Απ. Βανταράκης: «Στη χώρα δεν υπάρχει ο όρος πρόληψη, δεν προετοιμαστήκαμε για το επόμενο κύμα»

Τονίζει ο Καθηγητής Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρ. της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων

Τα μεγάλα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας που ακόμη κάνει η κυβέρνηση στηλιτεύει ο Καθηγητής Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων κ. Απόστολος Βανταράκης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, επισημαίνοντας πως για ακόμη μια φορά “τρέχουμε” πίσω από τα κρούσματα. Παράλληλα, ο Καθηγητής έκανε λόγο για διγλωσσία, για απόψεις μη επιστημονικές που αφορούσαν στον εμβολιασμό και που τελικά έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούσε η κυβέρνηση.
“Οι μεγάλες αδυναμίες διαχείρισης της πανδημίας αποδεικνύονται από κύμα σε κύμα. Το νέο κύμα μας βρίσκει απροετοίμαστους . Στη χώρα δεν υπάρχει ο όρος πρόληψη. Περάσαμε μια διάρκεια κάποιων μηνών που ήμασταν χαλαροί και με χαμηλά κρούσματα σε σχέση με άλλες χώρες κι αντί να προετοιμαστούμε για το επόμενο κύμα, δεν το κάναμε και πάλι κυνηγάμε τα κρούσματα”, είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος και σημείωσε πως αυτό που αντικρίζουμε σήμερα, την έξαρση δηλαδή εκ νέου της πανδημίας, είναι αποτέλεσμα της χαλαρότητας, ότι θεωρήθηκε πανάκεια τον εμβολιασμό και σταμάτησαν όλα τα υπόλοιπα μέτρα, ότι δεν λήφθηκαν μέτρα για “δύσκολους” χώρους που άρχισε να υπάρχει συγχρωτισμός όπως τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια , τα μέσα μεταφοράς.

«Διγλωσσία και η συνεχής αλλαγή
των απόψεων μπέρδεψε τον πληθυσμό»

Ακόμη ένα λάθος που έγινε είναι και στον εμβολιασμό, ο οποίος όπως τόνισε ο κ. Βανταράκης έπιασε “ταβάνι” καθώς διγλωσσία και η συνεχής αλλαγή των απόψεων μπέρδεψε τον πληθυσμό και έχασε την εμπιστοσύνη του.
Εάν ο πολίτης δεν έχει εμπιστοσύνη στα μέτρα δημόσιας υγείας που λαμβάνονται, δεν πρόκειται να τα εφαρμόσει. Γιατί είναι υγιής άνθρωπος που του ζητάς να εφαρμόσει κάποια, έστω και ελάχιστα περιοριστικά μέτρα, χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη εκείνη τη στιγμή. Δεν είναι ασθενής, οπότε θα ακούσει και πιο εύκολα. Πρέπει να τον πείσεις, ειδικά όταν πρόκειται για υγειονομικά μέτρα, με μία σταθερότητα και με μία ξεκάθαρη στάση και διαυγή, με ειλικρίνεια σε αυτά που ζητάς”, υποστήριξε, επισημαίνοντας πως αλλοπρόσαλλες, όπως τις χαρακτήρισε αποφάσεις, όπως αυτό που ανακοινώθηκε για την εκκλησία και άλλους χώρους κάνει τους πολίτες να χάνουν περισσότερο την εμπιστοσύνη τους.

«Ο πολιτικός για… επιστημονικά θέματα,
όταν δεν γνωρίζει καλό είναι να μην μιλάει»

Ο κ. Βανταράκης όμως “τα έβαλε” και με τους πολιτικούς και τη γνώμη που εκφράζουν πάνω σε επιστημονικά θέματα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “όταν ρωτάνε τον πολιτικό για επιστημονικά θέματα, όταν δεν γνωρίζει καλό είναι να μην μιλάει. Οι πολιτικοί νομίζουν ότι είναι υγειονομικοί. Δημοσιογράφοι, πολιτικοί και επιστήμονες έχουν γίνει ένα πια. Ο κόσμος τους μπερδεύει πια και δεν ξέρει ποιος είναι ποιος.
Ποιος είναι ο κ. Γεωργιάδης που μιλά για τα 10.000 κρούσματα; Έχει γνώσεις επιδημιολογίας; Είναι Υπουργός Υγείας; Ο Υπουργός Ανάπτυξης θα συζητά για ένα υγειονομικό ζήτημα; Αυτό δυσχεραίνει στον πληθυσμό την υιοθέτηση των μέτρων. Ποιος είναι οποιοσδήποτε επιστήμονας χωρίς καν να γνωρίζει από ιούς, από λοιμωξιολογία να εκφράζεται για αριθμό κρουσμάτων;” και συμπλήρωσε πως και από την Επιτροπή των Ειδικών θα πρέπει να μιλούν όσοι μπορούν και έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο, καθώς σχολίασε πως δεν το έχουν όλοι για να μιλούν για τους εμβολιασμούς και για τα υγειονομικά μέτρα.
Αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου και εδώ ο κ. Βανταράκη είδε “κενά”. «Εμείς βγάλαμε ένα πρόγραμμα “Ελευθερία” γιατί τους λες κάντε εμβόλιο να είστε ελεύθεροι. Αυτό είναι το ζήτημα ή κάνε εμβόλιο για να σώσεις τη ζωή σου γιατί η νοσηρότητα θα είναι πολύ πιο επιβαρυμένη εάν είσαι ανεμβολίαστος. Με ξεκάθαρες απλές κουβέντες ο κόσμος θα ακολουθήσει. Όταν αρχίζεις και παίζεις μεταξύ πολιτικής, επιστήμης και δημοσιογραφίας, ο κόσμος γυρίζει την πλάτη”.

«Τι πρέπει να γίνει»

Σύμφωνα με τον Καθηγητή ο κόσμος θα έπρεπε να πιεστεί να εμβολιαστεί, κυρίως οι άνω των 60 ετών που είναι αυτοί που εισρέουν στα νοσοκομεία και γεμίζουν τις ΜΕΘ. Όμως, όπως είπε η πίεση στη δημόσια υγεία δεν είναι η υποχρεωτικότητα. Υπάρχουν, συνέχισε πολλαπλοί τρόποι να πιέσεις κάποιον στη δημόσια υγεία. Επιπλέον προτείνει λογικές και σοβαρές καμπάνιες ενημέρωσης με ξεκάθαρο μήνυμα περί εμβολιασμού των πολιτών 60 ετών και άνω, ενώ επιβεβλημένη χαρακτήρισε την στήριξη και τη λήψη μέτρων σε μέρη που συγχρωτίζεται ο κόσμος, όπως στα μέσα μεταφοράς. Τέλος, επανέφερε την πρόταση για αποκεντρωμένη επιτήρηση της πανδημίας σε επίπεδο περιφέρειας.
Κλείνοντας, ο κ. Βανταράκης χαρακτήρισε εγκληματικό το γεγονός πως δεν στηρίχθηκε η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. ” Εάν είχαμε κάνει μικρά βήματα τόσο καιρό, κάτι θα είχαμε πετύχει. Τώρα γιατροί φεύγουν από τα Κέντρα Υγείας και πηγαίνουν στα Νοσοκομεία”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.