Χρ. Βενέτης: «Ως Ιατρικός Σύλλογος θα κάνουμε μετρήσεις στο θαλασσινό νερό των Αλυκών και του Αναύρου»

Θα γίνουν μετρήσεις μικροβιακού φορτίου, διαφάνειας νερού, νιτρωδών και βαρέων μετάλλων

Σε μετρήσεις στα θαλάσσια ύδατα των Αλυκών και του Αναύρου προχωρά ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας καθώς, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρήστος Βενέτης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, θα πρέπει να μετρηθεί εκτός από το μικροβιακό φορτίο, η διαφάνεια του νερού, τα νιτρώδη αλλά και τα βαρέα μέταλλα. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν αμφισβητεί τις μετρήσεις της Περιφέρειας που έδειξαν ότι τα νερά στον Δήμο Βόλου είναι κατάλληλα προς κολύμβηση, σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

 

Σύμφωνα με τον κ. Βενέτη πρώτιστο αγαθό είναι η υγεία και η ποιότητα των θαλασσίων υδάτων σχετίζεται με αυτή, ενώ σημείωσε ότι το θαλάσσιο μπάνιο είναι από τις δραστηριότητες του Βολιώτη, του Έλληνα, του επισκέπτη και χαρακτήρισε το περιβάλλον πέρα από ζωογόνο και ως μία πλουτοπαραγωγική πηγή για την χώρα και την περιοχή.

«Δεν αμφισβητώ τις μετρήσεις της Περιφέρειας, απλώς υπάρχει μία δυσνομία γιατί η Περιφέρεια μετρά μόνο το μικροβιακό φορτίο και για τα υπόλοιπα είναι υπεύθυνη η αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι τα  θαλάσσια ύδατα πρέπει να ελεγχθούν ως προς τη διαφάνειά τους, στο μικροβιακό τους φορτίο, στα νιτρώδη και στα βαρέα μέταλλα.

«Στο μικροβιακό φορτίο μετράμε δύο παραμέτρους,  τα κολοβακτηρίδια και τον εντερόκοκκο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα μικρόβια αλλά αυτά είναι ενδεικτικά ότι εάν είναι πάνω από τα επίπεδα,  ίσως υπάρχουν και άλλα μικρόβια, τα οποία δεν τα ελέγχουμε ίσως για λόγους κόστους και γιατί μπορεί να είναι δύσκολη η ανίχνευσή τους. Επίσης είναι τα νιτρώδη, που έχουν σχέση με τα λιπάσματα και δημιουργούν ευτροφισμό, το γνωστό μας πλαγκτόν και τα βαρέα μέταλλα. Θα πρέπει να μετρηθούν ο υδράργυρος και το κάδμιο, εάν έχουν πέσει και μπαταρίες θα πρέπει να μετρηθεί και ο μόλυβδος και θα πρέπει να μετρήσουμε και τα φυτοφάρμακα γιατί έχουν μία συνεχή απορροή υδάτων από την Κάρλα», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας ξεκαθάρισε ότι εμπιστεύεται τις μετρήσεις της Περιφέρειας, που μέτρησε το μικροβιακό φορτίο, αλλά όπως επεσήμανε επιθυμεί αυτές τις αναλύσεις να τις δει και δημοσιευμένες.

Ανέφερε δε ότι υπάρχει όμως και μία υστέρηση χρονική, λέγοντας ότι οι μετρήσεις θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει πριν τη 1η Μαΐου, γιατί από την 1η Μαΐου και μετά είμαστε ένα μήνα πριν την επίσημη έναρξη της κολυμβητικής περιόδου.

«Εδώ στον Παγασητικό υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών που κάνουν μπάνιο και χειμερινό κολύμπι. Οι προσλαμβάνουσες αυτών που κάνουν χειμερινό κολύμπι είναι μάλλον ενθαρρυντικές και δεν παρουσίασαν δερματικά προβλήματα», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι υπάρχει η σκέψη ο Ιατρικός Σύλλογος να συνεργαστεί με τους δερματολόγους της περιοχής και μέσα από ερωτηματολόγιο που θα τους δοθεί να αναφέρουν εάν έχουν αναφερθεί από κολυμβητές διάφορες παθήσεις, εξανθήματα κτλ.

Την ίδια στιγμή, τόνισε πως όλα τα παραπάνω, όλα αυτά που αναδεικνύουν μία παραλία και τα ύδατα καθαρά, ώστε να ληφθεί η γαλάζια σημαία είναι ευθύνη του Δήμου.

«Πέρα από την καθαρότητα των ακτών, τα θαλάσσια ύδατα,  θα πρέπει να κάνει και περιβαλλοντικές δράσεις, πέρα από τον καθαρισμό της ακτής που είναι υποχρέωσή του, να υπάρξει ευαισθητοποίηση των πολιτών, ταινίες, δρώμενα υπέρ του περιβάλλοντος, θα πρέπει να κάνει ίσως και μια καταγραφή των περιστατικών από ατυχή συμβάντα στο νερό. Εάν έβγαλε εξάνθημα, ουρολοίμωξη, τον τσίμπησε τσούχτρα, όλα αυτά θα έπρεπε να καταγράφονται», σημείωσε ο κ. Βενέτης, που εξέφρασε ταυτόχρονα την ανησυχία του για τη συνεχή απορροή υδάτων από την Κάρλα, γεγονός που αποτέλεσε λόγω των φερτών υλικών που συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι, την αιτία της μείωσης της κρουαζιέρας στην περιοχή.

«Εάν ήμουν περιφέρεια, μου είπαν ότι δεν είναι αρμοδιότητά της αυτό και  το αμφισβητώ, θα μετρούσα και τη ρύπανση μέσα σε αυτή τη σήραγγα. Το ενθαρρυντικό είναι ότι ο Παγασητικός έχει ένα σύστημα αυτοκαθαρισμού, κάθε 25 ημέρες έχω μάθει ότι ανανεώνονται τα νερά του κι αυτό είναι καλό, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε μετρήσεις πριν από τα φαινόμενα. Τώρα έχοντας μιλήσει με τους επιστήμονες δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και πως είμασταν προηγουμένως. Επομένως βαδίζουμε λίγο στα τυφλά», ανέφερε.

Μετρήσεις από τον ΙΣΜ σε Αλυκές και Άναυρο

Παραθέτοντας όλα τα παραπάνω, ο κ. Βενέτης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα να υπάρχουν συνεχείς μελέτες και μετρήσεις σε όλο το φάσμα όμως της θαλάσσιας ρύπανσης. Για τον λόγο αυτό ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας θα διενεργήσει μετρήσεις στην πλαζ των Αλυκών και στην ακτή του Αναύρου, μετρώντας το μικροβιακό φορτίο, τη διαφάνεια του νερού, τα νιτρώδη αλλά και τα βαρέα μέταλλα με τα αποτελέσματα να είναι έτοιμα στα μέσα Μαΐου.

Δεν μετριέται όλο το φάσμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Με αφορμή δε την αυριανή εκδήλωση που διοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση με προσκεκλημένο τον Καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη ο κ. Βενέτης αναφέρθηκε και στο θέμα αυτό που ταλανίζει τον Βόλο, σημειώνοντας ότι και σε αυτό τον τομέα υπάρχει κενό μετρήσεων.

«Κι εδώ δεν μετριέται όλο το φάσμα της αέριας ρύπανσης. Δεν μετριέται το διοξείδιο του άνθρακα, που από τη φύση παραγωγής τσιμέντου και χάλυβα που είναι βαριές και ρυπογόνες βιομηχανίες, παράγεται. Τώρα λέει η τσιμεντοβιομηχανία θα το δεσμεύσει, θα το υγροποιήσει θα το πάει στο κοίτασμα του Πρίνου εκεί που αντλήθηκε το πετρέλαιο να βάλουν το υγροποιημένο διοξείδιο.

Δεν μετριέται τίποτα, ούτε το διοξείδιο του άνθρακα, ούτε τα πτητικά παράγωγα, που είναι ιδιαίτερα επιβλαβή, μόνο τα ΡΜ και η Περιφέρεια τώρα έχει δύο σταθμούς. Και το δίκτυο Σαχαρίδη έδειχνε φοβερές υπερβάσεις στα ΡΜ ειδικά τους χειμερινούς μήνες και πέρα από αυτά δεν έχω δει και να λαμβάνεται ένα μέτρο», σχολίασε ο ίδιος.

 

Όλα τα εμβόλιο μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες

Τέλος, ο κ. Βενέτης αναφέρθηκε και στην απόσυρση του εμβολίου για τον κορωνοϊό από την AstaZenexa σχολιάζοντας ότι όλα τα εμβόλια μπορεί να έχουν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

«Μακάρι να υπάρχουν φάρμακα που δεν θα έχουν καμία ανεπιθύμητη ενέργεια. Δυστυχώς αυτό είναι ουτοπικό.  Επιστημονικά είναι καλύτερα τα mRnA εμβόλια, τα οποία θεωρώ ότι θα  βοηθήσουν τα μέγιστα και στη θεραπεία του καρκίνου», ανέφερε.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.