Άφαντος ο δράστης που ψώνιζε απ΄ το εξωτερικό με «κάρτα-κλώνο» Βολιώτη

Άκαρπη η προκαταρκτική εξέταση, που είχε διατάξει ο εισαγγελέας

Άκαρπη κατέληξε η προκαταρκτική εξέταση που είχε διατάξει ο εισαγγελέας τον περασμένο Ιούνιο, καθώς δεν εντοπίστηκε ο δράστης που δημιουργώντας «κάρτα – κλώνο», πραγματοποίησε αγορές διαφόρων προϊόντων σε Αγγλία, Γαλλία και ΗΠΑ, σε διάστημα μόλις 20 λεπτών, χρεώνοντας με 1.200 €, την κάρτα ενός άτυχου Βολιώτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί ο χάκερ που «φέσωσε» την πιστωτική κάρτα του συμπολίτη με 1.200 €, καθώς οι έρευνες απέβησαν άκαρπες, αλλά ευτυχώς για τον ίδιο, η τράπεζα κάλυψε τη χασούρα, αναγνωρίζοντας πως δεν έφερε κάποια ευθύνη για το γεγονός.
Είναι σύνηθες φαινόμενο χάκερς από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, και όχι μόνο, να κατορθώνουν να κλέψουν στοιχεία ανυποψίαστων κατόχων πιστωτικών, δημιουργώντας «κάρτες κλώνους» και στη συνέχεια να πραγματοποιούν αγορές, χρεώνοντας το θύμα της απάτης.

Αγορές μέσα σε 20 λεπτά!

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Ιουνίου, η Εισαγγελία του Βόλου είχε διατάξει τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης, για να διερευνηθεί το αδίκημα της απάτης μέσω υπολογιστή. Το θέμα προέκυψε όταν ο Βολιώτης χρεώθηκε με αγορές συνολικού ποσού 1200 € με αγορές διαφόρων προϊόντων που έγιναν στην Αγγλία, στη Γαλλία και στις ΗΠΑ, σε διάστημα 20 λεπτών ενός απογεύματος! Αφού συνήλθε από αρχικό σοκ, μετέβη στην τράπεζα όπου απέδειξε ότι το συγκεκριμένο απόγευμα βρισκόταν σε σημείο που δεν μπορούσε να κάνει αγορές, ενώ έσπευσε να καταθέσει μήνυση κατ’ αγνώστων για απάτη. Τελικά η τράπεζα δέχτηκε το επιχείρημά του, δεν τον επιβάρυνε οικονομικά και ανέλαβε το θέμα η ίδια, που ζήτησε τη δίωξη του δράστη ή των δραστών, ενώ ο ίδιος, αφού δεν χρεώθηκε, απέσυρε τη μήνυση. Ωστόσο, με απαίτηση της, διατάχτηκε προκαταρκτική.
Μέχρι σήμερα η έρευνες μεταξύ διαφορετικών κρατών ήταν δύσκολες και απαιτούσαν αρκετούς μήνες, μέσω της Ευρωπαϊκής Εντολής Έρευνας που η Ελλάδα εφαρμόζει από το 2017, μεταξύ των χωρών της συμφωνίας Segen, οι διαδικασίες έρευνας είναι πολύ ευκολότερες πλέον και ήδη εντοπίστηκαν οι πάροχοι τηλεφωνίας που χρησιμοποιήθηκαν για τις συναλλαγές και πλέον βρισκόμαστε στο στάδιο εντοπισμού των IP (ηλεκτρονικών διευθύνσεων) που χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν οι αγορές. Σημειώνεται ότι οι αγορές που έγιναν με τα στοιχεία της κάρτας του συμπολίτη είχαν να κάνουν μ’ ένα αθλητικό τζάκετ αξίας 800 € και άλλες μικροαγορές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.