Αλέξ. Μεϊκόπουλος: Η έξοδος στις αγορές αφετηρία εξόδου απ΄τον μνημονιακό κλοιό

Ο βουλευτής Μαγνησίας, είπε ότι απαιτείται βιωσιμότητα του χρέους, έργα και απασχόληση

Το ότι η έξοδος στις αγορές, εκπληρώνει τους στόχους της τροχιάς αξιόχρεου για την ελληνική οικονομία, της εμπιστοσύνης ενός διεθνούς επενδυτικού και πολιτικοοικονομικού συστήματος και της ορατής αφετηρίας σε έναν δύσκολο δρόμο εξόδου από το μνημονιακό κλοιό, σηματοδοτεί για τον βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, η έξοδος της χώρας μας στις διεθνείς αγορές για αναζήτηση χρηματοδότησης. Ο ίδιος εκτιμά, ότι πλέον απαιτείται επικαιροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το 2018, έργα και απασχόληση, ώστε να μπορέσει η ελληνική οικονομία να μπει σε τροχιά πραγματικής βιωσιμότητας.

Τα παραπάνω τόνισε στο «Ράδιο Ένα» ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο οποίος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης για την έξοδο στις αγορές, δήλωσε ότι την παράσταση των πολιτικών αρχηγών σε αντιπολιτευτικές κορώνες, έκλεψε ο κ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι η έκδοση θα ήταν ένα θετικό βήμα αν εντάσσονταν σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και την έξοδο από τα μνημόνια, αυτό όμως προϋποθέτει την έξοδο της σημερινής κυβέρνησης από την εξουσία. «Ο κ. Βενιζέλος ξεπέρασε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Θεοδωράκη. Ανεξάρτητα από το τι λέει η αντιπολίτευση, η ουσία της εξόδου της χώρας στις αγορές είναι άλλη».

Εκπληρώνονται τρεις στόχοι
Με όρους σημειολογίας και όρους ουσίας, σύμφωνα με τον Αλέξ. Μεϊκόπουλο, εκπληρώνονται τρεις στόχοι: Η χώρα επανέρχεται σε τροχιά αξιόχρεου και πλέον η Ελληνική οικονομία εγγυάται φερεγγυότητα. Πιστώνεται η χώρα την εμπιστοσύνη ενός διεθνούς επενδυτικού και πολιτικοοικονομικού συστήματος, που μέχρι χθες ήταν εχθρικό και υπονομευτικό.Υπάρχει πλέον μια απτή και ορατή αφετηρία σε έναν δύσκολο δρόμο εξόδου από το μνημονιακό κλοιό.

«Το ζητούμενο, απαντώντας στην αντιπολίτευση, αυτή τη στιγμή είναι ότι μπορεί ναι μεν το επιτόκιο δανεισμού να είναι υψηλότερο από το επιτόκιο του ESM, αλλά σε αυτή τη φάση το πρόβλημα, δεν είναι να βρούμε τη φθηνότερη πηγή δανεισμού, αλλά να μπορέσουμε να έχουμε ομαλή πρόσβαση στις αγορές, προκειμένου να απεξαρτηθούμε από τον πολιτικό δανεισμό. Αντί να δανειζόμαστε δηλαδή από τις χώρες της ΕΕ, που έχουμε γνωρίσει με τι όρους αποπληρώνουμε παλαιότερα χρέη, να μπορούμε να έχουμε μια ομαλή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, ώστε η χώρα σιγά- σιγά, να επιτυγχάνει την αυτοχρηματοδότησή της», ήταν η δήλωση του κ. Μεϊκόπουλου.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, όταν το δημόσιο άντλησε 3 δις € και οι περισσότεροι που κατέθεσαν χρήματα ήταν διεθνείς επενδυτικοί οίκοι και όχι απλά Ελληνικές εμπορικές τράπεζες, δημιουργείται ένα επενδυτικό κλίμα πολύ θετικό για τη χώρα.

Χρειάζονται έργα και απασχόληση
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι αυτό από μόνο του, δεν αρκεί για να πει κάποιος ότι γυρίσαμε σελίδα, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα έργα στο κομμάτι της πραγματικής οικονομίας και στο μεγαλύτερο πρόβλημα όλων που είναι το κομμάτι της ανεργίας.

Σύμφωνα με τον Αλέξ. Μεϊκόπουλο «αν το επόμενο διάστημα συνδυαστεί αυτή η τριπλέτα και πάει καλά, τον Αύγουστο του 2018, θα μπορούμε να πούμε ότι όντως, έχουμε ξεφύγει από τον μνημονιακό κλοιό. Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου η ουσία της εξόδου στις αγορές».

Το σημαντικό είναι, όπως ανέφερε, η εικόνα του βιβλίου των προσφορών, που δείχνει ότι χρήματα έδωσαν μεγάλοι και αξιόπιστοι επενδυτικοί οίκοι και όχι κερδοσκοπικά funds, που δείχνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη.

Για το κομμάτι της υψηλής φορολογίας που είναι «αγκάθι» στις επενδύσεις, ο βουλευτής εκτίμησε ότι στο επόμενο διάστημα πρέπει να βελτιωθούν τα πράγματα, αν και με δημοσιονομικούς όρους αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να αλλάξουν πολλοί φορολογικοί συντελεστές. «Όσο βελτιώνεται το κλίμα – και έχουμε απτές αποδείξεις γι’ αυτό -νομίζω ότι και στο κομμάτι αυτό θα μπορέσουν να γίνουν καλές κινήσεις», ανέφερε.

Η βιωσιμότητα του χρέους
Αναφορικά με τις πιέσεις των θεσμών για να γίνουν πράγματα, καθώς και τις δηλώσεις της εκπροσώπου ου ΔΝΤ Ντέλιας Βερκουλέσκου σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος στις συντάξεις, ο Αλ. Μεϊκόπουλος είπε ότι η τοποθέτησή της, εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική του ΔΝΤ, που επιμένει σε κάποιες εκτιμήσεις που διαψεύδονται από τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, όπως με το πλεόνασμα.

Ο ίδιος τόνισε ότι για να μπορέσει η Ελληνική οικονομία να μπει σε τροχιά πραγματικής βιωσιμότητας, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερες κινήσεις για το χρέος και στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνεται η πάγια θέση της κυβέρνησης ότι χρειάζεται περαιτέρω επικαιροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αν το 2018 με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος οι εταίροι μας συμφωνήσουν στην περαιτέρω επικαιροποίηση των μέτρων και μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη βιωσιμότητα για το Ελληνικό χρέος, ούτε παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό χρειάζονται, ούτε άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις, δήλωσε ο βουλευτής.

Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης
Ο Αλ. Μεϊκόπουλος τόνισε ότι η εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφέρθηκε στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά παρέλειψε να πει ότι από τις 3 Αυγούστου η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης, που έχει γίνει με τη δέουσα προσοχή και που θα βελτιώσει τους ισολογισμούς των τραπεζών, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα σε υγιείς βιώσιμες επιχειρήσεις να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, διατηρώντας και θέσεις εργασίας. Ακόμη τόνισε ότι με την ένταξη στον μηχανισμό, παύουν κατασχέσεις και καταδιωκτικά μέτρα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα αναθεωρήσει τις απόψεις της η εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Επίσης τόνισε, ότι υπάρχει νομοθετική ετοιμότητα για να ισχύει η ρύθμιση οφειλών προς το δημόσιο και τις τράπεζες μέχρι 120 δόσεις και εκτίμησε ότι θα βοηθηθούν πολλοί επαγγελματίες.

Για την «Κίτρινη Αποθήκη»
Για το θέμα της αξιοποίησης του κτιρίου της Κίτρινης Αποθήκης, για την «Τεχνόπολη» του Π.Θ., ο βουλευτής έκανε αναφορά στον αγώνα ζωής που έχει δώσει ο ομότιμος καθηγητής του Π.Θ. Ηλίας Χούστης, που από το 2015 έθεσε στον ίδιο και τους άλλους βουλευτές το ζήτημα. Ο Αλ. Μεϊκόπουλος δήλωσε ότι αυτή η πόλη έχει μεγάλη παράδοση και επιτυχημένη πρακτική στην επανάκτηση και επανάχρηση βιομηχανικών κτιρίων και η τελευταία εξέλιξη για μετατροπή του σε πυρήνα καινοτόμου δραστηριότητας, είναι εμβληματική στιγμή για την πόλη. Ο βουλευτής τόνισε ότι με τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αναβαθμίζεται το ιστορικό κτίριο της πόλης και ταυτόχρονα δημιουργούνται σύγχρονες υποδομές για τη διεξαγωγή ερευνητικής δραστηριότητας, μέσα από την παραγωγική αξιοποίηση, που θα φέρει στο Βόλο επιστημονική και οικονομική υπεραξία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.