Δ. Καναβιτσά: «Πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν και θα κλείσουν»

Χειρότερη γίνεται η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων του Νομού Μαγνησίας τονίζει η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ

Χειρότερη γίνεται η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων του Νομού Μαγνησίας μέρα με την ημέρα, λόγω του πληθωρισμού και τις αυξήσεις «φωτιά» στην ενέργεια, όπως τονίζει η κ. Δώρα Καναβιτσά, πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή τονίζει απαυδισμένη ότι η κατάσταση με την ακρίβεια δεν μπορεί να διαιωνιστεί, καθώς πολλές επιχειρήσεις θα φτάσουν στο σημείο να κλείσουν.
Η κ. Καναβιτσά περιγράφοντας τη οικονομική κατάσταση των επαγγελματιών του Νομού λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, πάλι στο Ράδιο ΕΝΑ, είχε αναφερθεί σε δεινές καταστάσεις. Σήμερα, τονίζει απογοητευμένη ότι τα πράγματα γίνονται ολοένα και χειρότερα, αναφερόμενη στον πληθωρισμό, αλλά και στις αυξήσεις στην ενέργεια . «Η οικονομική εικόνα γίνεται ολοένα και χειρότερη. Αυτή τη στιγμή έχουμε πληθωρισμό πάνω από 5% και δεν βλέπω να ΄΄μπαίνει φρένο΄΄. Επίσης, τα τιμολόγια της ενέργειας συνεχώς αυξάνονται. Τα επαγγελματικά τιμολόγια της μεσαίας και υψηλής τάσης είναι στα ύψη, ανεβάζοντας τα κόστη παραγωγής και περνώντας οι ανατιμήσεις στο τελικό προϊόν, εφόσον δεν μπορούμε να τις ΄΄απορροφήσουμε΄΄. Η αγορά πλέον δυσκολεύεται με το ρευστό», περιγράφει η κ. Καναβιτσά, ενώ εκτιμά ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη τους δύο επόμενους μήνες. Σημείωσε δε, ότι ο πληθωρισμός και στην Αμερική και στην Ευρώπη «χτυπάει κόκκινο», με αποτέλεσμα να μην βοηθάει καθόλου και σε κανέναν τομέα το επιχειρείν.

Ο καταναλωτής εξυπηρετεί τις βασικές ανάγκες

Η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, όμως, αναφέρθηκε και στην πλευρά των καταναλωτών, που εξίσου έχουν επηρεαστεί άμεσα από τις αυξήσεις και την ακρίβεια, με αποτέλεσμα να μην προβαίνουν σε άλλου είδους αγορές. «Όταν ο καταναλωτής εδώ και 15 μέρες λαμβάνει τους εκκαθαριστικούς του αερίου και της ενέργειας οι οποίοι είναι 150% επάνω, είναι λογικό να εξυπηρετήσει πρώτα τις βασικές ανάγκες. Πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ και γεμίζει το καλάθι του με τα απολύτως απαραίτητα, γιατί τους τελευταίους μήνες βρίσκει την τιμή των προϊόντων αυξημένη, λογικό είναι να παίρνει λιγότερα προϊόντα. Το παραπάνω κόστος του 20 % και 30% θα το στερήσει από την αγορά άλλων προϊόντων και την εμπορική αγορά», αναφέρει η κ. Καναβιτσά.

Πρέπει να μειωθεί άμεσα ο Φ.Π.Α

Ποια λύση προτείνει η ίδια σε όλο το κύμα ακρίβειας και ειδικά στα βασικά αγαθά; Η πρόεδρος σημειώνει ότι πρέπει να μειωθεί άμεσα ο Φ.Π.Α στα καταναλωτικά αγαθά, έτσι ώστε να σταματήσουν και οι ανατιμήσεις. Εξίσου, συμπληρώνει ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι αρμόδιοι σε φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές με σκοπό να αντισταθμιστεί, όπως λέει, το ποσό που θα δώσει ο καταναλωτής για τις ανατιμήσεις, με το ποσό που θα δώσει για το προϊόν.

«Οι επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν»

«Εφόσον ο μισθός και οι συντάξεις παραμένουν ίδιες, αλλά το κόστος ζωής αυξάνεται, λογικό είναι να αυξάνεται η φτώχεια και η ανέχεια», τονίζει η κ. Καναβιτσά, εξηγώντας τα αυτονόητα. Μάλιστα, συνεχίζει λέγοντας ότι πρέπει να κρατήσουμε τον δείκτη ανεργίας στο επίπεδο που βρίσκεται ή και να τον μειώσουμε, αλλά επουδενί να τον αφήσουμε να ανέβει. «Πρέπει να κρατήσουμε τις υπάρχουσες θέσεις απασχόλησης με προγράμματα τα οποία θα εκπονηθούν το άμεσο χρονικό διάστημα, γιατί η ανεργία θα εκτιναχθεί στα ύψη», εικάζει η ίδια, ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν θα αντέξουν αυτή τη φορά και θα κλείσουν».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.