Αρκετοί εν δυνάμει επιχειρηματίες από τη Μαγνησία με πολλές ιδέες!

Υπάρχουν τρόποι χρηματοδότησης μια υγιούς προσπάθειας τόνισε η Δώρα Τραχανά Junior Partner Uni.Fund VC

Με επιτυχία διοργανώθηκε το υβριδικό σεμινάριο με θέμα «Πως να χρηματοδοτήσετε την επιχειρηματική σας ιδέα», που διοργάνωσε τη Δευτέρα η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ομιλήτρια στο οποίο, ήταν η Δώρα Τραχανά Junior Partner Uni.Fund VC.
Η κα Τραχανά μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και είπε ότι η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη από τις προσδοκίες της, οι ερωτήσεις ήταν πολύ περισσότερες από τις αναμενόμενες και δήλωσε χαρούμενη που μπόρεσε να κάνει διάλογο περίπου 1,5 ώρας, με αρκετούς εν δυνάμει επιχειρηματίες από τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία.

Αρχές Μαΐου νέα μεγάλη εκδήλωση

Όπως είπε, υπήρξε η δυνατότητα να αναζητηθούν εναλλακτικές χρηματοδοτήσεις και το πως κάποιος ξεκινάει από μια ιδέα και αναπτύσσει μια υγιή επιχείρηση, τόσο στο εμπορικό όσο και στο ερευνητικό κομμάτι, καθώς στο σεμινάριο έλαβαν μέρος ερευνητές του Π.Θ., φοιτητές και άνθρωποι με διαφορετικά προφίλ και υπόβαθρα.
Στο πλαίσιο αυτό θα διοργανωθεί άλλη μια εκδήλωση στην Θεσσαλία, στις αρχές Μαΐου, οπότε η κα Τραχανά θα δώσει το παρόν με φυσική παρουσία, προκειμένου να υποστηριχτούν περισσότερο αυτές οι δράσεις.

«Τεχνολογικές ιδέες
με καινοτόμα χαρακτηριστικά»

Η ομιλήτρια του σεμιναρίου επισήμανε ότι οι ιδέες που ακούστηκαν είναι πάρα πολλές και διαφορετικές, το εύρος που κινούνται είναι σε όλα τα άκρα, παρουσιάστηκαν από εντελώς τεχνολογικές ιδέες με καινοτόμα χαρακτηριστικά και πράγματα που δεν υπάρχουν στην αγορά, μέχρι άλλες ιδέες που φαντάζουν αρκετά τετριμμένες, αλλά έχουν τέτοιες καινοτομίες, είστε στο επιχειρηματικό μοντέλο, είτε σε κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, το οποίο τις κάνει πολύ διαφορετικές, απ’ ότι έχουμε δει.
Η εκπρόσωπος της Junior Partner Uni.Fund συστήνει στους εν δυνάμει επιχειρηματίες ότι είναι πολύ σημαντικό να το τολμήσουν, να μπορούν να βγουν έξω και να μοιράζονται την ιδέα τους και να την εκθέτουν, γιατί αυτός είναι ο βασικός τρόπος να λάβουμε ανατροφοδότηση και να μπορέσουμε να τις αναδιαμορφώσουμε. Παλιότερα ανέφερε ακουγόταν ότι δεν θέλει κάποιος να πει την ιδέα του για να μην την κλέψει κάποιος άλλος, αυτό όμως εκλείπει γιατί ιδέες έχουν όλοι, το θέμα είναι όμως ποιος θα κάνει την καλύτερη υλοποίηση και αυτή θα είναι η ομάδα που πραγματικά θα το πιστέψει και θα βάλει όλη την προσπάθεια πίσω από αυτό.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλά ταμεία
που υποστηρίζουν νέες επιχειρηματικές προσπάθειες»

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των ιδεών, η κα Τραχανά είπε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλά ταμεία που υποστηρίζουν νέες επιχειρηματικές προσπάθειες και οποιοσδήποτε εν δυνάμει επιχειρηματίας προτείνει ένα υγιές μοντέλο και μια υγιή ομάδα στην επιχείρησή του, είναι απίθανο να μην μπορέσει να βρει χρηματοδότηση, στα επόμενα τρία χρόνια.
«Το κλίμα στην Ελλάδα επενδυτικά έχει αλλάξει πάρα πολύ, την τελευταία 10ετία, που ξεκίνησε η διαδικασία venture capital funds και έχουμε φτάσει σε έναν επίπεδο της δεύτερης γενιάς μας και όλη αυτή η δραστηριότητα και η προσπάθεια που υπήρχε από το 2012-13 και μετά, περνάει σε ένα άλλο επίπεδο, όπου οι εταιρίες και πολύ περισσότερο οι startups έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες χρηματοδότησης και υποστήριξης από πολλούς φορείς», επισήμανε.

Από πού χρηματοδοτούνται οι ιδέες;

Σχετικά με τη χρηματοδότηση μιας επιχειρηματικής ιδέας, η κα Τραχανά ανέφερε τα σημεία που προσέχει ένας πιθανός επενδυτής και τον κάνουν να λάβει μια θετική επενδυτική απόφαση. «Για εμάς τα σημεία είναι τρία. Θέλουμε να δούμε να υπάρχει ένα προϊόν που θα είναι σε ένα λειτουργικό επίπεδο (να δουλεύει και να το έχει δοκιμάσει κάποιος) για να δούμε ότι υπάρχει ανταπόκριση από την αγορά, το δεύτερο είναι η αγορά να είναι αρκετά μεγάλη (κοιτάμε πάντα διεθνείς αγορές και όχι μόνο την εγχώρια) και το τρίτο και πιο σημαντικό όλων, είναι η ομάδα. Όταν ξεκινάμε μια τόσο πρώιμη επιχειρηματική προσπάθεια είναι πολύ πιθανόν το προϊόν μελλοντικά να διαφοροποιηθεί, όπως και το επιχειρηματικό μοντέλο και αυτό που είναι σημαντικό είναι η ομάδα να έχει πολύ μεγάλη φιλοδοξία και να θέλει να κάνει ένα πάρα πολύ καλό προϊόν, να είναι συμπληρωματική και να έχει όλες αυτές τις ικανότητες που απαιτούνται για να μπορέσει να εξελίξει το προϊόν της στην διεθνή αγορά», επισήμανε.
Όπως εξήγησε, τα funds που υπάρχουν και δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων είναι και το Uni.Fund, που εκπροσωπεί η κα Τραχανά, έχουν ένα χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζονται. Ένα πολύ μεγάλο μέρος έρχεται από ιδιώτες επενδυτές, ένα άλλο μέρος από διεθνείς φορείς και ένα άλλο σημαντικό μέρος έρχεται με πρωτοβουλία της Ελληνικής κυβέρνησης, από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια υποστηρίζει ενεργά πάρα πολλά ταμεία στην Ελλάδα για επενδύσεις, με στόχο να αναπτυχθεί πολύ έντονα ειδικά η τεχνολογική πλευρά της καινοτομίας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Η κα Τραχανά τόνισε ότι καθένα από τα funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχει μια πιο συγκεκριμένη στόχευση σε συγκεκριμένους τομείς, αλλά επειδή η Ελληνική αγορά παραμένει ακόμη «ρηχή», είναι καινούργια η τάση της ανάπτυξης της καινοτομίας, τα funds δεν εστιάζουν μόνο σε έναν τομέα, αλλά σε περισσότερους.

«Τεχνολογικές ιδέες με καινοτόμα χαρακτηριστικά, αλλά και κάποιες τετριμμένες, αλλά με καινοτομίες!»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.