Αλ. Κεχαγιάς: «Το Υπουργείο έδωσε παράταση στον εαυτό του για τις φορολογικές δηλώσεις»

Ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας κ. Αλέκος Κεχαγιάς.
Τονίζοντας ότι θα πρέπει όλοι να προσέχουν τα ποσά των δόσεων

Για τη νέα παράταση που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών στη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων (μέχρι τις 28 Αυγούστου) αλλά και για τις αλλαγές που προέκυψαν στα εκκαθαριστικά όσον αφορά την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος μίλησε στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Λογιστών Μαγνησίας, Αλέκος Κεχαγιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί το 80% των δηλώσεων και απομένουν αυτές για τις οποίες λείπουν κάποια έγγραφα λόγω της κατάστασης από τον κορωνοϊό, και υπάρχουν και κάποια άλλα προβλήματα. «Μήπως τελικά την παράταση δεν ήταν για την κοινωνία και τους λογιστές αλλά για το ίδιο το taxis και το Υπουργείο έδωσε παράταση στον εαυτό του;» αναρωτήθηκε ο κ. Κεχαγιάς, με τους λογιστές να εκδίδουν πλέον νέα εκκαθαριστικά για όσους φορολογούμενους είχαν ήδη υποβάλει τη δήλωσή τους, αφού η πληρωμή του φόρου θα γίνεται πλέον σε οκτώ αντί τριών δόσεων.

Το εκκαθαριστικό για τον ΕΝΦΙΑ, τέλη Αυγούστου
«Ένα σημείο είναι ότι πρέπει να δουν πώς θα γίνει η πληρωμή σε οκτώ δόσεις και θέλει προσοχή γιατί κάποιες δόσεις, συνήθως οι τελευταίες, έχουν διαφορά κάποιων λεπτών του ευρώ σε σχέση με τις υπόλοιπες, και αυτά τα λεπτά παίζουν ρόλο στο φορολογικό σύστημα. Επίσης όσοι εξοφλήσουν μέχρι τέλος του μήνα εφάπαξ τον φόρο θα έχουν μία έκπτωση 2%. Αυτό φαίνεται στα νέα εκκαθαριστικά. Επίσης θα ψηφιστεί για τις επιχειρήσεις η μείωση της προκαταβολής του φόρου και θα αλλάξουν πάλι τα εκκαθαριστικά. Είναι μία καλή προσαρμογή στην κατάσταση με τον κορωνοϊό, αν σκεφτεί κανείς ότι η προκαταβολή φτάνει τώρα το 100%» τόνισε ο κ. Κεχαγιάς.

Για όσους έχουν επιστροφή φόρου, το σύστημα δεν αφήνει να οριστικοποιηθεί η δήλωση αν δεν δηλωθεί πρώτα λογαριασμός τραπέζης, όπου θα πιστωθεί το ποσό που προκύπτει, ενώ η αλλαγή που έχει ψηφιστεί για τον ΕΝΦΙΑ είναι ως προς τις δόσεις που είναι πλέον έξι. Όπως τόνισε ο κ. Κεχαγιάς: «Ψηφίστηκε μία σημαντική λεπτομέρεια που λέει ότι αν το εκκαθαριστικό βγει εντός Σεπτεμβρίου, η πρώτη δόση θα ψηφιστεί τον ίδιο μήνα. Οπότε οι φορολογούμενοι θα λάβουν μάλλον το εκκαθαριστικό για τον ΕΝΦΙΑ τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.