Απάντηση Κοντοζαμάνη σε Μεϊκόπουλο: Δεν έχει εγκριθεί ακόμη ο Οργανισμός του Νοσοκομείου Βόλου»

Προβληματισμός του Υπουργείου Υγείας για τον Τομέα Ψυχικής Υγείας και για την Ογκολογική

Το θέμα του Οργανισμού του Νοσοκομείου Βόλου έθεσε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος στη Βουλή καταθέτοντας ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας. Σήμερα, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης απάντησε στον Βουλευτή Μαγνησίας στην ερώτησή του σημειώνοντας μεταξύ άλλων, πως ο Οργανισμός του Νοσοκομείου Βόλου, ακόμη δεν έχει εγκριθεί και βρίσκεται στη φάση αξιολόγησης.

Ο κ. Μεϊκόπουλος μεταξύ άλλων στην ερώτησή του είχε επισημάνει ότι «η απόφαση για το νέο Οργανισμό προβλέπει μείωση κλινών του παθολογικού τομέα, μείωση κλινών του τομέα Ψυχικής Υγείας, ενώ δεν προβλέπεται αύξηση των θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, καταργείται η μία προβλεπόμενη θέση χειρουργικής θώρακος που προβλεπόταν στον ισχύοντα Οργανισμό, καταργούνται και οι δύο προβλεπόμενες θέσεις ενδοκρινολογίας, ενώ από τις τρείς προβλεπόμενες θέσεις πνευμονολογίας-φυματολογίας στον ισχύοντα Οργανισμό, καταργούνται οι δύο, αφήνοντας μόνο μία θέση στο νέο Οργανισμό.
Τεράστια υποβάθμιση του Νοσοκομείου του Βόλου συντελείται και με την ακύρωση του σχεδιασμού για τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής που αποτελούσε εδώ και χρόνια πάγιο αίτημα των δεκάδων ογκολογικών ασθενών της Μαγνησίας. Μέχρι σήμερα, μόνη λύση για τους καρκινοπαθείς της Μαγνησίας είναι να μεταβούν για τις ακτινοθεραπείες τους σε άλλα νοσοκομεία της Λάρισας, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, με δυσανάλογη οικονομική επιβάρυνση και αχρείαστη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία».

Κοντοζαμάνης: Ο Οργανισμός περιλαμβάνει δυνατά και αδύναμα σημεία
Ο Υφυπουργός Υγείας στην απάντησή του ανέφερε ότι ο Οργανισμός του Νοσοκομείου Βόλου δεν έχει εγκριθεί ακόμη από το ΚΕΣΥΠΕ αλλά ούτε και από το Υπουργείο Υγείας.
«Το Νοσοκομείο έχει Διοίκηση και κάνει προτάσεις. Οι προτάσεις αξιολογούνται από την αρμόδια Διεύθυνση και θα συζητηθούν. Μην μιλάτε για απαξίωση πριν ολοκληρώσουμε πλαίσιο αλλαγών. Σκοπός μας είναι η αναβάθμιση της υγείας στη Μαγνησία και δεν αναβαθμίζεται ένα Νοσοκομείο αποκτώντας μόνο 60 κλίνες παραπάνω.
Ο Οργανισμός του Νοσοκομείου Βόλου περιλαμβάνει δυνατά και αδύναμα σημεία. Η ειδική μονάδα επεμβατικής καρδιολογίας και αιμοδυναμικού εργαστηρίου που εντάσσονται στο καρδιολογικό τμήμα, το τμήμα ανώδυνων απεικονιστικών μεθόδων και η η μονάδα αυξημένης φροντίδας αποτελούν προτάσεις στον Οργανισμό του Νοσοκομείου. Από την άλλη πλευρά στην ίδια πρόταση θα σταθώ σε δύο ακόμη σημεία τα οποία μας προβληματίζουν. Πρώτον η προβλεπόμενη μείωση των κλινών στον Τομέα Ψυχικής Υγείας και η αναφορά που δε γίνεται στη Μονάδα Χημειοθεραπείας, στην οποία θα θέλαμε να υπάρξει, έτσι ώστε να μπορεί πράγματι να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ογκολογικών ασθενών της Μαγνησίας.
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση αξιολόγησης του Οργανισμού από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Θα αξιολογήσουμε τις αλλαγές και θα καταλήξουμε σε μία τελική πρόταση. Επομένως τότε με χαρά να είμαστε εδώ, να ανταλλάξουμε απόψεις και να δεχτούμε την κριτική σας και να σας πούμε τη θέση που θα έχουμε σχηματίσει για να αναβαθμίσουμε το Νοσοκομείο Βόλου, που είναι σημαντικός πυλώνας υγείας στην περιοχή της Μαγνησίας».
Από την πλευρά του ο κ. Μεϊκόπουλος στη δευτερολογία του, τόνισε πως η πρόταση του νέου Οργανισμού υποβαθμίζει πλήρως τις θέσεις πρώτης γραμμής, καταργεί θέσεις ειδικοτήτων και προτείνει τη στελέχωση τμημάτων με αναδιανομή του υπάρχοντας προσωπικού.
Σημείωσε πως το επιστημονικό συμβούλιο του Νοσοκομείου Βόλου «εκβιαστικά» προχώρησε στην τροποποίηση του Οργανισμού, μετά από υπόδειξη της Υγειονομικής Περιφέρειας και ρώτησε ξανά τον Υφυπουργό, εάν το Υπουργείο θα εγκρίνει όλες αυτές τις αλλαγές.
Ο Υφυπουργός απάντησε πως τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθούν θέσεις που βγήκαν άγονες, από άλλες προκηρύξεις, αλλά και θέσεις ιατρών παθολογίας και στα ΤΕΠ. Τέλος για τον Οργανισμό του Νοσοκομείου σημείωσε πως ο στόχος είναι «να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις συνθήκες τις εποχής, αλλά να έχουμε Οργανισμό που θα λειτουργήσει τα επόμενα 15-20 χρόνια κι αυτός να είναι σύγχρονος και να ανταποκρίνεται στα επιδημιολογικά δεδομένα. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε τις τελικές αλλαγές στο Νοσοκομείο Βόλου».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.