Δαναλάτος: Η κατασκευή νέας σήραγγας θα δώσει προοπτική στους κατοίκους της Κάρλας

Ένα τέτοιο έργο, θα δώσει δια παντός λύση και θα εξαφανίσει τον κίνδυνο μελλοντικής πλημμύρας

Ποιες είναι οι προοπτικές για τους αγρότες που δραστηριοποιούνταν μέχρι και τις πρόσφατες πλημμύρες στις περιοχές πέριξ της λίμνης Κάρλα; Τι μπορεί και τι πρόκειται να γίνει και από τη νέα Περιφερειακή αρχή; Μπορεί να υπάρξει αναζωογόνηση και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, μετά τις καταστροφές;

Για να αποφευχθεί γενικευμένη μετανάστευση θα πρέπει σε αυτούς τους αγρότες όπως δεσμεύθηκε και η νέα περιφερειακή αρχή, να δοθεί μια προοπτική. Η προοπτική αυτή είναι η διασφάλιση ότι σε επόμενα καιρικά φαινόμενα ανάλογα με τον Elias ή τον Daniel η περιοχή τους δεν θα ξαναπλημμυρίσει και η παραγωγή τους δεν θα καταστραφεί.

Η προτεινόμενη μεσοπρόθεσμη λύση που θα δώσει και την ευκταία προοπτική είναι η διάνοιξη σήραγγας ικανής διατομής από το ΒΑ τμήμα της Κάρλας για την εκροή των υδάτων στο Αιγαίο πλησίον της περιοχής του Καμαρίου, ή σε θέση που θα υποδειχθεί κατόπιν μελέτης.

Η νέα λίμνη (ταμιευτήρας) Κάρλα μπορεί να επεκταθεί και να καταλάβει έκταση περί τα 60.000 στρ. με μέσο βάθος περί τα 4,5 μ και συνολικά περί τα 270 εκατ. κ.μ. Από αυτά, περί τα 100 εκατ. κ.μ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άρδευση περί τα 230.000 στρ. βαμβακιού ή άλλων καλλιεργειών παραπλήσια χαμηλών υδατικών αναγκών.

Η επέκταση της λίμνης (ταμιευτήρα) Κάρλας κατά 22.000 στρ. στα 60.000 στρ. μπορεί να επιτευχθεί με τη χρησιμοποίηση 11.000 στρ. παρακαρλίων εκτάσεων του δημοσίου που δεν έχουν αποδοθεί σε γεωργούς, τη χρησιμοποίηση 10-12.000 στρ. που αποδίδονται για γεωργο-κτηνοτροφική χρήση αλλά λόγω αλατότητας και κυρίως μεγάλης κατακράτησης νερού είναι πολύ χαμηλής παραγωγικότητας και μεγάλου ρίσκου πλημμύρας ακόμα και σε φαινόμενα μέσης έντασης. Τα εδάφη αυτά ενδέχεται και με την παρούσα πλημμύρα να μην μπορούν να καλλιεργηθούν ούτε το 2025. Το υλικό για την επέκταση των αναχωμάτων μπορεί σε μεγάλο βαθμό να προκύψει από την εξόρυξη και διάνοιξη της σήραγγας στο ασβεστολιθικό υπόβαθρο.

Η διατομή της παρούσας σήραγγας είναι μικρή

Θα αργήσουν να φύγουν τα νερά από την Κάρλα, γιατί η διατομή της παρούσας σήραγγας είναι μικρή και έχει απορροές μικρότερες των 700.000 m2 την ημέρα, ενώ το νερό που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή είναι πολύ περισσότερο. Το Π.Θ. προτείνει τη διάνοιξη νέας σήραγγας που θα βοηθήσει το νερό να φύγει πιο γρήγορα, ώστε οι εκτάσεις να μπορέσουν να καλλιεργηθούν ξανά.

Ο Νίκος Δαναλάτος καθηγητής Γεωργίας και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής του Π.Θ. εκτίμησε ότι για να φύγει το νερό που πλημμύρισε τις εκτάσεις πέριξ της λίμνης, θα χρειαστεί περισσότερο από 1,5 χρόνο, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι από τον Απρίλιο του 2025 θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν 85-90% των χωραφιών που είναι σήμερα πλημμυρισμένα.

Ο καθηγητής τόνισε ότι η εκροή του νερού προς τον Βόλο μέσω της παλιάς σήραγγας, η καθίζηση και η εξάτμιση αυτό τον καιρό είναι πολύ μικρές και έτσι πρέπει να περιμένουμε όλο αυτό το διάστημα.

«Είναι λυπηρό, τέτοιο φαινόμενο δεν έχει ξαναγίνει, ενώ η κατασκευή νέας σήραγγας θα δώσει προοπτική στους κατοίκους της περιοχής, που αν δεν δοθεί, οι άνθρωποι θα φύγουν από τα χωριά (υπό τον φόβο να πλημμυρίζουν οι εκτάσεις πιο συχνά) και αυτό δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση», ανέφερε ο κ. Δαναλάτος.

Στα 150 εκ. € το κόστος

Ο ίδιος είπε ότι το κλίμα έχει αλλάξει, πρέπει να το δεχτούμε αυτό και πρέπει να επικαιροποιήσουμε όλα τα διαχειριστικά μας σχέδια και η σήραγγα που προτείνεται και έχει υιοθετηθεί από τον νέο περιφερειάρχη Δημ. Κουρέτα, βασίζεται στα εθνικά κοστολόγια αντίστοιχων σηράγγων είναι της τάξης των 150 εκ. €, που όμως θα προκύψει από τις μελέτες που θα εκπονηθούν.

Ο καθηγητής έκανε λόγο για έναν εύλογο χρόνο κατασκευής 2,5-3 χρόνια και σημείωσε ότι ένα τέτοιο έργο θα δώσει δια παντός λύση και θα εξαφανίσει τον κίνδυνο μελλοντικής πλημμύρας.

Οι δενδρώδεις καλλιέργειες που πλημμύρισαν χάθηκαν…

Όσον αφορά στις καλλιέργειες με βάση τα νέα δεδομένα, ο καθηγητής ανέφερε ότι είναι απαραίτητη η αξιολόγηση γαιών και εδαφών για τι εκάστοτε καλλιέργειες. Όπως είπε, στα πεδία πλημμυρών δεν θα έπρεπε να υπάρχουν πολυετείς δενδρώδεις καλλιέργειες, ενώ στη προκειμένη περίπτωση, όχι μόνο δεν αποφεύχθηκαν,  αλλά υπάρχουν και κτίρια στο πεδίο αυτό.

Αντιπλημμυρική προστασία

Για την αντιπλημμυρική προστασία και τη μεσο-μακροπρόθεσμη διαχείριση υδάτινων πόρων, σύμφωνα με τον νέο περιφερειάρχη θα πρέπει να αναβαθμιστεί το σύστημα των αντιπλημμυρικών αναχωμάτων.

Επίσης, θα πρέπει να επανασχεδιαστούν οι γέφυρες και οι ράμπες τους και να απομακρυνθούν διάφορα εμπόδια, έτσι ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χώρος στον Πηνειό ποταμό, δεδομένου ότι το υπάρχον δίκτυο αποχέτευσης, ποταμών και χειμάρρων δεν μπορεί να απορροφά τις κατακρημνίσεις από καταιγίδες.

Για τη νέα περιφερειακή αρχή είναι πλήρως αποδεκτό το πόρισμα των Ολλανδών ως προς την αντιπλημμυρική προστασία, αναφορικά με την ανάγκη εκβάθυνση της κοίτης του Πηνειού και των παραποτάμων αυτού, όπως και ο πλήρης καθαρισμός του πεδίου πλημμυρών από καλλιέργειες (ιδίως πολυετείς) καθώς και κάθε λογής εφαρμογή που ανθίσταται ή εμποδίζει την απρόσκοπτη ροή του νερού προς τα κατάντη.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να δημιουργηθούν περιοχές συγκράτησης του πλεονάζοντος νερού. Αυτό θα χαμηλώσει τα ανώτερα επίπεδα απορροών και τα επίπεδα της στάθμης νερού και μπορεί να επιτευχθεί είτε μετακινώντας αναχώματα σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα ποτάμια και τους χειμάρρους είτε με την κατασκευή δευτερευόντων, υψηλότερων αναχωμάτων σε συγκεκριμένες αποστάσεις, με πύλες στα πρώτα (χαμηλότερα) αναχώματα. Αυτό επιτρέπει την ελεγχόμενη πλημμύριση και αποστράγγιση της περιοχής ανάμεσα στα δύο αναχώματα.

 

Πηγή: Περιοδικό Volos Economy, που κυκλοφορεί δωρεάν με την εφημερίδα “Μαγνησία”

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.