Μπουκώρος για ΕΣΥ: «Βελτίωση των συνθηκών εργασίας, με αύξηση προσωπικού και γενναία αύξηση μισθών»

Ο Βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ μιλά για την υποστελέχωση των Νοσοκομείων

Για την υποστελέχωση των δημόσιων Νοσοκομείων και συγκεκριμένα του Νοσοκομείου Βόλου, μετά και την αγανάκτηση που εξέφρασαν οι γιατροί, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο Βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κ. Χρήστος Μπουκώρος, επισημαίνοντας πως η βελτίωση των συνθηκών εργασίας θα έρθει με την αύξηση του προσωπικού αλλά και την ταυτόχρονη γενναία αύξηση των μισθών των υγειονομικών στο ΕΣΥ.

Ο κ. Μπουκώρος σημείωσε πως οι γιατροί στο δημόσιο σύστημα υγείας κοπιάζουν, κουράζονται, εξαντλούνται κι αυτό συμβαίνει λόγω έλλειψης προσωπικού, παρά τις προσλήψεις, παρά το επικουρικό προσωπικό.

«Η πολιτεία έχει κάνει δύο προκηρύξεις για το Νοσοκομείο Βόλου για έξι θέσεις στο ΤΕΠ και δεν εκφράστηκε κανένα ενδιαφέρον, ήρθε μόνο μία Βολιώτισσα γιατρός με απόσπαση από τα Γιάννενα. Δεν πηγαίνουν οι γιατροί στο ΕΣΥ και δεν πηγαίνουν γιατί οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ σκληρές  και οι αμοιβές σε σχέση με τα προσόντα τους χαμηλές. Έδωσε μία μικρή αύξηση η κυβέρνηση τώρα τελευταία, δεν φτάνει αυτό. Έχω την αίσθηση ότι πρέπει να πάμε σε μεγαλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίες για να γίνει και πάλι ελκυστικό το ΕΣΥ για τον ιατρικό κόσμο. Εκεί είναι το πρόβλημα το εντοπίζω και όταν ήμουν στην αντιπολίτευση αλλά και τώρα στην κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως γίνονται πολλές προκηρύξεις για τις οποίες δεν εκφράζεται κανένα ενδιαφέρον.

Ο ίδιος σημείωσε πως πιέζει προς πάσα κατεύθυνση και σε κατεύθυνση ΥΠΕ και Υπουργείου να γίνουν περισσότερες προκηρύξεις, όμως αυτό, σημείωσε από μόνο του, δεν θα λύσει το πρόβλημα, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον πλήρωσης όλων των θέσεων που προκηρύσσονται.

Ο κ. Μπουκώρος εξέφρασε και τον φόβο του για αποχωρήσεις γιατρών του ΕΣΥ και την κατεύθυνσή τους στον ιδιωτικό τομέα ή σε χώρες του εξωτερικού σχολιάζοντας πως «όταν φτάνεις στα όρια της εξάντλησης και η αμοιβή σου είναι πενιχρή αναζητάς άλλους επαγγελματικούς δρόμους όσο κι αν πιστεύεις στο ΕΣΥ. Πρέπει να βρούμε ρηξικέλευθες και πολύ ριζοσπαστικές λύσεις. Μια τέτοια θα ήταν η βελτίωση των συνθηκών εργασίας κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την αύξηση του προσωπικού αλλά και γενναία αύξηση των μισθών των υγειονομικών στο ΕΣΥ».

Συνέχισε λέγοντας πως στην Ελλάδα οι γιατροί είναι αρκετοί, όμως δεν μπορούν ούτε να αντέξουν αυτές τις συνθήκες αλλά ούτε και τις αμοιβές και να πάνε στο ΕΣΥ κι έχουν διέξοδο τον ιδιωτικό τομέα ή τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Ο νέος γιατρός όταν βρίσκει μια καλή θέση στο εξωτερικό, καλά αμειβόμενη με καλές συνθήκες να συνεχίσει την απόκτηση προσόντων ή σε ερευνητικό επίπεδο την καριέρα του και σε μία ώρα να βρίσκεται στην Ελλάδα για να δει την οικογένεια, φίλους, συγγενείς, γίνεται ελκυστική και μία θέση στο εξωτερικό», τόνισε, ενώ συμπλήρωσε πως η πολιτεία δεν φρόντισε να έχει μια ακμάζουσα οικονομία, η οποία θα αμείβει καλά τους λειτουργούς τέτοιας κρίσιμης σημασίας όπως οι γιατροί του ΕΣΥ.

Επεσήμανε πως πρέπει να δοθούν κίνητρα, ωστόσο επεσήμανε πως η οικονομία δεν είναι μια ακμάζουσα οικονομία και σήμερα αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ σχολίασε πως το θέμα των αμοιβών και της υπερεργασίας των γιατρών υπάρχει εδώ και χρόνια ιδίως σε ορισμένες ειδικότητες.

Σε ότι αφορά στο Νοσοκομείο Βόλου και στην συνταξιοδότηση δύο παθολόγων έως το τέλος του χρόνου, με αποτέλεσμα από οκτώ που είναι τώρα να μειωθούν στους έξι, ο κ. Μπουκώρος ανέφερε ότι η ΥΠΕ είπε ότι θα προκηρύξει 4 ή 6 θέσεις εργασίας ακόμη.

«Και το να προκηρύσσονται δεκάδες θέσεις και να μην καλύπτονται δεν λέει τίποτα, γιατί χρονοτριβούμε, αν και πλέον μειώθηκε ο χρόνος από 2 χρόνια σε 6-7 μήνες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Είναι πολυσύνθετο το θέμα, πιέζουμε και διεκδικούμε περισσότερες θέσεις και εγώ το λέω ότι η πολιτεία πρέπει να δει και την αμοιβή. Δόθηκε μια μικρή αύξηση, αλλά δεν είναι ούτε για να τη συζητάμε», κατέληξε ο ίδιος.

Οι καταγγελίες για την Κιβωτό και για τον επικεφαλής της μας αιφνιδίασαν και μας σόκαραν

Ο κ. Μπουκώρος αναφέρθηκε και στην καταιγίδα καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας για την Κιβωτό του Κόσμου και για τον επικεφαλής της πατέρα Αντώνιο.

«Αυτό που μας αιφνιδιάζει και μας σοκάρει απολύτως είναι αυτές οι καταγγελίες εναντίον του επικεφαλής του πατέρα Αντωνίου. Θα ήθελα να ζούμε έναν εφιάλτη. Εφόσον Εκκλησία και Πολιτεία λειτουργούν με τέτοια ταχύτητα και μιλούν σε τόσο αυστηρό τόνο, θέλω να πιστεύω ότι κάτι χειροπιαστό έχουν στα χέρια τους», επεσήμανε ο Βουλευτής και τόνισε πως δεν πρέπει να διαταραχθεί η ζωή των ωφελούμενων παιδιών, που είναι κάποιες εκατοντάδες σε ολόκληρη την χώρα.

«Δεν θέλω να πιστεύω ότι αυτά τα παιδιά λόγω των οδυνηρών και μη αναμενόμενων εξελίξεων ότι μπορεί να βρεθούν στον δρόμο», σχολίασε ακόμη ο κ. Μπουκώρος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως τη βοήθεια η πολιτεία αλλά και οι πολίτες τη δίνουν για τους ωφελούμενους και όχι για τους διοικούντες. Τέλος, τόνισε ότι ένας χάρτης λειτουργίας ή μία υπηρεσία που θα επιλαμβάνεται όχι μόνο καταγγελιών αλλά και πληροφοριών, ιδίως όταν μιλάμε για παιδιά αλλά και ευάλωτα άτομα, σίγουρα είναι αναγκαία.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.