Χαρούλα Διβάνη: «Η κτηνοτροφία θα καταστραφεί! Ήταν η χειρότερη χρονιά σε πληρωμές, αυξήσεις, και συνθήκες»

«Γυρνάμε χρόνια πίσω και καθόμαστε να αρμέγουμε με τα χέρια και τις λάμπες»!

Για ενδεχόμενη ολοκληρωτική καταστροφή του κλάδου της κτηνοτροφίας, εάν δεν δοθούν άμεσα επιδόματα, έκανε λόγο η κ. Χαρούλα Διβάνη, πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή.

Τόνισε ιδιαίτερα τις συνέπειες της ακρίβειας των ζωοτροφών και των λογαριασμών, αναφέροντας ότι θα επιστρέψουν στο παρελθόν αρμέγοντας με τα χέρια, ενώ αναφέρθηκε και στο χειρότερο ενδεχόμενο, να χάσουν τα ζώα τους, να υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε γάλα και, τελικά, να αφανιστεί ένας από τους πιο βασικούς επαγγελματικούς κλάδους της χώρας. Τα βέλη των ευθυνών για την υπάρχουσα κατάσταση η κ. Διβάνη τα ρίχνει στους Κυβερνώντες και στην άγνοια που έχουν σχετικά με την κτηνοτροφία.
Η κ. Διβάνη αναφερόμενη αρχικά στην πρόσφατη κακοκαιρία «Ελπίς» και στα χαρακτηριστικά της, δηλώνει πως ακόμα επηρεάζουν τους αιγοπροβατοτρόφους, καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την παγωνιά και το κρύο, μην μπορώντας να βγάλουν τα ζώα να βοσκήσουν, ενώ μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας του κρύου αντιμετωπίζουν όσα ζώα γεννούν. «Τα έχουμε όλα μέσα και τα ταΐζουμε αναγκαστικά εκεί, ενώ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει σε όσα γίδια και πρόβατα γεννούν αυτές τις μέρες. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να προστατεύσουμε τα κατσικάκια και τα αρνάκια μας», λέει η κ. Διβάνη.

«Οι τιμές των ζωοτροφών τετραπλασιάστηκαν
– Πολλοί συνάδελφοί υποσιτίζουν τα ζώα τους»

Σημειώνει επίσης ότι το γεγονός πως τα ζώα μένουν μέσα, δημιουργεί επιπλέον κόστος και έξοδα για τους ίδιους, εφόσον οι ζωοτροφές είναι ήδη ακριβές και οι τιμές έχουν τετραπλασιαστεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως τόνισε η κ. Διβάνη, να μην μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν. «Έχουμε σοβαρό πρόβλημα σχετικά με την επιβίωση των ζώων μας και δεν μπορούμε να τα ταΐσουμε. Πολλοί συνάδελφοί δε, υποσιτίζουν τα ζώα τους», εξηγεί η πρόεδρος του Συλλόγου.
Αναφέρθηκε, επίσης, και στο γεγονός ότι πολλοί κτηνοτρόφοι δεν πήραν την εξισωτική αποζημίωση, ενώ σημειώνει ότι όσοι την πήραν, παρέλαβαν λιγότερα χρήματα απ’ όσα έπαιρναν παλιότερα.
«Οι τιμές στις ζωοτροφές τετραπλασιάστηκαν και για να βγάλεις γάλα πρέπει να ταΐσεις τα ζώα, αλλά για να τα ταΐσεις πρέπει να έχεις χρήματα, για να μπορέσει να σου δώσει το γάλα», λέει η κ. Διβάνη για να παρουσιάσει την αλυσιδωτή εικόνα της κατάστασης, ενώ σχολιάζει, επίσης, ότι οι κυβερνώντες σχεδιάζουν με μαθηματικές πράξεις, όμως η πραγματικότητα στον κλάδο τους είναι πολύ διαφορετική.

«Εάν δεν μας δώσουν άμεσα χρήματα
η κτηνοτροφία θα καταστραφεί!»

Όσον αφορά στις αυξήσεις των λογαριασμών έφερε το παράδειγμα συναδέλφων της , στους οποίους οι μέχρι πρότινος λογαριασμοί ρεύματος ανέρχονταν στα 200 με 300 ευρώ, ενώ τώρα με τις παράλογες αυξήσεις πληρώνουν μέχρι και 1000 ευρώ. «Μας γυρνάνε χρόνια πίσω και καθόμαστε να αρμέγουμε με τα χέρια. Γιατί διαφορετικά πώς θα μπορέσουμε να πληρώσουμε το ρεύμα;», αναρωτιέται ως πρόεδρος του Συλλόγου. Μάλιστα, εικάζει ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχει γάλα, εφόσον δεν έχουν χρήματα για την τροφή των ζώων.

«Ακόμα την περιμένουμε τη βοήθειά τους»

Τονίζει, μάλιστα, ότι ως Σύλλογος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από το καλοκαίρι που παρατηρούσαν την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, εφόσον υπάρχει περίπτωση μέχρι και να χάσουν τα ζώα τους. «Φωνάζουμε ότι θέλουμε χρήματα και βοήθεια προκειμένου να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα ζώα μας. Βέβαια, ακόμα την περιμένουμε τη βοήθειά τους», επισημαίνει η κ. Διβάνη.
Δεν διστάζει, μάλιστα, να κάνει λόγο μέχρι και για καταστροφή του κλάδου της κτηνοτροφίας, σε περίπτωση που οι αρμόδιοι δεν προβούν σε χρηματική στήριξη, και όχι μόνο των μεγάλων μονάδων, αλλά όλων. «Εάν δεν μας δώσουν άμεσα χρήματα η κτηνοτροφία θα καταστραφεί! Φέτος ήταν η χειρότερη χρονιά στις πληρωμές, στις αυξήσεις, στις καιρικές συνθήκες. Με μαθηματική ακρίβεια καταστρέφουν τον κτηνοτρόφο και την κτηνοτροφία, χωρίς να τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα, όπως άλλωστε κατέστρεψαν και ένα σωρό άλλους κλάδους», δηλώνει με αφοπλιστική ειλικρίνεια η ίδια.

«Μας οδηγούν να αρμέγουμε με τα χέρια γιατί
δεν θα έχουμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς»

Η κτηνοτρόφος θεωρεί ότι η έξαρση της ακρίβειας με τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς θα τους αναγκάσει να γυρίσουν στις τεχνικές και πρακτικές του παρελθόντος, εφόσον δεν θα δύνανται να τους αποπληρώσουν. «Μας οδηγούν να είμαστε με τις λάμπες και τους φακούς, όπως ήμασταν κάποτε, και να αρμέγουμε με τα χέρια γιατί δεν θα έχουμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς», περιγράφει η κ. Διβάνη και συνεχίζει να φέρνει παραδείγματα: «Φέτος αγόραζαν το αρνάκι 8,50 ευρώ το κιλό. Αναρωτήθηκε κανείς γιατί; Γιατί δεν υπήρχαν. Ποιος κτηνοτρόφος είναι αυτός που έχει τόσα πολλά αρνάκια για να πουλήσει τα Χριστούγεννα από τη στιγμή που όλοι «πήγαμε πίσω», εφόσον δεν είχαμε να τα ταΐσουμε».
«Είναι όλα μια αλυσίδα και οι κυβερνώντες δεν έχουν ιδέα τι τους γίνεται! Δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους σε μαντρί να δουν πώς δουλεύει ένας κτηνοτρόφος και μια μονάδα. Ενώ αυτό που με εξοργίζει περισσότερο είναι που δεν ενημερώνονται», ξεσπά για την υπάρχουσα κατάσταση η πρόεδρος του Συλλόγου.
Καταληκτικά, δηλώνει πως από την πλευρά τους ως Σύλλογος, αλλά και η Ομοσπονδία σε συνδυασμό και με άλλους Συλλόγους, ασκούν την πίεση που πρέπει ώστε να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους, κατεβαίνοντας, επίσης, κλιμάκιο και στην Αθήνα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.