Απόστολος Πιστόλας: «Είχαμε έναν πολιτικό σεισμό, όχι από την άνοδο της ΝΔ αλλά την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ»

Κακές οι καμπάνιες ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ με τον Μητσοτάκη να λειτουργεί ως η μόνη κυβερνητική εναλλακτική

Για πολιτικό σεισμό έκανε λόγο ο κ. Απόστολος Πιστόλας, αναλυτής εκλογικής συμπεριφοράς, σύμβουλος στρατηγικής και ιδρυτής της εταιρείας «Mastermind Analytics», μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Ο πολιτικός αυτός σεισμός όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν προήλθε από την άνοδο της ΝΔ, αλλά από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, που φέρνει πολλές πολιτικές εξελίξεις και στο εσωτερικό του, αλλά και στην πολιτική σκηνή.

 

Ο κ. Πιστόλας σχολίασε πως όλοι οι δημοσκόποι και αναλυτές έπεσαν έξω κι αυτό ήταν το ιδιαίτερο για το βράδυ της Κυριακής, σε ότι αφορά στη διαφορά μεταξύ των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και στην κατάρρευση του δεύτερου.

«Ενώ είχε κάνει κακή καμπάνια ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λειτουργούσε ως there is no alternative, δηλαδή η μοναδική κυβερνητική εναλλακτική, εξαιτίας της τοποθέτησης του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική αγορά, δηλαδή μιας τοποθέτησης, η οποία ουσιαστικά λειτουργούσε για να υπηρετεί το σκληροπυρηνικό κοινό του και δεν έκανε το άνοιγμα προς την κεντροαριστερά, το οποίο το ετοίμαζε για μετά τις εκλογές αλλά ήταν αργά», ανέφερε ο κ. Πιστόλας, ο οποίος συμπλήρωσε πως η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ δεν μίλησε για την ουσία, μίλησε για το πως θα κυβερνήσει και με ποιον θα κυβερνήσει και δεν φαινόταν διεκδικητής μιας κυβερνητικής εντολής, αλλά φαινόταν ως ένας άνθρωπος που προσπαθούσε από κάπου να πιαστεί.

«Όταν φεύγεις από το μυαλό του ψηφοφόρου ως διεκδικητής, εάν είσαι κόμμα εξουσίας, της κυβερνητικής εντολής, τότε γι’ αυτούς που δίνουν ψήφο εξουσίας έχεις μεγάλο πρόβλημα και γι’ αυτό δεν ήταν ουσιαστικά η ΝΔ που ανέβηκε, γιατί ανέβηκε κάτι λιγότερο από μία μονάδα, ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που κατέρρευσε», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον εκλογικό αναλυτή ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 11,5 μονάδες και ένα κομμάτι αυτού πήγε στη ΝΔ και της κάλυψε ό,τι έχασε εκείνη προς τα δεξιά της και την κράτησε εκεί που ήταν και στις προηγούμενες εκλογές.

«Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει αυτό το οποίο κέρδισε τον Μάιο του 2012 κι αυτό είναι το δικαίωμα να λέγεται ότι μπορεί να αποκαλεί τον εαυτό του ως κυβερνητική εναλλακτική. Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κυβερνητική εναλλακτική. Στις επόμενες εκλογές δεν μπορεί να πάει να πει «ψηφίστε με για να κυβερνήσω». Σε αυτές τις εκλογές δεν απάντησε στο ερώτημα γιατί να τον ψηφίσει ο κόσμος. Έλεγε συνέχεια «ο κακός ο Μητσοτάκης», «διώξτε τον» κτλ. Αλλά δεν είπε γιατί θα πρέπει να ψηφίσει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είπε κάτι θετικό σε αυτές τις εκλογές για να τον ψηφίσεις. Αναλώθηκε στο παρασκήνιο, το οποίο έβγαλε στο προσκήνιο και αρκετά απ’ αυτά τα οποία λέγονταν, φόβισαν και τον κόσμο, όπως η «Δήμητρα» με τον Γιάνη Βαρουφάκη, οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής να έρθουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα», εξήγησε ο κ. Πιστόλας.

Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ

Η ευκαιρία όμως αυτών των εκλογών είναι στο γήπεδο του ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως τόνισε ο κ. Πιστόλας, η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ εάν το καταλάβει και κινηθεί αναλόγως.

«Να καταφέρει στη δεύτερη κάλπη εάν όχι να τουμπάρει τον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον να έρθει όσο πιο κοντά γίνεται και να τον τουμπάρει μετά. Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ για την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι θεαματικό. Το ΠΑΣΟΚ πήγε από το 8 στο 11%. Εάν το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει καλή καμπάνια, γιατί και αυτό έκανε κακή καμπάνια, θα μπορούσε να ήταν αρκετά υψηλότερα. Όμως και αυτό έπεσε στην παγίδα του όχι δεν θέλω ούτε τον έναν, ούτε τον άλλο. Μάλωναν με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι το παιδί του Ανδρέα, ουσιαστικά ασχολούνταν με το παρελθόν, οι δυο τους, αφήνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει για το μέλλον. Τον τοποθέτησαν οι ίδιοι με την καμπάνια τους ως τη μοναδική κυβερνητική εναλλακτική και ο κόσμος τον ψήφισε», υπογράμμισε ο εκλογικός αναλυτικής.

Η δεύτερη κάλπη – Οι ανατροπές

Ο κ. Πιστόλας όμως ανέλυσε και τι μπορεί να φέρει η δεύτερη κάλπη, με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Ανδρουλάκη να επιθυμούν να πάνε σε αυτή και να μην θέλουν να τελειώσουν «το παιχνίδι» με το αποτέλεσμα της πρώτης.

«Αυτό που μένει να δούμε τώρα είναι πόσα κόμματα θα έχουμε στην επόμενη βουλή, γιατί η Νίκη ήταν στο 2,9% , η Πλεύση Ελευθερίας στο 2,9% , το ΜέΡΑ25 στο 2,6%. Με δεδομένο ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, δεν είναι δεδομένη η αυτοδυναμία βέβαια, ενδεχομένως να φύγουν κάποιοι ψηφοφόροι προς άλλα κόμματα και να δούμε να μπαίνουν στη Βουλή.

Αλλά επειδή ο πήχης της αυτοδυναμίας είναι ψηλά από 38,5% και πάνω εάν έχουμε εξακομματική βουλή, τότε πιστεύω ότι η ΝΔ θα κρατηθεί εκεί. Το ερώτημα το μεγάλο είναι τι ποσοστό θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ και τι το ΠΑΣΟΚ και πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι πάμε σε μία αυτοδυναμία με μια Βουλή, μπορεί και πεντακομματική. Υπάρχει κι ένα μικρό ή μεγάλο ενδεχόμενο να έχουμε και επτακομματική βουλή. Στην κάλπη ενισχυμένης αναλογικής ψηφίζεις κυρίως για την κυβέρνηση. Βοηθά τις ψήφους εξουσίας, όχι ιδεολογίας. Όμως έτσι όπως είναι στρωμένο το πλαίσιο, το σκηνικό στην Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ουσιαστικά κυρίαρχος είτε με θετικές ψήφους, είτε με ψήφους αναγκαστικές, τύπου θα τον ψηφίσω γιατί μόνο αυτός υπάρχει για να κυβερνήσει. Μένει να δούμε πως θα κινηθούν οι ψηφοφόροι από εδώ και πέρα», ανέλυσε ο ίδιος.

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Τα βλέμματα τώρα όλων είναι στραμμένα στον ΣΥΡΙΖΑ και στις σίγουρες εξελίξεις που θα υπάρχουν. Σύμφωνα με τον κ. Πιστόλα, ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι επικεφαλής μέχρι τη δεύτερη κάλπη, η οποία θα είναι σε τρεις το πολύ τέσσερις εβδομάδες.

« Μετά από αυτή δεν νομίζω ότι μπορεί να σταθεί κανένας πολιτικός αρχηγός με διαφορά 20 μονάδων. Νομίζω θα έχουμε εξελίξεις, θα έχουμε αλλαγή προέδρου, αλλά να δούμε σε τι ποσοστά θα είναι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να δούμε. Την Κυριακή είχαμε ουσιαστικά έναν πολιτικό σεισμό όχι από κάποια άνοδο, αλλά από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ανέβηκε το 2012 έπεσε το 2023», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Πιστόλας.

 

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.