Χρήστος Κόλλιας: “Διανύουμε καλή περίοδο για τα ελληνικά συμφέροντα”

Σημαντικές οι συμφωνίες με ΗΠΑ- Οι δείκτες δείχνουν το 2021 και το 2022 θα είναι καλές οικονομικά χρονιές

Ως μια καλή περίοδο για τα ελληνικά συμφέροντα χαρακτήρισε ο κ. Χρήστος Κόλλιας, Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αυτή που διανύουμε τόσο σε σχέση με την γεωπολιτική της στρατηγική, μέσω της διπλωματίας που έφερε καλές συμφωνίες για τη χώρα μας, όπως αυτή με τις ΗΠΑ, όσο και σε σχέση με την οικονομία και την ανάπτυξη, παρά την ενεργειακή κρίση που έρχεται να δοκιμάσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη ο Καθηγητής φάνηκε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας, τόσο στο θέμα των εθνικών θεμάτων που έχουν και απότοκο την οικονομία, όσο και στην ανοδική πορεία που θα καταγράψει η χώρα στη ανάπτυξη.

 

Η Ελλάδα αναβαθμίζεται στον χάρτη και η Τουρκία έχει έρθει σε δύσκολη θέση

Αναφερόμενος αρχικά στην στάση της Τουρκίας, μετά τις συμφωνίες και τις διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας, η οποία έχει γίνει επιθετική, ο κ. Κόλλιας σχολίασε πως η πολιτική της Τουρκίας επί Ερντογάν έχει οδηγήσει την χώρα σε μια γεωπολιτική δύσκολη θέση, την έχει  οδηγήσει σε τριβές και συγκρούσεις με σημαντικούς παίκτες όπως οι ΗΠΑ και ταυτόχρονα βλέποντας  τη γεωπολιτική παρουσία της Ελλάδος και την διπλωματική της κινητικότητας, που έχει αναπτυχθεί αναπτύξει το τελευταίο διάστημα,  με τη χώρα να αναβαθμίζεται στον χάρτη της περιοχής,  της προκαλεί έναν εκνευρισμό.

“Είναι η πρώτη φορά που στα 20 περίπου χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία ο Ερντογάν αμφισβητείται έντονα η πρωτοκαθεδρία του κι αυτό του δημιουργεί την ανάγκη να επιδεικνύει νίκες, ή έτσι να τις πουλά στο εσωτερικό ακροατήριο με αποδέκτη την τουρκική κοινή γνώμη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Τουρκία δεν θα είναι ένας σημαντικός αντίπαλος της Ελλάδος στην περιοχή”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόλλιας, συμπληρώνοντας πως η επιθετική στρατηγική της Τουρκίας δεν θα πρέπει να ταυτίζεται μόνο με τον Ερντογάν, καθώς είναι μια πολιτική που ακολουθείται συστηματικά.

 

Αξιόπιστος εταίρος η Ελλάδα- Διανύουμε καλή περίοδο για τα συμφέροντά μας

Σε σχέση με τη συμφωνία της Ελλάδος με τις ΗΠΑ και κατά πόσο αυτή ενισχύει τη χώρα μας ο κ. Κόλλιας ήταν ξεκάθαρος πως η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, γι’ αυτό και αυξάνεται η δύναμή τους στη χώρα μας. Σε αντίθεση δε με την Τουρκία, που έχει δείξει πολλά χρόνια ότι δεν είναι ένα αξιόπιστος εταίρος.

“Διανύουμε καλή περίοδο για τα ελληνικά συμφέροντα. Επιδείξαμε μία ευφυή προσέγγιση στις τεκταινόμενες αλλαγές. Βγήκαμε από μία αδράνεια για πολλά χρόνια . Αυτή η εικόνα είναι καλή και για την οικονομία γιατί αυξάνει την αξία της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη.”, είπε ο Καθηγητής σημειώνοντας πως ίσως τα επόμενα χρόνια να δούμε και την Ινδία, μία σημαντική οικονομική δύναμη να επεκτείνεται επενδυτικά και οικονομικά και στην περιοχή μας.

“Η  Ινδία είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής στην Κίνα. Στο πλέγμα συνεργασιών και συμμαχιών η Ινδία παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Μπορεί να μη συμμετέχει σε μια τυπική συμμαχία όπως Αυστραλίας- ΗΠΑ- Μ.Βρετανίας αλλά η Ινδία είναι δεύτερη χώρα πληθυσμιακά, στρατηγικός αντίπαλος Κίνας και επιθυμεί να αντισταθμίσει κινεζική επιρροή στο παγκόσμιο γίγνεσθαι”,  διέβλεψε ο κ. Κόλλιας, λέγοντας πως εάν αυτό συμβεί δεν θα διαρραγούν οι σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδος και Κίνας.

Δεν θα μεταβληθεί το ενεργειακό κόστος για να μην μας επηρεάσει

Παράλληλα, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μίλησε και για την ενεργειακή κρίση και πόσο αυτή θα επηρεάσει τα νοικοκυριά, αλλά και για την ανάπτυξη που φαίνεται ότι επιτυγχάνεται μέσα από τους αριθμητικούς δείκτες.

“Τον χειμώνα το κόστος της ενέργειας για τα ελληνικά νοικοκυριά θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερό κι αυτό εκτιμώ ότι δεν πρόκειται να μεταβληθεί. Μπορεί να δούμε κάποια μικρή αποκλιμάκωση στην αύξηση των τιμών, όχι τέτοια για να τις επαναφέρει στα αρχικά επίπεδα”, είπε και σημείωσε σχετικά με το κύμα ανατιμήσεων πως μέχρι στιγμή, βάζοντας την άκρη την επίδραση στο πορτοφόλι του καταναλωτή, φαίνεται ότι δεν επιβραδύνει σημαντικά τους αριθμούς μεγέθυνσης της ανάπτυξης.

” Το 2021 η εκτίμηση είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να κλείσει κοντά στο 7% ενώ για 2022 μπορεί να τρέξει κοντά στο 5%. Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν  θετικές και αισιόδοξες. Ήδη καταγράφεται μείωσης της ανεργίας τον Σεπτέμβριο του 2021 στο 13,3% από 13,8% τον Αύγουστο. Οι δείκτες μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το 2021 και το 20 22 θα είναι δυο καλές οικονομικές χρονιές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και σ ‘αυτό βασίστηκε η υπόσχεση Πρωθυπουργού για αύξηση κατώτατου μισθού”, υπογράμμισε ο κ. Κόλλιας .

Σημείωσε πως το κόστος ενέργειας θα δημιουργήσει πρόβλημα σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, επισημαίνοντας πως το εν λόγω κόστος είναι μια  σημαντική παράμετρος που επιβαρύνει ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτό να έχει αντανάκλαση στις εξαγωγικές επιδόσεις.

Τέλος για την χρηματοδότηση μέσω τραπεζικού συστήματος των επιχειρήσεων και την κίνηση της αγοράς ο κ. Κόλλιας σημείωσε πως έχει καταγραφεί άνοδος στην χρηματοδότησης της οικονομίας από πλευράς τραπεζικού συστήματος, είπε πως επίκειται ένα μεγάλο πακέτο 900 εκ για στεγαστικά δάνεια, χρηματοδοτώντας έτσι την οικοδομική δραστηριότητα.

“Η οικονομία επανέρχεται σε κανονικότητα και αυτό σημαίνει αυξημένη οικονομική πίστωση . Έχουν ξεκινήσει και θα επιταχυνθούν  και τα επενδυτικά σχέδια . Η ανάκαμψη δεν πρόκειται να είναι στιγμιαία αλλά μια μακροχρόνια ανοδική πορεία με αργούς ρυθμούς και θα δούμε βελτιώσεις στο μέσο βιοτικό επίπεδο”, κατέληξε ο Καθηγητής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.