Αυξήθηκε 40% σε σχέση με πέρυσι, το κόστος κατασκευής των οικοδομών!

Τρ. Παπαγεωργίου: Κινητικότητα ξανά την οικοδομή στον Βόλο, 30 οι υπό κατασκευή πολυκατοικίες

Κινητικότητα σημειώνεται τους τελευταίους μήνες στον τομέα της οικοδομής στον Βόλο, παρά το ότι με τις αυξήσεις των υλικών, το κόστος ανέβηκε κατά 40% απ’ ότι πέρυσι, στοιχείο που «φρενάρει» προσωρινά τις ανακαινίσεις σπιτιών, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Γιώργο Καρεκλίδη, ο Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου, αρχιτέκτων και πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων Μαγνησίας.
Κινητικότητα στον κεντρικό ιστό της πόλης
Υπάρχει μια έντονη ανοικοδόμηση, εδώ και περίπου ένα χρόνο, στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου και κυρίως στον κεντρικό ιστό της πόλης, κατασκευάζονται περίπου 30 πολυκατοικίες και βρισκόμαστε στο 30% της ανοικοδόμησης σε σχέση με την προ οικονομικής κρίσης εποχή, ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.
Οι μισές περίπου πολυκατοικίες που χτίζονται είναι μικρές, της τάξης 2-3 μικρών διαμερισμάτων ανά όροφο (γκαρσονιέρες και μικρά δυάρια), ενώ το 50% των συγκεκριμένων οικοδομών είναι ιδιωτικές. Ποσοστό 90% των οικοδομών αυτών βρίσκονται στον κεντρικό ιστό της πόλης, κάτω από την Αναλήψεως, περιοχή Αγ. Νικολάου, Αγ. Κωνσταντίνου και Μεταμόρφωσης.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου τα περισσότερα από τα έργα αυτά ιδιωτών είναι με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με οικονομίες ή με μικρό τραπεζικό δανεισμό. Έστω κι αν ένας ιδιώτης δεν μπορέσει να ολοκληρώσει όλη την οικοδομή, αφήνει ημιτελή δύο διαμερίσματα και από τα υπόλοιπα που θα νοικιάσει, μπορεί να αποκτήσει κεφάλαιο για να τα ολοκληρώσει, κάτι που δεν επηρεάζει την κτηματαγορά, διότι δεν είναι διαμερίσματα που θα βγουν προς πώληση, τόνισε ο κατασκευαστής.

«Να ολοκληρώνονται οι οικοδομές»
Αναφορικά με τα έργα των κατασκευαστών και την ολοκλήρωση των οικοδομών, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι επειδή πρόκειται για μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις, που έχουν μικρό ως πολύ μικρό δανεισμό από τράπεζες, οι οικοδομές που έγιναν, ήταν με δικά τους κεφάλαια, ενώ υπάρχουν κατασκευαστές που έχουν εξ ολοκλήρου κεφάλαιο από δανειοδότηση. Στις περιπτώσεις αυτές, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους κατασκευής και σε περίπτωση που δεν μπορέσει να πουληθεί το διαμέρισμα, μπορούν να δημιουργηθούν φαινόμενα έλλειψης ρευστότητας και να μην παραδίδονται διαμερίσματα.
«Στην αγορά του Βόλου, τα φαινόμενα αυτά είναι περιορισμένα και σίγουρα θέλει μια καλή έρευνα αγοράς, ώστε κάποιος που αγοράζει ένα διαμέρισμα πριν την κατασκευή και επειδή θα δώσει προκαταβολή, πρέπει να προσέχει από πού αγοράζει και αν ο κατασκευαστής μπορέσει να ολοκληρώσει την κατασκευή, είτε πουλήσει είτε όχι διαμερίσματα», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.
40% πάνω το κόστος κατασκευής
Αναφορικά με τις αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά, ο πρόεδρος των κατασκευαστών είπε ότι το κόστος έχει πάει 300 με 400 € πάνω, απ’ ότι ήταν, τέτοια εποχή πέρυσι και επισήμανε την ανάγκη ολοκλήρωσης των υπαρχόντων οικοδομών, για να μη δούμε πολυκατοικίες – «φαντάσματα».
Όπως εξήγησε, πολλά από τα υλικά έχουν αυξηθεί ακόμη και 100%, ενώ η μέση αύξηση υπολογίζεται στο 40%, κάτι που έχει συμπαρασύρει και την τιμή πώλησης των ακινήτων.
«Ένα τμήμα της αύξησης του κόστους, το έχουμε απορροφήσει ως επιχειρήσεις, αλλά τα περιθώρια είναι πολύ στενά, ώστε να μπορέσει να απορροφηθεί το 40% και είναι σκόπιμο κάποιος σώφρων κατασκευαστής, που σκόπευε να ξεκινήσει δύο πολυκατοικίες, να προχωρήσει τη μία, μέχρι εκεί που σηκώνουν τα οικονομικά του, ώστε να είναι συνεπής προς τον εαυτό του και κυρίως στους πελάτες του, ώστε να μη ρίξει το κόστος κατασκευής και κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα», τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου.
Για τα δημόσια έργα ο κατασκευαστής ανέφερε, ότι γινόταν γενναίες εκπτώσεις, που αν διατηρηθούν, δεν μπορούν να ολοκληρωθούν λόγω της μεγάλης αύξησης του κοστολογίου και οι εργολάβοι ζητούν αναπροσαρμογή των τιμών που είχαν δώσει αρχικά. Αν δεν γίνει αυτό, θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία αποπεράτωσής τους. Στα καινούργια έργα, οι κατασκευαστές δεν δίνουν εκπτώσεις, διότι δεν γνωρίζουν πως θα κυμανθούν οι αυξήσεις στα υλικά και το κόστος.
Δεν στοκάρουν οικοδομικά υλικά
Για το θέμα της ζήτησης οικοδομικών υλικών, ο κατασκευαστής ανέφερε ότι επειδή είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» σε συνεργασία με τις πολυκατοικίες, υπάρχει μεγάλη ζήτηση και πολλές επιχειρήσεις οικοδομικών υλικών δεν έχουν να παραδώσουν έτοιμο υλικό, όπως συσκευασμένα και πιστοποιημένα υλικά για σοβάτισμα, που κάποιος πρέπει να αναμένει 4-5 ημέρες να φέρει ο προμηθευτής, καθώς λόγω των αυξήσεων δεν μπορεί να στοκάρει κάποιος προϊόντα.
Οι κατασκευαστές, σημείωσε αναγκάζονται να κάνουν προ-παραγγελία υλικών όταν χτίζουν μια πολυκατοικία, για να είναι συνεπείς στους χρόνους, όπως και οι προμηθευτές τους.
Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι οι συντηρήσεις σπιτιών ήταν ο τομέας που συντήρησε τα γραφεία των κατασκευαστών κατά τη 12ετή οικονομική κρίση, σήμερα μέσω του «Εξοικονομώ» αυτό γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό, αλλά πολλοί από όσους αγόρασαν ένα παλιό σπίτι, για να το ανακατασκευάσουν, έχουν βάλει άνω τελεία, για να δουν που θα φτάσουν οι αυξήσεις, ενώ αυτοί που ήθελαν να αγοράσουν ένα μεταχειρισμένο διαμέρισμα, δεν προχωρούν στην αγορά, γιατί είναι πολύ δύσκολο να προϋπολογιστεί το κόστος ανακατασκευής.
Επίσης οι προσφορές των κατασκευαστών έχουν πλέον χρονικό προσδιορισμό 15-20 μέρες, κάτι που δεν γινόταν παλιά.
Να αξιοποιηθεί της ΤτΕ
Αναφερόμενος στο ακίνητο της Τράπεζας της Ελλάδος, στην παραλία του Βόλου που μεταφέρεται στη Λάρισα, ο κ. Παπαγεωργίου, ανέφερε ότι είναι τοπόσημο στην πόλη και είπε ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως κτίριο, γιατί αν μείνει κενό θα βανδαλιστεί και θα καταστραφεί, ως ένα κτίριο πολιτισμού ή μια πινακοθήκη και γενικά υπάρχουν χρήσεις που μπορούν να δοθούν, ώστε να είναι επισκέψιμο από τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει άμεσα, σε συνεργασία με τους φορείς όπως Σύλλογος Αρχιτεκτόνων και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, να ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης για να δοθεί ζωή, σε ένα οικοδομικό τετράγωνο που θα μπορέσει να γίνει σημείο αναφοράς για τους πολίτες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.