Δ. Ζιαμπάρας στο Ράδιο ΕΝΑ: «Συνεχώς αυξάνονται οι μορφές εγκληματικότητας με τα τεχνολογικά μέσα»

Αρκετές οι συκοφαντικές δυσφημίσεις και ψευδείς αναρτήσεις, σημείωσε ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

Πολλοί είναι οι κίνδυνοι που υπάρχουν στο διαδίκτυο για παιδιά και ενήλικες, καθώς είναι μια νέα τεχνολογία και όπως για κάθε τι καινούργιο, η κοινωνία είναι εν πολλοίς απροετοίμαστη, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Δημήτρης Ζιαμπάρας δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, που θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα «Η ασφάλεια των ανηλίκων στο Διαδίκτυο» συνδιοργανώνουν φορείς το Σάββατο στον Αλμυρό.
Σύμφωνα με τον κ. Ζιαμπάρα, το διαδίκτυο είναι κάτι καινούργιο και όπως για κάθε τι καινούργιο, η κοινωνία είναι εν πολλοίς απροετοίμαστη, ούτε τα συστήματα ασφαλείας είναι προετοιμασμένα, ούτε οι εταιρίες μας, ούτε οι τράπεζές μας, ούτε φυσικά ο απλός κόσμος.
Ο δικηγόρος είπε ότι το διαδίκτυο μπήκε στην ζωή μας εδώ και μια 20ετία περίπου, ενώ θύμισε ότι όταν μπήκε στη ζωή μας ο ηλεκτρισμός ή το αυτοκίνητο, μας πήρε πολλά χρόνια μέχρι να γίνουν παραγωγικές αυτές οι τεχνολογίες.
«Υπολογίζεται ότι όταν πρωτοεισήχθη ο ηλεκτρισμός στην Αμερική τον 19ο αιώνα, χρειάστηκαν περίπου 50 χρόνια για να γίνει πιο παραγωγικός από τον ατμό. Φυσικά τώρα τα πράγματα έχουν επιταχυνθεί πάρα πολύ, το διαδίκτυο, σαφώς θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο να γίνει παραγωγικό για την κοινωνία μας», τόνισε ο κ. Ζιαμπάρας.

«Σεξουαλική εκμετάλλευση
και ηλεκτρονικές απάτες»

Ο δικηγόρος εξήγησε ότι μέχρι τότε υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που είναι αρκετοί για τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους, όπως η σεξουαλική εκμετάλλευση και οι ηλεκτρονικές απάτες στο διαδίκτυο.
Επίσης είπε ότι μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης γίνονται συκοφαντικές δυσφημίσεις, υπάρχουν ψευδείς αναρτήσεις ατόμων για κάποιους άλλους, μπορεί να έχουμε το Grooming (προσπάθεια αποπλάνησης παιδιών), ηλεκτρονικές απάτες μέσω διαφημίσεων από ανθρώπους που θέλουν να εξαπατήσουν.
Όπως είπε, το διαδίκτυο είναι ένας καινούργιος τρόπος ζωής, ήδη έχει επηρεάσει την γλώσσα μας (λέμε πλέον Googlάρω, που πριν μερικά χρόνια δεν το λέγαμε) και εφόσον έχει επηρεάσει την ζωή μας, έχει επηρεάσει αναπόφευκτα και την εγκληματικότητα.
«Πλέον συνεχώς αυξάνονται οι μορφές εγκληματικότητας που υιοθετούν τεχνολογικά μέσα για την επίτευξη ή την τέλεση των εγκλημάτων», επισήμανε ο δικηγόρος.

Ημερίδα: «Η ασφάλεια
των ανήλικων στο διαδίκτυο»

Το Κέντρο Πρόληψης Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής», σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού, τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Σχολείων Αλμυρού και την Φλόγα Μαγνησίας, συνδιοργανώνουν το Σάββατο 29 Απριλίου και ώρα 19.00 εκδήλωση με θέμα «Η ασφάλεια των ανηλίκων στο Διαδίκτυο».
Ομιλητές θα είναι ο Βασίλης Παπακώστας, επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τη Ελληνικής Αστυνομίας και ο Δημήτρης Ζιαμπάρας δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω. Η εκδήλωση θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού και θα συντονίσει η Άρτεμις Καλαμογιώργου δημοσιογράφος.
Πρόγραμμα Ημερίδας
18:30-19:00 Προσέλευση
19:00-19:20 Χαιρετισμοί εκπροσώπων Συνδιοργανωτών Φορέων
19:20-19:40 Βασίλης Παπακώστας, Διευθυντής Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ΕΛ.ΑΣ
«Διαδίκτυο και Ασφάλεια – Τάσεις και Προκλήσεις»
19:40-20:00 Δημήτρης Ζιαμπάρας, Δικηγόρος
«Μορφές εκδήλωσης του ηλεκτρονικού εγκλήματος με θύματα /θύτες ανήλικους και νομική αντιμετώπισή του».
20:00-20:45 Ερωτήσεις , παρεμβάσεις, συμπεράσματα Ημερίδας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.