«Δεν χρειάζεται πανικός για τον κορωνοϊό, αλλά απλά μέτρα υγιεινής και προσοχή»

«Μύθος ότι η προστατευτική μάσκα είναι επικίνδυνη» σύμφωνα με τον συμπολίτη ιατρό
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο «Ράδιο Ένα» ο Βολιώτης παθολόγος Απόστολος Παντσάς

Στην εκπομπή του Γιώργου Καρεκλίδη στο «Ράδιο Ένα» φιλοξενήθηκε σήμερα ο Βολιώτης παθολόγος ιατρός Απόστολος Παντσάς, που αναφέρθηκε στο θέμα του κορωνοϊού, καιι στα μέτρα που θα πρέπει να λάβει κανείς κυρίως για να μην ευνοήσει τη διασπορά και τη μετάδοσή του.

Καθησυχαστικός από τη μία αλλά και κατηγορηματικός για τα μέτρα από την άλλη, ο κ. Παντσάς σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να επικρατήσει πανικός αλλά και ότι τα μέτρα προστασίας και ατομικής υγιεινής, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των επαφών και των μετακινήσεων συμβάλλουν στο να περιοριστεί το φαινόμενο.

«Το πρώτο που θα πρέπει να πούμε τον κόσμο είναι να μην πανικοβάλλεται. Eίναι μία ασθένεια μάλλον ελαφριά, όχι βαριά, έχει όμως μία μεγάλη μεταδοτικότητα. Όταν φτάνει σε ανθρώπους που είναι λίγο επιβαρυμένοι η έχουν μία ηλικία είναι μεγάλη θνητότητα. Αυτό δημιούργησε αυτές τις συνθήκες της πανδημίας και είναι ένα γεγονός που αφορά πλέον όλον τον κόσμο. Φαίνεται ότι εξελίσσεται άγρια στην Ευρώπη και θα βρούμε στο Ευρώπη έχει τόσο πολύ μεγάλη βαρύτητα. Επί του παρόντος είναι να δείξουμε μία μεγάλη κοινωνική ευθύνη και να δούμε πώς με απλό τρόπο μπορούμε να ελέγξουμε τη διάδοση της ασθένειας. Ο πιο απλός τρόπος είναι τα μέτρα υγιεινής πρόληψης και προστασίας για τον καθέναν μας και δεύτερον η απομόνωση κυρίως των ανθρώπων που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα» σημείωσε ο κ. Παντσάς, για να συμπληρώσει: «Δεν υπάρχει κάποιο άλλος τρόπος Δεν υπάρχει θεραπεία προς το παρόν. Προφανώς Σύντομα θα υπάρξει και είναι στο δρόμο του Οπότε να μην πανικοβαλλόμαστε Γιατί δεν είναι κάτι το τρομερό και φοβερό. Είναι κάτι πάντως που μεταδίδεται πολύ εύκολα».

Τα συνοδά νοσήματα ωστόσο παίζουν τον πλέον σημαντικό ρόλο στον βαθμό θνητότητας του ιού, σύμφωνα και με τον κο Παντσά. «Τα συμπτώματα που έχει η αρρώστια αυτή είναι πολύ κοινά και πολύ συνηθισμένα. Έχει στοιχεία που συναντάμε πάρα πολύ εύκολα και ο καθένας μπορεί να τα έχει, όπως είναι ο πονόλαιμος και ο βήχας. Όταν αυτά γίνονται άγρια, όταν γίνεται δηλαδή υψηλός ο πυρετός και υπάρχει δύσπνοια και από κάτω υπάρχουν και άλλες αρρώστιες, όπως είναι οι καρδιοπάθειες, ο ζαχαρώδης διαβήτης και τα προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, τότε τα πράγματα γίνονται τρισχειρότερα, και όταν υπάρχει μεγάλη ηλικία είναι πολύ πολύ εύκολο να πάμε προς τη στραβή του πράγματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γάντια και ατομική υγιεινή
Όσον αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει ο καθένας, ο κ. Παντσάς ανέφερε: «Για να μην πάρουμε τον ιό κι εμείς θα πρέπει να κάνουμε 3-4 πραγματάκια πολύ απλά. Ένα στοιχείο στο οποίο δεν έχει δοθεί βαρύτητα κατά τη γνώμη μου στην επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθείται είναι το ότι πιο πολύ από τη μάσκα το άτομο του βοηθούν τα γάντια. Ο ιός βγαίνει από τους αρρώστους με τον βήχα, διαχέεται στην ατμόσφαιρα, επικάθεται στα διάφορα αντικείμενα και πάμε εμείς μετά από κάποια στιγμή και τα ακουμπάμε.
Μετά βάζουμε τα χέρια μας στα μάτια, στο στόμα, στη μύτη, κάτι πολύ συνηθισμένο. Έτσι παίρνουμε εμείς τον ιό. Οπότε πρώτο σε σχέση με τη μάσκα είναι τα γάντια. Το δεύτερο είναι η προσωπική υγιεινή. Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας για 20 δευτερόλεπτα ώστε να απομακρύνουμε ό,τι μπορεί να έχει καθίσει πάνω στα δάχτυλά μας και στο δέρμα μας».
Επίσης, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε το συνωστισμό καθώς και ότι όσο περισσότερο απομονωμένοι είμαστε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να έρθει ο ιός σε εμάς: «Η απομόνωση λοιπόν είναι το βασικότερο στοιχείο, και αυτοί οι οποίοι είναι υψηλού ρίσκου θα πρέπει οπωσδήποτε να μένουν στο σπίτι και να τους εξυπηρετούν για τις ανάγκες τους οι άλλοι. Μαθαίνω σήμερα ότι θα παρθούν μέτρα σημαντικά όπως για τις ουρές στον ΔΕΔΔΗΕ και για τις τράπεζες. Πλέον γίνεται αντικείμενο συνειδητοποίησης του κόσμου ότι το μόνο πράγμα που πρέπει να αποφύγουμε σε αυτή τη φάση είναι ότι οι άνθρωποι που είναι επιβαρυμένοι να μην κυκλοφορούν. Αυτοί που κυκλοφορούν να λαμβάνουν κάποια μέτρα προσωρινής υγιεινής και πρόληψης, όπως να μην παίρνουν μολύβια από άλλον ή να προσέχουν που ακουμπούν το κινητό τους. Απλά πράγματα. Αφού κάνουν τις δουλειές τους και γυρίσουν σπίτι, χωρίς να ακουμπήσουν το πρόσωπό τους να πλύνουν τα χέρια τους με απολυμαντικό».

Για τα απολυμαντικά και για τα σκευάσματα που χρησιμοποιούν οι πολίτες ο κ. Παντσάς ανέφερε ότι: «Αυτά πρέπει να έχουν πυκνότητα αλκοόλης από 70% και άνω, γιατί υπάρχουν και κάποια σκευάσματα που δεν έχουν τόσο μεγάλη. Το καθαρό οινόπνευμα είναι από 90% και πάνω και είναι δυναμίτης για τον ιό. Η οικιακή χλωρίνη είναι πολύ καλή για να απολυμαίνονται οι επιφάνειες και να απομακρύνεται ο ιός. Είναι κάποια βασικά πράγματα που αν κάποιος θα ακολουθήσει σωστά τότε θα καταφέρουμε να μην μεταδοθεί ο ιός σε όλη την κοινωνία. Λογικά θα μεταδοθεί. Αλλά εάν μεταδοθεί σε ανθρώπους που κατά βάση είναι υγιείς αυτοί θα το περάσουνε, θα γίνουνε καλά και δεν θα το μεταδίδουν. Άρα δεν θα φτάσει στους ανθρώπους που δυνητικά μπορεί να έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα, εξαιτίας άλλων ασθενειών που έχουνε».

Τα λάθη και οι εξηγήσεις για την Ιταλία
«Τα νέα παιδιά κινδυνεύουν;» ήταν το επόμενο ερώτημα στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει ο Βολιώτης παθολόγος, που στάθηκε και στις επιπλέον παραμέτρους που αφορούν ειδικά την Ιταλία.

«Με βάση τις πολύ λίγες μελέτες που έχουν γίνει υπάρχουν κάποια αρχικά συμπεράσματα στα οποία βασιζόμαστε. Υπάρχουν μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι τα νεαρά άτομα παίρνουν τον ιό και νοσούν και τον μεταδίδουν πολύ πιο εύκολα αλλά δεν έχουν μεγάλη επιβάρυνση. Γι’ αυτό και κλείσανε τα σχολεία» τόνισε ο κ. Παντσάς για να αναφερθεί στη συνέχεια στη γειτονική χώρα: «Έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει μία ιδιαίτερη δυναμική μετάδοσης της ασθένειας από τα νέα άτομα. Υπάρχουν δύο ηλικιακές αιχμές μεταξύ 45 και 55, με πάνω από τα 70 και κυρίως με τα πάνω από τα 80. Πάνω από τα 80 η θνητότητα είναι στο 15%. Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία έχει και μία άλλη εξήγηση. Οι Ιταλοί είναι ο πιο γηραιός πληθυσμός της Ευρώπης. Το 47% των Ιταλών είναι υπέργηροι σε αντίθεση με το 40% των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών-μελών. Αφενός είδαμε τις τρύπες του συστήματος Υγείας που έχει και η Ιταλία. Αν και οι δικές μας τρύπες είναι πολύ μεγαλύτερες αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει μεγάλη επιθετικότητα. Αφετέρου έγινε κάποιος λάθος σχεδιασμός των Ιταλών στην αρχή. Εκεί έγινε ψιλοκομματικό, πολιτικό πρόβλημα με αποτέλεσμα ο ένας να λέει άσπρο και ο άλλος μαύρο και να μην ασχολούνται με την ουσία, ότι θα μπορούσε να γίνει τόσο επιθετικός ο ιός και μάλιστα πολύ εντοπισμένα σε συγκεκριμένες περιοχές. Αυτά έδωσαν το στίγμα το τι πρέπει ο καθένας να αποφύγει. Δηλαδή να μην επηρεάσει τις μεγάλες ηλικίες και τους επιβαρυμένους ασθενείς και να περιορίσει και τους νέους ανθρώπους».

Ειδικά για την Ελλάδα πάντως ο κ. Παντσάς σημείωσε ότι οδηγίες δίνονται και τηλεφωνικά αλλά και μέσω διαδικτύου, σε ειδική πλατφόρμα ωστόσο: «Από σήμερα όσοι γιατροί θέλουν μπορούν να μπουν σε ένα σύστημα, το Dr Button, που ενεργοποιεί δωρεάν η Περιφέρεια προς το παρόν, και στο οποίο οι γιατροί μπορούν να απαντήσουν σε πολίτες ηλεκτρονικά σε σχετικά ερωτήματα αρρώστων. Στόχος είναι να μην πηγαίνουν οι πολίτες στα ιατρεία και να ενημερώνει ο καθένας τον γιατρό τηλεφωνικά για τα συμπτώματα που έχει. Θα κρίνει ο γιατρός τηλεφωνικά- δεν είναι η πρώτη φορά που θα γίνεται- είναι πάρα πολύ εύκολο. Θα καταλαβαίνει ο γιατρός πέρα από τον πανικό του αρρώστου, που είναι μεν σεβαστός, τα προβλήματα που υπάρχουν και αν υπάρχει θέμα επικινδυνότητας. Όταν κάποιοι έρχονται προσπαθούμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες να μην είναι επιβαρυμένος ο χώρος. Να μην υπάρχουν άλλοι όσο αυτό είναι δυνατόν. Αν αρχίσει να βήχει κάποιος η έκκληση από εμάς είναι να μην πάει στο γιατρό. Θα του δώσει ο γιατρός οδηγίες από το τηλέφωνο και θα είναι σε επαφή. Αν δει ότι τα πράγματα επιδεινώνονται θα εκτιμήσει συνολικά την κατάσταση και θα δώσει τις ειδικές οδηγίες βοήθειας».

«Πρόβλημα πλέον της κοινωνίας»
Για το πότε θα τελειώσει όμως όλο αυτό το θέμα με τον κορωνοϊό, ο Απόστολος Παντσάς βλέπει ότι τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά για την Ελλάδα.

«Υπάρχει ένας ορίζοντας μία εξέλιξη παγκόσμια που λέει το εξής: Στην Κίνα που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο, περί τα μέσα Φεβρουαρίου κορυφώθηκε. Μετά ακολούθησε μία σταθερή πορεία και μέχρι τώρα είναι στα ίδια επίπεδα ο αριθμός των περιστατικών και των θανάτων. Αυτό που είδαμε μέχρι σήμερα είναι ότι η καμπύλη των περιστατικών και των θανάτων πλέον έχει επιπεδωθεί. Στην Ελλάδα σε σχέση με την Ιταλία τα πράγματα είναι καλύτερα. Ο αριθμός των περιστατικών αναλογικά είναι μικρός, όπως και των θανάτων. Πλέον φαίνεται ότι γίνεται πρόβλημα της κοινωνίας και όχι κάποιας κλειστής ομάδας. Κατά τη γνώμη μου μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε δει την κορύφωση. Όχι το ξεπέρασμα της κρίσης. Ή και την διαπίστωση πώς θα είναι η επόμενη ημέρα» τόνισε ο κ. Παντσάς.

Παράλληλα, σημείωσε ότι: «Σήμερα στην Κίνα μιλάμε για μία πτωτική τάση, που σημαίνει ότι οι Κινέζοι ήλεγξαν την μεταδοτικότητα. Μπορεί κάποιος υπερήλικας να μην κάνει τίποτα και να του μεταφέρουν τον ιό οι δικοί του άνθρωποι. αυτά όλα πρέπει να κοπούν. Φαίνεται πάντως ότι στην Ιταλία Δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση, ενώ φαίνεται ότι στην Κίνα τώρα είμαστε στην επιπέδωση».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.