Χριστουγεννιάτικα χωρίς φαγητό 1.800 Βολιώτες;

Άφησαν την εκκλησία μόνη της-Ανέστειλαν τη λειτουργία τους τα "Σπίτια Γαλήνης"

Σε αναστολή βρίσκεται η λειτουργία των «Σπιτιών Γαλήνης» και του «Δος Ημίν Σήμερον» της Μητρόπολης Δημητριάδος, λόγω της δυσκολίας μετακίνησης των εθελοντριών, αλλά και των κλειστών εκκλησιών, που έχουν υποστεί οικονομική καθίζηση, επειδή παραμένουν κλειστοί για τους πιστούς, άρα δεν υπάρχουν και τα όποια έσοδα. Ωστόσο, με προσπάθειες των ιερέων σε όσους συνανθρώπους έχουν ανάγκη προσφέρονται είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα σε πακέτο.
Ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου εκπρόσωπος Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και τον Ηλία Κουτσερή και αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και έχει αποτέλεσμα να μείνουν εκτός συσσιτίων της Εκκλησίας εκατοντάδες συμπολίτες. Όπως είπε, δεν ήταν δυνατόν να μείνει ανεπηρέαστη η Εκκλησία από την κατάσταση που δημιουργήθηκε και να μην υποστεί τις συνέπειες της κρίσης και της πανδημίας.
Αυτό έχει αποτέλεσμα τα Σπίτια Γαλήνης των Ενοριών να έχουν τεθεί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία σε αναστολή, τόνισε.

«Δεν υπάρχει ούτε κωδικός μετακίνησης»…

Σύμφωνα με τον π. Επιφάνιο «αυτό συμβαίνει αφενός γιατί τα Σπίτια Γαλήνης, όπως και το κοινωνικό έργο ευρύτερα της Εκκλησίας στηρίζεται στον εθελοντισμό και σε μια τέτοια περίοδο και κατάσταση δεν είναι δυνατόν να «επιβληθεί» σε εθελόντριες, γυναίκες ως επί το πλείστον, να θέσουν την υγεία και τη ζωή τους σε κίνδυνο, αφετέρου, γιατί δεν υπάρχει ένας κωδικός μετακίνησης που να δικαιολογεί μια μετάβαση για μια εθελόντρια, να προσφέρει τη βοήθειά της στο συσσίτιο, αλλά και για τον σιτιζόμενο να μεταβεί στον Ναό για να παραλάβει το φαγητό του».
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΙΜΔ τόνισε ότι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα του προστίμου ανά πάσα ώρα και στιγμή. Το κυριότερο όμως , είναι ότι τα Σπίτια Γαλήνης ανέστειλαν τη λειτουργία τους, επειδή και οι Ιεροί Ναοί έκλεισαν.
Όπως εξήγησε τα Σπίτια Γαλήνης δεν είναι ξέχωρα και δε λειτουργούν αυτόνομα σε σχέση με τη λειτουργία των Ναών, είναι η λειτουργία μετά τη Θεία Λειτουργία. «Εφόσον αυτή τη στιγμή δεν τελείται η Θεία Λειτουργία για το λαό, αλλά κεκλεισμένων των θυρών, είναι εντελώς φυσιολογικό ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν και τα Σπίτια Γαλήνης», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον π. Επιφάνιο, υπάρχει και το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ενορίες, διότι κλειστοί ναοί σημαίνει οικονομική καθίζηση, που μεταφράζεται για τους Ναούς σε αναστολή πολλών λειτουργιών, πληρωμών και υποχρεώσεων. Επίσης τόνισε ότι τα Σπίτια Γαλήνης είναι αυτοχρηματοδοτούμενα, δεν παίρνουν επιδότηση και οι ναοί, δηλαδή ο λαός, τα στηρίζει.

«Εξυπηρέτηση με πακέτα
βοήθειας ειδών πρώτης ανάγκης»

Ο ιερέας τόνισε ότι με τις επίπονες προσπάθειες των κληρικών, οι ενορίες δεν αφήνουν ακάλυπτους τους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη, που εξυπηρετούνται με πακέτα βοήθειας ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων.
Ο π. Επιφάνιος τόνισε ότι το πρόβλημα διογκώνεται, όσο περνάει ο καιρός και πρέπει να ληφθεί μέριμνα, καθώς στα ενοριακά συσσίτια στη Μαγνησία σιτίζονται περίπου 1800 άνθρωποι και κάτι πρέπει να γίνει άνωθεν, ώστε οι εκκλησίες να ανοίξουν ξανά στοιχειωδώς για το λαό, ώστε και ο λαός να ικανοποιήσει την ανάγκη του για τη Θεία λατρεία και από την άλλη να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι απαραίτητες κοινωνικές δομές για να στηριχτεί η τοπική κοινωνία.
Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε ότι όποιος θέλει να βοηθήσει και έχει τη δυνατότητα, μπορεί να βρεθεί στον ενοριακό ναό του σε ώρες που δεν λειτουργεί και σε συνεννόηση με τους ιερείς να προσφέρει την όποια βοήθεια επιθυμεί σε χρήμα ή σε είδος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.