Αριστοτέλης Μπασδάνης στο Ράδιο ΕΝΑ: «Πρέπει να αλλάξει άρδην το παραγωγικό μοντέλο της χώρας»

Δεν πρόκειται σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου να γίνει γρήγορη απομείωση των ανατιμήσεων

Δεν μπορεί να υπάρξει άμεση μείωση των τιμών της ενέργειας, όπως διαβλέπει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη κι αυτό εξαιτίας των κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας. Ο κ. Μπασδάνης ανέφερε ότι για να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο θα πρέπει να αλλάξει άρδην το παραγωγικό της μοντέλο, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να γίνονται εισαγωγές λαχανικών από την Τουρκία ή την Ολλανδία και την Πολωνία και η Ελλάδα να μην έχει επάρκεια αλλά και δυνατότητα εξαγωγών.

Αναφερόμενος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στον πληθωρισμό, ο οποίος τον Μάρτιο έφτασε στο 8,9% επεσήμανε πως η αύξησή του είναι αναπόφευκτη με τον πόλεμο και το κύμα ακρίβειας.

« Το μεγάλο ζήτημα είναι το ενεργειακό, αυτό που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα που δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο στο άμεσο μέλλον, με τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας από πλευράς ΕΕ και ΗΠΑ. Θεωρώ ότι δεν θα μπορέσουμε να ξεμπλέξουμε γρήγορα και να έχουμε μία απομείωση των τιμών τόσο στο φυσικό αέριο, στο ρεύμα και παράλληλα στο πετρέλαιο, που το έχουν μεγάλη ανάγκη οι επιχειρήσεις για τις μεταφορές των εμπορευμάτων. Αυτό είναι ένα κύριο στοιχείο αναφορικά με τις αυξήσεις στα τρόφιμα», επεσήμανε ο κ. Μπασδάνης, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια από την αύξηση των ναύλων, λόγω του ενεργειακού κόστος σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της πανδημίας.

Μάλιστα η όλη αυτή κατάσταση έχει επιφέρει και ελλείψεις σε βασικές πρώτες ύλες που τις έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις, ιδίως στον χώρο της μεταποίηση. «Υπάρχουν ελλείψεις σε αλουμίνιο, σε υλικά συσκευασίας, υπάρχουν ανατιμήσεις σε υλικά και στην υψηλή τεχνολογία. Αυτό είναι αναμενόμενο όταν υπάρχουν κάποια προϊόντα τα οποία εισαγάγαμε από την Ρωσική Ομοσπονδία και δημιουργούνται πολλά προβλήματα αναφορικά με την παραγωγική διαδικασία», είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τονίζοντας ότι τα προβλήματα σε εστιάζονται σε έναν τομέα, αλλά είναι πολλαπλά.

Πρέπει να αλλάξει άρδην το παραγωγικό μοντέλο της χώρας

Προκειμένου να μπορέσει η χώρα να θωρακιστεί και να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες κρίσεις στο μέλλον, αλλά και τις σημερινές συνέπειες θα πρέπει να αλλάξει σύμφωνα με τον κ. Μπασδάνη το παραγωγικό μοντέλο.

« Πλέον δεν μπορούμε να εισαγάγουμε ορισμένα προϊόντα από το εξωτερικό και θα πρέπει  κάποια στιγμή να διαφοροποιηθεί ο πρωτογενής τομέας σε ότι αφορά στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, που όλοι μας τα έχουμε ανάγκη. Πρέπει να υπάρχει επάρκεια σε μαλακό σιτάρι, το οποίο καταναλώνουμε ευρέως, άρα θα πρέπει να δούμε εάν υπάρχει η δυνατότητα να παράγουμε μαλακό σιτάρι, εάν μπορούμε να παράγουμε ηλίανθο για να μπορέσουμε να έχουμε επάρκεια σε ηλιέλαιο. Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα όπου θεωρητικά δεν θα έχουμε ελλείψεις, αλλά εάν αυτά τα προϊόντα έρχονται από άλλες περιοχές της ηπείρου ή άλλες ήπειρούς θα είναι πολλαπλό το κόστος, άρα και πιο ακριβά τα προϊόντα», εξήγησε ο κ. Μπασδάνης.

Ανέφερε δε πως η παγκοσμιοποιημένη οικονομία θα αλλάξει σύντονα και πρέπει να περάσει στους καταναλωτές το μήνυμα της επιλογής και προτίμησης των τοπικών και ελληνικών προϊόντων, προκειμένου διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας αλλά και να δημιουργηθούν κι άλλες.

«Πρέπει να αλλάξει άρδην το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα καινούργιο φαινόμενο που είναι η έλλειψη εργατών γης. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί ο αγρότης που παράγει μαζικά σε μεγάλη κλίμακα να βρει εργάτες για να τους χρησιμοποιήσει κι αυτό είναι μεγάλο ζήτημα στη χώρα μας. Πριν από πολλά χρόνια αυτό είχε λυθεί με τους Αλβανούς που είχαν έρθει μαζικά κι έτσι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα βοήθησε τη χώρα η παρουσία τους στον αγροτικό τομέα, όμως κι αυτοί εκλείπουν ή έχουν αστικοποιηθεί ή έχουν μάθει άλλα επαγγέλματα με αποτέλεσμα να εκλείπουν οι εργάτες γης», είπε ο κ. Μπασδάνης και συμπλήρωσε πως «Θα πρέπει εμείς οι Έλληνες να ασχοληθούμε με τη γη. Τα νέα παιδιά θα πρέπει να δουν με διαφορετικό μάτι την απασχόληση στη γεωργία, διότι η γεωργία με τα σύγχρονα μέσα που υπάρχουν θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για τους ίδιους αλλά παράλληλα να χρησιμοποιήσουν τις δεξιότητές τους σε νέες εφαρμογές για να παράγουμε καλύτερα και ποιοτικότερα και διαφοροποιημένα και να έχει προστιθέμενη αξία το προϊόν, αυτό είναι σήμερα το ζητούμενο, το οποίο δεν έχουμε εκμεταλλευτεί ενώ άλλες χώρες».

Έφερε δε ως παράδειγμα την Ολλανδία ή και την Πολωνία από την οποία η Ελλάδα εισάγει τον χειμώνα ντομάτες θερμοκηπίου.

Τα είδη θερμοκηπίου, τόνισε ο κ. Μπασδάνης,  δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα εισάγει η χώρα μας, λέγοντας πως είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορεί να μας δώσει ως χώρα και επάρκεια αλλά και εξαγωγές. Στο σημείο αυτό δε ανέφερε ότι η Ελλάδα εισάγει και άλλα προϊόντα που θα μπορούσε να καλλιεργεί, όπως κολοκυθάκια από την Τουρκία.

Σημείωσε δε, πως ο τρόπος αλλά και η ουσία διαμαρτυρίας των αγροτών, με τα γνωστά μπλόκα, είναι λάθος, μιας και αυτό που πετυχαίνουν είναι κάποιες επιδοτήσεις.

«Θα πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι για να βρουν πως μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες παραγωγής και τις συνθήκες ζωής των ιδίων. Με αυτό τον τρόπο διαμαρτυρίας δεν επιτυγχάνεται κάτι, θα επιτύχουν μόνο κάποια επιδότηση κι εκεί τελειώνει το έργο. Δεν πρέπει να είναι αυτός ο στόχος. Αλλά πως μακροπρόθεσμα να αναπτύξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας στον πρωτογενή τομέα   έτσι ώστε και να είμαστε αυτάρκεις και να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής του αγροτικού κόσμου», υπογράμμισε.

Τέλος ανέφερε πως το Επιμελητήριο Μαγνησίας του χρόνου να διοργανώσει ένα συνέδριο για τον πρωτογενή τομέα και πως θα πρέπει η χώρα μας να εκμεταλλευτεί το Ταμείο Ανάκαμψης με στοχευμένα προγράμματα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.