1ο ΕΠΑΛ Βόλου: Μαθητές δημιούργησαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές για το Εργαστήρι Πληροφορικής

Η εκπαιδευτικός οικονομίας και διοίκησης κ. Βόμβουλου, ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ, ο υποδιευθυντής κ. Στούπας, η κ. Θεοδοσίου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και ο εκπαιδευτικός πληροφορικής κ. Βαβίτσας
Μέσα σε ένα υπό κατάρρευση κτήριο, μαθητές κι εκπαιδευτικοί δημιουργούν και προοδεύουν (φωτογραφίες)

Είναι από τα σχολεία που στεγάζονται σε ένα υπό …κατάρρευση “κόσμημα”. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό, συμβαίνει στο 1ο ΕΠΑΛ Βόλου, το οποίο λειτουργεί στο διατηρητέο νεοκλασικό κτήριο Αποστόλου στη οδό Δεληγιώργη με Γαλλίας, με τον αέρα τον χειμώνα να εισβάλει στις αίθουσες, τα παραθυρόφυλλα να είναι σχεδόν σάπια και τα πατώματα να τρίζουν. Ο Δήμος Βόλου δεν έστειλε τα τελευταία τέσσερα χρόνια τους αρμόδιους μηχανικούς για να εκτιμήσουν έστω ένα κόστος ανακαίνισης του σχολείου. Παρόλα αυτά, το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου δείχνει πως η παιδεία και η δημιουργία είναι πάνω και πέρα από τοίχους, καθώς με τους εκπαιδευτικούς του και κυρίως τους μαθητές του κατάφερε να κάνει πράξη το μεγαλείο της εκπαίδευσης.

Εργαστήρι Πληροφορικής από τα χέρια των μαθητών
Οδεύοντας στο τέλος της σχολικής χρονιάς, ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου κ. Νίκος Κατσιαβριάς και εκπαιδευτικοί παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου προκειμένου να αναδείξουν τις προσπάθειες των μαθητών, για ένα καλύτερο σχολείο.
Όπως ανέφερε με καμάρι και περηφάνια ο κ. Κατσιαβριάς οι μαθητές του σχολείου, στο πλαίσιο εργασίας τους, κατασκεύασαν πριν από τρία χρόνια, τρεις σύγχρονους και λειτουργικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές μόνο από σκόρπια εξαρτήματα.
Οι υπολογιστές τοποθετήθηκαν στο Εργαστήρι και μέσα σε τρία χρόνια με την επιμονή και τη δημιουργικότητα των μαθητών εξοπλίστηκε πλήρως.
“Κανείς καθηγητής δεν ήθελε να μπει σε εκείνο το Εργαστήριο και πολύ περισσότερο οι μαθητές. Τώρα πλέον έχει γίνει ένα καταπληκτικό εργαστήριο από τα ίδια τα παιδιά, τα οποία φέτος ασκήθηκαν και στην εγκατάσταση δικτύου”, υπογράμμισε ο κ. Κατσιαβριάς.
Συνοδοιπόροι στο έργο των μαθητών, οι εκπαιδευτικοί κ.κ. Σουλιώτης, Βασιλόπουλος και Βαβίτσας, ενώ συμπαραστάτης ήταν και ο Διευθυντής του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βόλου κ. Τσοκανάκης.

Δημιουργία Εργαστηρίου Τουριστικών
Από το 1976 λειτουργεί στο σχολείο ο κλάδος των τουριστικών επαγγελμάτων, αλλά ποτέ το σχολείο δεν είχε εργαστήριο! Οι μαθητές, όπως είπε ο κ. Κατσιαβριάς έκαναν την πρακτική τους στα μαθήματα…εκτός σχολείου. Το εργαστήρι εξοπλίστηκε με φουρνάκι και ψυγείο και από την ερχόμενη χρονιά θα υποδεχτεί τους μαθητές του σχολείου. “Μαζεύαμε εξοπλισμό απ’ όπου μπορούσαμε. Τα παιδιά από τη νέα χρονιά θα μπορούν να παρασκευάζουν εδώ τα γεύματα, να στρώνουν τραπέζι κτλ”, τόνισε ο ίδιος,
Ομάδα φωτογραφίας με 40 μαθητές!
Στο μεταξύ, εκτός από τα εργαστήρια τα οποία αναπτύχθηκαν, οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών κ.κ. Νικολετάτου και Ρουσογιάννη εντρύφησαν και στον καλλιτεχνικό χώρο, καθώς σχεδόν 40 παιδιά συμμετείχαν στην ομάδα φωτογραφίας, σε αντίθεση με τα 18 πέρυσι, δείχνοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους για τη συγκεκριμένη τέχνη. Οι μαθητές καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς επισκέπτονταν εκθέσεις, συμμετείχαν σε διαγωνισμούς, γνώριζαν εικαστικούς και φωτογράφους, εξελίσσοντας την εκμάθηση της τέχνης αυτής.

1ο ΕΠΑΛ Βόλου με παράρτημα στη Σκιάθο!
Με απόλυτο θετικό τρόπο είδε ο κ. Κατσιαβριάς τη δημιουργία παραρτήματος του σχολείου στη Σκιάθο, που μάλιστα έχει ήδη 20 εγγραφές για την Α’ τάξη. “Δεν γνωρίζαμε κάτι και τελικά το σχολείο μας βρέθηκε να έχει παράρτημα στη Σκιάθο. Η Α’ τάξη έχει ήδη 20 εγγραφές. Εκεί θα λειτουργήσει φέτος η Α και Β τάξη και συγκεκριμένα ο Τομέας Οικονομίας και Διοίκησης”, επεσήμανε ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ, λέγοντας από ακόμη ο Δήμος εξετάζει τα δεδομένα για το που θα στεγαστεί το παράρτημα του σχολείου στη Σκιάθο.

Σχολείο σε εγκατάλειψη…
Ακούγοντας τα όσα ωραία και δημιουργικά γίνονται στο 1ο ΕΠΑΛ Βόλου θα περίμενε κανείς, ότι γίνονται και εκπαιδεύονται οι μαθητές σε ένα αρμόζον περιβάλλον. Δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι έτσι. Αν και ο Διευθυντής του σχολείου δεν θέλησε να σταθεί στο γνωστό κτηριακό πρόβλημα, με τους μαθητές να πηγαινοέρχονται στο Καρτάλειο, αναφέρθηκε στις υποδομές που… πάσχουν εδώ και χρόνια.
“Είμαστε σε ένα διατηρητέο κτήριο, κόσμημα. Αν δεν φτιαχτεί όμως θα πέσει… Κάθε χρόνο εδώ και τέσσερα χρόνια στέλνουμε στο Δήμο έγγραφο και ζητούμε να γίνουν εργασίες αναβάθμισης, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιαβριάς.
Και δεν χρειαζόταν να πει πολλά, καθώς οι εικόνες δείχνουν την κατάσταση. Παλιά δάπεδα που τρίζουν, σχεδόν σάπια παράθυρα και εδώ και χρόνια κανένας μηχανικός του Δήμου δεν επισκέφθηκε το σχολείο, να καταγράψει τις ανάγκες του , να τις κοστολογήσει και να γίνουν έστω κάποιες εργασίες…
Παρόλη την εγκατάλειψη όμως, η εκπαιδευτική κοινότητα και οι μαθητές συνεχίζουν να δημιουργούν…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.