασμός (νόμιμη και παράνομη παρακολούθηση)

“Στον Ανδρουλάκη όταν δεν πάτησε το λινκ υπήρξε η νομιμη συνακρόαση. Όταν ο Κουκάκης έκανε καταγγελία για τη νόμιμη επισύνδεση, του έστειλαν και πάτησε το λινκ”, είπε ο δημοσιογράφος.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της έρευνας ο κ. Τέλλογλου είπε ακόμα ότι τα πρόσωπα πίσω από τις παρακολουθήσεις προκύπτουν από τις συνθέσεις των εταιρειών.

“Είναι γνωστό μεταξύ της intellexa και κάποιας εταιρείας που προμηθεύει την ΕΛΑΣ, υπάρχουν σχέσεις των μετόχων τους μεταξύ τους”, τόνισε.

Στις 16 Αυγούστου 2022,  έχει κληθεί να καταθέσει ενώπιον του κ. Ντογιάκου, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.