Χατζηδάκης «καρφώνει» Μπέο για το Πανθεσσαλικό- Η ΕΤΑΔ κινείται νομικά για απώλεια εσόδων

Τι αποκάλυψε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

Τον Αχ. Μπέο «καρφώνει» ανοιχτά ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, πολιτικός προϊστάμενος της ΕΤΑΔ- Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου- καθώς δημοσιοποιεί ότι ο Δήμος Βόλου «φέσωσε» την Εταιρεία, δεν της έχει καταβάλει τα συμφωνηθέντα για το 2021 και το 2022, «κρύβεται» και η νομική επέμβαση είναι κάτι αναπόφευκτο.

Η παραχώρηση του Πανθεσσαλικού στον Δήμο Βόλου αποτελούσε μία κατάκτηση του Αχ. Μπέου, καθώς επιθυμούσε διακαώς να γίνει ο διαχειριστής του. Δύο χρόνια μετά, ο Αχ. Μπέος όχι μόνο παρουσιάζεται ως κακός διαχειριστής και μάλιστα από τον Υπουργό Οικονομικών, αλλά κρύβεται και δεν αποδίδει τα όσα υπέγραψε με την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου.

Όλα αυτά βγήκαν στο προσκήνιο με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος προς τον Υπουργό Οικονομικών και θέλοντας να ενημερωθεί για την μεγάλη απώλεια εσόδων που φαινόταν ότι έχει το Δημόσιο, μιας και ο δήμαρχος του Βόλου και πρόεδρος της ΠΑΕ Βόλος- ΝΠΣ νοίκιασε το Πανθεσσαλικό στην ομάδα του με μόλις 1500 ευρώ τον μήνα!

Η σημερινή απάντηση του κ. Χατζηδάκη, μέσω της ΕΤΑΔ, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες που είχε εκφράσει ο Βουλευτής στην ερώτησή του και αποκαλύφθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο η αφερεγγυότητα της δημοτικής αρχής σε σχέση με τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Η Εταιρεία, με πολιτικό της προϊστάμενο τον Υπ. Οικονομικών κ. Χατζηδάκη “καρφώνει” τον Αχ. Μπέο για τη διαχείριση του Πανθεσσαλικού, απαντώντας στον κ. Μεϊκόπουλο ότι δεν έχει παραδώσει για το Στάδιο τα απαραίτητα παραστατικά για το 2021 και 2022 και γι’ αυτό στρέφεται νομικά!

«Η διαχείριση δημόσιας περιουσίας απαιτεί διαφάνεια, σχεδιασμό και ανταποδοτικότητα στον πολίτη. Το Πανθεσσαλικό Στάδιο βρίσκεται εκεί για να καλύπτει τις ανάγκες της αθλητικής κοινότητας της Μαγνησίας, όχι να μετατρέπεται σε μοχλό πίεσης και εξυπηρέτησης μικροπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων του εκάστοτε διαχειριστή», τονίζει χαρακτηριστικά ο Βουλευτής μετά την απάντηση που έλαβε από την ΕΤΑΔ.

Τι απαντά η ΕΤΑΔ και το Υπ. Οικονομικών στον Βουλευτή

Η  ΕΤΑΔ απαντά στον κ. Μεϊκόπουλο για την απόφασή της να παραχωρήσει στον Δήμο Βόλου το Πανθεσσαλικό, επισημαίνοντας ότι θα ήταν ωφέλιμη για τέτοια διαχείριση ακόμα και άνευ αντιτίμου, συμμετέχοντας απλά στα λειτουργικά κόστη των τριών πρώτων ετών, για την εξασφάλιση της αρχικής εύρυθμης λειτουργίας του.

Ενδεικτικά, επισημαίνει η Εταιρεία βάσει των απολογιστικών αναφορών της ΕΤΑΔ Α.Ε., το έτος 2019 τα συνολικά έξοδα της εγκατάστασης ανήλθαν στο ποσό των 354.142€, ενώ τα αντίστοιχα έσοδα μόλις στο ποσό των 115.110€. Αντίστοιχα, το 2020 τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν στα 242.282€, ενώ και πάλι τα έσοδα περιορίστηκαν στα 151.163€.

Συνοπτική περιγραφή:

2019

 

Υπηρεσίες Φύλαξης 118.631,00€

Συντηρήσεις (η/μ συντηρήσεις, φθορές, κλπ) 89.816,00€

Λοιπές παροχές (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) 145.395,00€

Λειτουργικά έξοδα 354.142,00€

Έσοδα από μισθώσεις 113.463,00€

Λοιπά έσοδα 1.647,00€

Λειτουργικά έσοδα 115.110,00€

2020

 

Υπηρεσίες Φύλαξης 70.408,00€

Αμοιβές εκτιμητών ακινήτων 6.800,00€

Συντηρήσεις (η/μ συντηρήσεις, φθορές, κλπ) 15.237,00€

Λοιπές παροχές (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) 149.837,00€

Λειτουργικά έξοδα 242.282,00€

Έσοδα από μισθώσεις 129.871,00€

Λοιπά έσοδα 21.292,00€

Λειτουργικά έσοδα 151.163,00€

 

Ακολούθως, για την εν γένει ανάπτυξη της περιοχής, την εκτέλεση έργων συντήρησης του εμβληματικού για την περιοχή ακινήτου, την υποστήριξη των λειτουργιών του Δήμου και τη συμβολή στην ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, εντός του 2020 δρομολογήθηκε η παραχώρηση του Πανθεσσαλικού Σταδίου στο Δήμο Βόλου.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε εντός των πρώτων μηνών του 2021 και δυνάμει της από 27.05.2021 σύμβασης, η ΕΤΑΔ Α.Ε. παραχώρησε το Πανθεσσαλικό Στάδιο για αόριστο χρονικό διάστημα στον Δήμο Βόλου, ο οποίος και ανέλαβε τη συνολική λειτουργία και εκμετάλλευση της εγκατάστασης σύμφωνα με τις χρήσεις που προβλέπονται στο άρθρο 16 του Ν. 3342/2005.

Στο πλαίσιο της καταβολής από το Δήμο οικονομικού ανταλλάγματος για την παραχώρηση χρήσης της εγκατάστασης, ο Δήμος ανέλαβε την επιμέλεια, ευθύνη, τα έξοδα και τα εν γένει βάρη των παραχωρούμενων χώρων, όπως εκάστοτε ισχύουν, καθώς και κάθε δαπάνη συντήρησης, φύλαξης και λειτουργίας της εγκατάστασης και του εξοπλισμού της, σύμφωνα με την εν ισχύ νομοθεσία και προκειμένου να διατηρείται αυτό σε καλή κατάσταση. Παράλληλα, ο Δήμος συμφωνήθηκε να καταβάλλει ως αντάλλαγμα στην ΕΤΑΔ Α.Ε. για την παραχώρηση της εγκατάστασης, ποσοστό 20% επί των πάσης φύσεως εσόδων από την με οποιοδήποτε τρόπο εμπορική εκμετάλλευση της εγκατάστασης.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι, παρά τις έγγραφες οχλήσεις μας, ο Δήμος μέχρι σήμερα δεν μας έχει αποστείλει σχετικά αποδεικτικά παραστατικά και στοιχεία προς το σκοπό του υπολογισμού του ποσοστού 20% από εμπορικές εκμεταλλεύσεις που πραγματοποίησε στο Πανθεσσαλικό στάδιο κατά τα έτη 2021 και 2022 και που οφείλει να αποδώσει στην εταιρία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 της μεταξύ μας σύμβασης, γεγονός που μας αναγκάζει να κινηθούμε νομικά».

 

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.