Αλμυρός: Έδωσαν ζωή σε παλιές λαμαρίνες και σκραπ και δημιούργησαν ένα ξεχωριστό πάρκο γλυπτικής

Οι καλλιτέχνες Ιωάννης Μαυρίκος και Κωνσταντίνος Μάρος
Μάγεψε το αποτέλεσμα του Συμποσίου Γλυπτικής στον Αλμυρό

Πήραν παλιοσίδερα, σκουριασμένες λαμαρίνες ακόμη και παλιά πιρούνια και κουτάλια και με την φαντασία τους, τη δημιουργικότητά τους και την τέχνη τους δημιούργησαν πανέμορφα γλυπτά, μεταφέροντας το μήνυμα της ανακύκλωσης αλλά και του πολιτισμού στην περιοχή του Αλμυρού. Ο λόγος για έξι καλλιτέχνες, οι οποίοι έλαβαν μέρος στο 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής που διοργάνωσε ο  Δήμος Αλμυρού και οι εταιρείες Σοβέλ ΑΕ και Αειφόρος ΑΕ του Ομίλου Sidenor με τα δημιουργήματά τους να στολίζουν πλέον το πάρκο στην θέση «Πλατάνια» του Αλμυρού και να το μετατρέπουν σε ένα σύγχρονο πάρκο γλυπτικής.

Καλλιτέχνες και καθηγητές τους φιλοξενήθηκαν στην περιοχή του Αλμυρού από τον Όμιλο Sidenor για 15 ημέρες και μέσα σε αυτές τις ημέρες, έψαξαν και βρήκαν παλιά σίδερα, λαμαρίνες και ό,τι άχρηστο θεωρούμε οι περισσότεροι. Με την τέχνη τους, τις γνώσεις τους, την προοπτική και το μεράκι τους, έδωσαν πνοή και νέα μορφή στα ξεχασμένα και σκουριασμένα παλιοσίδερα. Την Παρασκευή, παρουσίασαν τα δημιουργήματά τους, τα οποία πραγματικά εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους. Τα πρωτότυπα αυτά γλυπτά τοποθετήθηκαν στη θέση «Πλατάνια» και έκαναν …ποδαρικό στο πρώτο πάρκο γλυπτικής στην περιοχή.

Στο magnesianews.gr μίλησαν τόσο οι καλλιτέχνες όσο και ο εμπνευστής του Συμποσίου κ. Απόστολος Χασιώτης, γνωστός καλλιτέχνης, γέννημα θρέμμα του Αλμυρού. «Δουλεύω 30 χρόνια με υλικά ανακύκλωσης. Βρήκα τον κ. Παπαγιάννη που ασχολείται κι εκείνος με υλικά ανακύκλωσης, αλλά και προτομές, μάρμαρο κτλ., του πρότεινα να έρθουμε εδώ να κάνουμε ένα Συμπόσιο μόνο με υλικά ανακύκλωσης κυρίως μέταλλο, βιομηχανικά υλικά», ανέφερε ο κ. Χασιώτης, ο οποίος δημιούργησε ένα δέντρο από παλιά σίδερα, όπου στον κορμό του κάθεται ένα παιδί και διαβάζει, με το εν λόγω έργο να ανήκει στον Θανάση Μπερούτσο.

« Έχω ένα project με τα δέντρα», σημείωσε ο κ. Χασιώτης και συνέχισε ότι «αυτό είναι το τέταρτο που έχω φτιάξει. Έχω κάνει ένα Βέροια, στη Νάξο, ένα στο πάρκο Τρίτση και αυτό. Το project είναι να δημιουργηθούν διάφορα δέντρα στην Ελλάδα με υλικά που βρίσκονται στον χώρο και δείχνουν κι ένα σημάδι παραγωγής του τόπου. Καθένα έχει και διαφορετική δομή. Μέσα από την Αειφόρο ΑΕ βρήκα τον κορμό, που είναι μία πολύ παλιά κολώνα, με τα πριτσίνια, σκραπ τελευταίας μορφής, τσαλακωμένο. Στον κορμό του βρίσκεται και το παιδί που διαβάζει. Το δέντρο μπορεί να παρομοιαστεί με δέντρο γνώσης. Τα έργα πέρα από την αισθητική, έχουν και μία νοηματική πίσω», επεσήμανε ο καλλιτέχνης. Από την πλευρά του ο κ. Μπερούτσος  ανέφερε πως η σύλληψη της ιδέας έγινε όταν οι δυο τους πήγαν να συγκεντρώσουν υλικά. Εκεί ο καλλιτέχνης είδε ότι υπήρχαν πάρα πολλά κουτάλια και το έγινε το δέντρο της γνώσης, έχοντας ως παραπομπή την πνευματική τροφή.

Σκραπ και παλιοσίδερα μεταμορφώθηκαν σε κουκουβάγια της σοφίας και της μάθησης

Ένα από τα έργα που «έκλεψε» τις εντυπώσεις ήταν η κουκουβάγια των κ.κ. Ιωάννη Μαυρίκου και Κωνσταντίνου Μάρου. Οι καλλιτέχνες αξιοποίησαν υλικά, που ήταν τσαλακωμένα, στραπατσαρισμένα, λαμαρίνες σκουριασμένες μπετόβεργες κ.α.

«Η σκέψη μας ήταν ότι είναι το ιερό ζώο της θεάς Αθηνάς, συμβολίζει τη σοφία και τη μάθηση. Έχει την ικανότητα ως ζώο να βλέπει αυτά που οι άλλοι δεν μπορούν, βλέπει στο σκοτάδι. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί και μεταφορικά ότι ο άνθρωπος μέσω της γνώσης, της μάθησης και παιδείας μπορεί να δει πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν και γι’ αυτό και το θαυμάζουμε και λέμε το ζώο αυτό σοφό», επεσήμανε ο κ. Μαυρίκος. Από την πλευρά του ο κ. Μάρος ανέφερε ότι το Συμπόσιο και το πάρκο γλυπτικής που δημιουργήθηκε ως απότοκό του, είναι μία ευκαιρία δημιουργίας ενός θεσμού, μια καλή ευκαιρία να φανεί και να αναδειχθεί ο τόπος, να μάθει ο κόσμος του Αλμυρού για την τέχνη.

«Δείξαμε ότι κάτι άχρηστο μέσω της τέχνης αποκτά πνοή, ζωή. Τα υλικά αυτά, εάν εξαιρέσουμε τα ανοξείδωτα, οι χάλυβες αυτοί θα σκουριάσουν και κατά συνέπεια θα διαβρωθούν στο σημείο αυτό και θα καταστραφούν αλλά αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνου. Ελπίζουμε όλοι  να πάρουν μάθημα, να έρχονται καλλιτέχνες να δείχνουν τις ιδέες τους και ο κόσμος να έχει έναν τόπο πολιτισμού», είπε ο κ Μάρος και εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεργασία των δύο εταιρειών αλλά και για την ιδέα του κ. Χασιώτη για να «συναντήσουν» την τέχνη.

Ο κ. Θεόδωρος Παπαγιάννης, καλλιτέχνης, συνταξιούχος καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και σύμβουλος του Συμποσίου,  αναφέρθηκε στα συμπόσια γλυπτικής εξηγώντας πως είναι ένας παγκόσμιος θεσμός, κατά τη διάρκεια των οποίων  δημιουργούνται πάρκα γλυπτικής σε πολλές χώρες του κόσμου. «Είναι ένας τρόπος που με πολύ λίγα χρήματα μπορούν να δημιουργηθούν γλυπτά στον δημόσιο χώρο», επεσήμανε και ανέφερε ότι μέσα από αυτή την προσπάθεια έχουν δημιουργηθεί 25 πάρκα γλυπτικής στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

«Βάζουμε τη μαγιά στην περιοχή για ένα πάρκο γλυπτικής, γιατί η τέχνη είναι μια υπόθεση που πρέπει να μπει στη ζωή του πολίτη. Δεν καταλαβαίνει πολλές φορές ο κόσμος τι επιρροή έχει η τέχνη στη ζωή και στην ψυχοσύνθεσή του. Οι χώρες που θεωρούνται πολιτισμένες, έχουν την τέχνη, όλων των ειδών, στη ζωή τους», σημείωσε ο ίδιος.

Αναφορικά με τη συμβολή της ΣΙΔΕΝΟΡ και της Αειφόρου στην συγκεκριμένη δράση του Δήμου Αλμυρού, η υπεύθυνη επικοινωνίας των εταιριών κα Σοφία Μυλοθρίδου τόνισε πως είναι σημαντικό να προκύπτουν συνέργειες με την τοπική κοινωνία του Αλμυρού και να αναδεικνύεται και ο ρόλος τους στην προώθηση της κουλτούρας της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ο χάλυβας αποτελεί προϊόν ανακύκλωσης σε βαθμό που αγγίζει το 98% και προέρχεται από το σκραπ, ενώ το υπόλοιπο που δεν μπορεί να ανακυκλωθεί αξιοποιείται από την Αειφόρο για την παραγωγή άλλων υλικών. Αυτό μας εξασφαλίζει ένα ποσοστό σχεδόν 100% ανακύκλωση, επισημαίνει η κα Μυλοθρίδου.

Στη φωτογραφία η υπεύθυνη επικοινωνίας της ΣΙΔΕΝΟΡ Σοφία Μυλοθρίδου με το στέλεχος της Αειφόρος Α.Ε. Ιωάννα Σαράντη.

Στην παρουσίαση των γλυπτών το παρών έδωσε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αλμυρού αλλά και ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Τριαντόπουλος.

Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο Συμπόσιο ήταν οι : Θεόδωρος Παπαγιάννης, Αθανάσιος Μπερούτσος, Ιορδάνης Ποιμενίδης, Κωνσταντίνος Μάρος, Ιωάννης Μαυρίκος και Απόστολος Χασιώτης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.