Αθηνά Μαυρίδου: Δεν πρέπει να ανησυχούμε για τις θάλασσες, αλλά για τον συγχρωτισμό

Απαντήσεις για τον Covid-19, δίνει η Ομ. καθηγήτρια του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής

Δεν θα πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος για τη μετάδοση του κορωνοϊού στη θάλασσα ή τις πισίνες, αλλά θα πρέπει να κρατά ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους τις απαραίτητες αποστάσεις, τόνισε η κ. Αθηνά Μαυρίδου, Ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή. Η Καθηγήτρια εξήγησε πως μπορούμε όλοι να απολαύσουμε και το μπάνιο μας στη θάλασσα, αλλά και τις εξόδους μας σε καφετέριες και εστιατόρια, προσέχοντας όμως τον συγχρωτισμό και πλένοντας τα χέρια μας.

Ως έναν άγνωστο ακόμη ιό, παρ’ όλες τις 10.000 μέχρι στιγμής επιστημονικές εργασίες που έχουν δημοσιευθεί, χαρακτήρισε τον Covid-19 η κ. Μαυρίδου, τονίζοντας πως τα απόλυτα συμπεράσματα είναι πολύ λίγα.
«Απόλυτα συμπεράσματα για πολύ λίγα που αφορούν αυτό τον ιό, είναι σταθερά, γιατί είναι ένας άγνωστος ιός. Μάλιστα, στους τρεις μήνες περίπου που ασχολούμαστε με αυτό το θέμα, έχουν δημοσιευθεί 10.000 επιστημονικές εργασίες όταν για το AIDS, που μας απασχολεί περίπου 40 χρόνια έχουν δημοσιευτεί περίπου 2000»,ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια.
Η κανονικότητα στη ζωή επέστρεψε και αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται τι μέτρα προστασίας θα πρέπει να τηρούν, ώστε να προστατευτούν από τον ιό. Η βιοεπιστήμονας εξήγησε πως τα βασικά μέτρα δημόσιας υγείας για να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούμε στη δημόσια υγεία και είναι γνωστά εδώ και δύο αιώνες. «Μην νομίζει ο κόσμος ότι κάνουμε τον μαθητευόμενο μάγο, απλώς τα μέτρα λόγω του ενός σημαντικού χαρακτηριστικού του ιού, που είναι η εύκολη μετάδοση, πολύ πιο εύκολη από οποιοδήποτε άλλο παθογόνο ιό, είναι λίγο πιο αυστηρά», εξήγησε.

Χωρίς ανησυχία το μπάνιο
σε θάλασσα και πισίνες

Επειδή όμως το καλοκαίρι προελαύνει και ήδη πολλοί ξεκίνησαν και τις βουτιές τους στη θάλασσα, η κ. Μαυρίδου εξήγησε τι συμβαίνει με τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού τόσο σε υψηλές θερμοκρασίες, όσο και μέσω του νερού.
Βασικός τρόπος μετάδοσης του ιού είναι με τα σταγονίδια, που εκπέμπουν κυρίως οι προσυμπτωματικοί, δηλαδή, όπως ανέφερε η Καθηγήτρια, είναι αυτοί που φέρουν τον ιό, αλλά δεν έχουν ακόμη νοσήσει. Κι αυτοί είναι πάρα πολλοί!
«Ευτυχώς υπάρχει η συγκυρία, ότι βγαίνουμε έξω καλοκαίρι κι όχι χειμώνα. Αυτή τη στιγμή όντας έξω στον αέρα, αυτά τα σταγονίδια, που εκπέμπουν οι προσυπτωματικοί, αυτοί που δεν υποψιαζόμαστε δηλαδή, αραιώνουν. Επίσης βοηθά και η ηλιακή ακτινοβολία γιατί σκοτώνει όλους τους ιούς και τα περισσότερα μικρόβια και στην Ελλάδα την έχουμε εν αφθονία. Επίσης όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία η καταστροφή του ιού θα είναι και ταχύτερη. Επίσης επειδή ο κόσμος ανησυχεί για τη θάλασσα θα πρέπει να ξέρει ότι η θάλασσα είναι ασφαλής. Μέσα στο νερό δεν έχουν ανιχνευθεί ιόντα ή σωματίδια ιού ολόκληρα. Για να νοσήσουμε ή για να κολλήσουμε πρέπει ο ιός να μπει στο σώμα μας ολόκληρος», ανέλυσε η ίδια.

Το κυριότερο …σύμπτωμα, ότι χάνουμε την όσφρηση

Και συμπλήρωσε εξηγώντας πως «τα «κομματάκια» που έχουν βρεθεί δεν είναι μολυσματικά. Ακόμη η θάλασσα μας βοηθά, γιατί σ’ αυτό που λέμε PH της θάλασσας, που είναι πολύ υψηλό λόγω του αλατιού, τα πιο πολλά μικρόβια δεν ζουν. Πόσο μάλλον αυτός ο ιός, που είναι ευαίσθητος».
Δίνοντας μια σχηματική εικόνα για τη μετάδοση του ιού κ. Μαυρίδου ανέφερε πως ο ιός για να «κολλήσει» στο σώμα μας, ώστε να κάνει λοίμωξη, πρέπει εκεί που «αγκιστρώνεται» να υπάρχει ένα ένζυμο. Αυτό το ένζυμο, συνέχισε, στο σώμα μας υπάρχει κυρίως στη μύτη, αλλά και στο έντερο , στα νεφρά και στην καρδιά, που σημαίνει πως θεωρητικά ο ιός μπορεί να κολλήσει σ όλα αυτά τα σημεία.
«Το κυριότερο σύμπτωμα που μας δείχνει ότι χουμε κολλήσει αυτόν τον ιό κι όχι κάτι άλλο ή γρίπη, δεν είναι ούτε το φτάρνισμα, ούτε ο βήχας, είναι ότι χάνουμε την όσφρηση, γιατί αγκιστρώνεται στα οσφρητικά κέντρα. Άρα αν πάψουμε να μυρίζουμε καλά να ξέρουμε ότι αυτό είναι ύποπτο. Το άλλο στο έντερο σημαίνει ότι μπορεί να κολλήσουμε εάν πιούμε μολυσμένο νερό όταν κολυμπάμε ή αν πιούμε μολυσμένο νερό που έχει επιβάρυνση με λύματα, με κόπρανα.
Για να γίνει αυτό, να κολλήσουμε δηλαδή από λύματα ή από ένα μολυσμένο νερό θάλασσας ή πισίνας, που θα πρέπει να έχει κόπρανα, θα πρέπει αυτά τα λύματα, αυτά τα κόπρανα, έχουν πολύ μεγάλη συγκέντρωση του ιού, να έχει μολυσματική δόση ώστε να κάνει σύμπτωμα. Στη θάλασσα, όμως ο όγκος του νερού είναι τόσο τεράστιος, που κάποια λύματα από παράνομη πχ αποχέτευση, θα αραιώσουν τόσο πολύ μέσα στο νερό που είναι αδύνατον να κολλήσουμε. Οι δε πισίνες χλωριώνονται. Ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί γι’ αυτό, πρέπει να ανησυχεί για τον συγχρωτισμό.Δεν πρέπει ο κόσμος να είναι ο ένας πάνω στον άλλο. Αυτό ισχύει κυρίως για τους εσωτερικούς χώρους, που πρέπει να αερίζονται πολύ καλά, αλλά και για τους εξωτερικούς χώρους», υπογράμμισε η κ. Μαυρίδου, βάζοντας τέλος στις ανησυχίες πολλών.

Διαφορετικά τα δεδομένα με τυχόν
νέο κύμα του ιού το φθινόπωρο

Την ίδια στιγμή που η κοινωνία προσπαθεί να επανέλθει στην «κανονικότητα», αρκετοί είναι οι επιστήμονες που μιλούν για νέο κύμα του ιού το φθινόπωρο. Θα υπάρξει όντως όμως και ένα δεύτερο κύμα του Covid-19; «Απόλυτη απάντηση δεν δίνει κανένας. Είναι όμως πιθανό», ανέφερε η κ. Μαυρίδου, δίνοντας όμως μία άλλη διάσταση σε ένα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας. «Αυτό που μας δημιουργεί ελπίδες είναι ότι μέχρι τον Οκτώβριο, που ίσως έχουμε δεύτερο κύμα, να έχουμε φάρμακο, γιατί εμβόλιο δεν θα έχουμε. Για τον Η1Ν1 που έκανε πολλά κρούσματα παγκοσμίως βγήκε το ταμιφλού κι από τη στιγμή που βγήκε, κάπως ησυχάσαμε. Εάν βγει φάρμακο τα δεδομένα μιας κάποιας επανάκαμψης του ιού θα είναι διαφορετικά», εξήγησε.

Αποστάσεις και πλύσιμο των χεριών
τα «μυστικά» ενάντια στον ιό

Τέλος, η Καθηγήτρια Βιοϊατρικής ανέφερε πως ο βασικός άξονας της συμπεριφοράς μας πρέπει να κινείται σε δύο βάσεις. Της απόστασης και των καθαρών χεριών. « Πρέπει να λέμε όχι σε παραλίες που ο ένας πάνω στον άλλο, πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους κι επίσης να κρατάμε το θέμα της απολύμανσης. Κάθε τόσο να βάζουμε λίγη λοσιόν αντισηπτική. Μπορούμε να απολαύσουμε και τις εξόδους μας στις ταβέρνες κι ας έχουμε μία λοσιόν να καθαρίζουμε τα χέρια μας. Δεν είναι κάποιος κόπος αυτός», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.