Χ. Μάνδρος: “Καθημερινά ζούμε οικογενειακά δράματα- Διασωληνώνουμε ασθενείς 40-50 ετών ανεμβολίαστους”

Η συναισθηματική πίεση είναι τόσο μεγάλη που γιατροί ζητούν μετακίνηση σε άλλες κλινικές

Δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί με τον κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Βόλου, ο Διευθυντής των Κλινικών Covid κ. Χαράλαμπος Μάνδρος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή τονίζοντας πως καθημερινά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ζει οικογενειακά δράματα, καθώς διασωληνώνονται ασθενείς 40 και 50 ετών, ανεμβολίαστοι ενώ πολλοί από αυτούς δεν καταφέρνουν να βγουν νικητές από αυτή τη μάχη με τον ιό και καταλήγουν. Μάλιστα η συναισθηματική πίεση στο προσωπικό του Νοσοκομείου είναι τόσο μεγάλη, που γιατροί ζητούν μετακίνηση από τις κλινικές covid σε άλλες κλινικές.

“Η κατάσταση παραμένει δραματική γιατί και σήμερα έχουμε 90 ασθενείς και είναι ένας τεράστιος αριθμός. Η Λάρισα έχει μπει σε μια κατάσταση ύφεσης, εμείς παραμένουμε στα ψηλά και το δράμα συνεχίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο , το οποίο σημαίνει ότι καθημερινά ζούμε οικογενειακά δράματα, με ανθρώπους  μικρής ηλικίας 40 -50 ετών, που έρχονται ανεμβολίαστοι με πολύ βαριά νόσο και πάρα πολύ αργά. Καταλήγουν να διασωληνωθούν, να, να … και δεν ξέρω αυτό το πράγμα σε ποια λογική υπακούει το να συνεχίζει κάποιος να εμμένει, ενώ έχουμε κάνει τόσες προειδοποιήσεις ενώ είναι ξεκάθαρη η εικόνα, να είναι ανεμβολίαστος. Για να φτάσει νέος στο Νοσοκομείο και να διασωληνωθεί και να έχει βαριά εικόνα, είναι ανεμβολίαστος”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάνδρος επισημαίνοντας πως υπάρχουν κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις κάτω του 1% όπου νοσηλεύονται νεότεροι άνθρωποι, εμβολιασμένοι, έχουν όμως πολλά άλλα προβλήματα υγείας, λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά και δεν μπόρεσαν να τους βοηθήσουν τα εμβόλια.

Ο έμπειρος παθολόγος έκανε λόγο για απίστευτα μεγάλα δράματα που συνδέονται με τον κορωνοϊό και τους ασθενείς, που είναι δύσκολο να διαχειριστούν.

“Διαλύονται οικογένειες. Επίσης είναι τεράστιο το συναισθηματικό φορτίο το οποίο κουβαλάει ο καθένας μας στο σπίτι γιατί δεν μπορεί να το διαχειριστεί κάποιος, είναι τεράστιος ο πόνος που έχουν αυτές οι οικογένειες που διαλύονται. Βλέπεις ανθρώπους με τέσσερα παιδιά, άντρες να διασωληνώνονται 40 και 45 ετών με τραγική εικόνα και με ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης κι όλα αυτά γιατί είναι ανεμβολίαστοι. Επειδή όλη αυτή η συναισθηματική πίεση μεταφέρεται και στην οικογένειά μας, υπάρχουν συνάδελφοι που δεν μπορούν να συνεχίσουν και ζητούν να μετακινηθούν από την κλινική γιατί δεν μπορούν να διαχειριστούν τη συναισθηματική πίεση”, υποστήριξε ο κ. Μάνδρος.

Ο ίδιος μάλιστα έκανε λόγο για την ημιμάθεια που υπάρχει, με τους αρνητές του ιού και των εμβολίων, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν πολλοί ασθενείς που έχουν λόγο για τη θεραπεία και την αγωγή που λαμβάνουν.

“Μέσα σ΄ όλη αυτή την εικόνα, συνεχίζουν και υπάρχουν οι εμμονικοί, οι αρνητές της νόσου, αυτοί που έχουν άποψη για τη θεραπεία κι εκεί βλέπουμε την φοβερή ημιμάθεια. Το τι έχουμε ακούσει δεν περιγράφεται. Όλοι έχουν μία άποψη. Εγώ εάν πάω να μαγειρέψω δεν θα φάει κανείς. Η μαγείρισσα θα έχει άποψη για την αγωγή και τη θεραπεία κι αυτό είναι πρόβλημα της κοινωνίας”, είπε.

Τόνισε δε πως όλοι όσοι εισέρχονται στο Νοσοκομείο έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Είναι νέοι και ανεμβολίαστοι και πολλοί από αυτούς “φεύγουν” με έναν τυραννικό, όπως είπε, τρόπο, γιατί έχουν βασανιστεί αρκετές μέρες παλεύοντας για τη ζωή τους και μακριά από τους ανθρώπους τους.

Σε σχέση με την νόσο αλλά και τη διαχείρισή της, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να παλέψουν στο σπίτι τους και φτάνουν πολύ αργά και σε βαριά κατάσταση στο Νοσοκομείο ο κ. Μάνδρος σημείωσε πως η  νόσος είναι απρόβλεπτη. Ωστόσο για να να μπορέσει τουλάχιστον κάποιος να επιτύχει το μέγιστο και το καλύτερο κομμάτι της διαχείρισης θα πρέπει να έχει τον γιατρό από κοντά. “Δεν μπορεί κανείς να μείνει στο σπίτι και να περιμένει επειδή φοβάται ή οτιδήποτε άλλο. Πρέπει να παλέψουμε, να πάρει τις ευκαιρίες του, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν έρθει σε τραγική κατάσταση και έχουν ανταπόκριση θετική στα φάρμακα. δεν έχουν όλοι, αλλά αυτοί που έχουν αξίζει να δοκιμάσουν.  Εμείς δεν περιμένουμε. Με το που μπαίνει ο ασθενής θα πάρει αμέσως τα φάρμακα μήπως μπορέσουν να τον βοηθήσουν”, υποστήριξε ο κ, Μάνδρος σημειώνοντας πως δεν υπάρχει θέμα με τη διαχείριση του οξυγόνου, ενώ υπάρχει επάρκεια και στα φάρμακα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα μονοκλωνικά ο ίδιος σημείωσε πως οι ασθενείς που φτάνουν στο Νοσοκομείο δεν είναι ελαφρά περιστατικά ή περιστατικά στις αρχές της νόσου. “Σε μας δεν υπάρχει περίπτωση να μπει κάποιος στην κλινική που δεν είναι στη 8η, 9η ημέρα, οπότε δεν μπαίνουμε σε λογική εάν μπορούν να πάρουν από τα καινούργια μονοκλωνικά γιατί αυτά αφορούν ασθενείς των τεσσάρων τουλάχιστον πρώτων ημερών”, εξήγησε.

Παρόλα αυτά ανέφερε πως εάν κάποιος ασθενείς πληροί τα κριτήρια, που υπάρχουν για να εν λόγω φάρμακα, μπορεί να τα λάβει, μετά από μία ηλεκτρονική αίτηση, που εξετάζεται άμεσα από λοιμοξιωλόγους στον Ευαγγελισμό, σημειώνοντας πως υπάρχουν στην Λάρισα και είτε μπορεί να σταλούν στον Βόλο για τη χορήγησή τους, είτε να μεταφερθεί ο ασθενής στη Λάρισα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.