Διαφωνεί το Οικονομικό Επιμελητήριο με την εγγραφή απόφοιτων κολλεγίων

Για τη διαδικασία και όχι για το αποτέλεσμα, όπως είπε στο «Ράδιο ΕΝΑ» ο πρόεδρος Ηλίας Κοτσιμπογεώργος

Μας αιφνιδίασε η αλλαγή που έφερε το υπουργείο Παιδείας στην αναγνώριση των επαγγελμάτων για τους απόφοιτους κολλεγίων γιατί έγινε την τελευταία στιγμή, γιατί δεν έγινε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς που επηρεάζει, ενώ ήταν ξαφνικό πήγε στη Βουλή και ψηφίστηκε χωρίς να ερωτηθεί κανείς, δήλωσε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη, ο Ηλίας Κοτσιμπογεώργος πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας.
Ο ίδιος χαρακτήρισε απαράδεκτη αυτή η διαδικασία, διότι ενώ για άλλα θέματα γίνεται διαβούλευση, υπάρχουν καθυστερήσεις και παίρνουν γνώμες, για το συγκεκριμένο θέμα που επηρεάζει πολλούς επαγγελματίες και επιστημονικούς φορείς, δεν ρωτήθηκε κανένας και πέρασε χωρίς συζήτηση.
«Έχουμε ένσταση όσον αφορά το θέμα της διαδικασίας περισσότερο, παρά από το αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Κοτσιμπογεώργος, που εξήγησε ότι μέχρι τώρα το κάθε Επιμελητήριο είχε το δικαίωμα να αποδεχτεί ένα πτυχίο ή όχι, ώστε αυτός που έκανε την αίτηση να θεωρηθεί αν είναι μηχανικός, οικονομολόγος, γεωπόνος κλπ.

«Είμαστε υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης,
αλλά πρέπει να υπάρχουν κανόνες»

Πλέον, τόνισε, επιβάλλεται στα Επιμελητήρια, τα πτυχία οποιαδήποτε κρίνει η επιτροπή ότι είναι ισότιμα ή ισάξια με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. «Εμείς λέμε ότι είμαστε υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλλά πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Πρέπει να ερωτηθούμε κι εμείς που είμαστε αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς, για να συμφωνήσουμε ή όχι σε ποιο Πανεπιστήμιο είναι ικανό στο να βγάλει έναν επαγγελματία οικονομολόγο ή μηχανικό κοκ. Δεν μπορούμε να πούμε ότι κάποιος που έχει τελειώσει το School of Economics ότι δεν είναι οικονομολόγος, αλλά δεν μπορούμε να γράφουμε οποιονδήποτε και οτιδήποτε εγκρίνεται από μια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας, που δεν ξέρουμε καν πως λειτουργεί, με τι κανόνες και τι περιορισμούς», επισήμανε ο πρόεδρος.
Ο κ. Κοτσιμπογεώργος είπε ότι πρέπει να υπάρχει και επιτροπή των οικονομολόγων που θα εξετάζει τα πτυχία όσων κάνουν αίτηση στο Οικονομικό Επιμελητήριο, ώστε να βλέπουν ποιοι είναι ικανοί να εγγραφούν, ενώ εκτίμησε ότι με τα αναγραφόμενα στην τροπολογία καταργείται η επιτροπή επαγγελματικής κατάρτισης ΕΤΕΕΜ, στο οποίο αντιτίθενται οι οικονομολόγοι.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου είπε ότι ο φορέας που εκπροσωπεί δεν θέλει να περιορίσει τον αριθμό των μελών, αντίθετα να υπάρχουν πολλοί γιατί είναι απαραίτητοι και δεν είναι υπέρ των κλειστών επαγγελμάτων.

Αν δεν είχαμε πανδημία, άλματα στην οικονομία

Αναφερόμενος στην αγορά και αν μπορούμε να έχουμε βελτίωση του οικονομικού κλίματος το 2021, ο Ηλίας Κοτσιμπογεώργος είπε ότι είναι ακόμη ρευστό το θέμα της πανδημίας, αλλά αν εμβολιαζόταν ο πληθυσμός και άρχιζε η απελευθέρωση και ψυχολογικά από τον περιορισμό, τη νέα χρονιά θα γινόταν άλματα στην οικονομία, ιδίως στην Ελλάδα που εδώ και 10 χρόνια οι τάσεις είναι πτωτικές και η οικονομία παρέμεινε στάσιμη.
«Σε μια περίοδο που αφήνεις πίσω σου 10 χρόνια πτωτικής ή μηδενικής πορείας, θα γινόταν ένα εκτίναγμα στην Ελλάδα, αν ξεπερνούσαμε τη φάση του κορωνοϊού. Είναι λίγο ρευστή η κατάσταση για να καθορίζουμε κάτι για το 2021», τόνισε.
Ο ίδιος είπε ότι η εικόνα των επιχειρήσεων είναι η χειρότερη, ιδίως το λιανεμπόριο «αγκομαχάει» οι άνθρωποι προσπαθούν να γυρίσουν λίγο την αρνητική εικόνα με πωλήσεις της τελευταίας στιγμής, έστω με τους περιοριστικούς κανόνες του click away.
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας τόνισε ότι ο ιδιωτικός τομέας προσπαθεί πάρα πολύ να ανακάμψει, ο καθένας που στηρίζεται στα πόδια του πρέπει να βρει τρόπο να δουλέψει για να μειώσει τη ζημιά, ενώ έκανε λόγο για πολίτες δύο ταχυτήτων που ο ένας (ιδιωτικός τομέας) προσπαθεί πάρα πολύ και ο άλλος (Δημόσιο) προσπαθεί να μη δουλέψει γιατί δεν έχει να χάσει τίποτα.
Σύμφωνα με τον κ. Κοτσιμπογεώργο το Δημόσιο υπολειτουργεί, όχι γιατί δεν θέλουν να δουλέψουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά γιατί υπάρχει υποχρεωτικότητα λόγω περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, να δουλεύουν 15 ημέρες τον μήνα, με αποστάσεις, χωρίς τηλεργασία και οι υπηρεσίες να μην δέχονται κόσμο, κάτι που πηγαίνει τα πράγματα πίσω για όποιον θέλει να κάνει μια συναλλαγή.
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου τόνισε ότι στην Ελλάδα έχουμε ψηφιοποιήσει τη γραφειοκρατία και την έχουμε μεταφέρει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά δεν έχουμε μειώσει τα έγγραφα και τόνισε ότι θα πρέπει να αλλάξει η διαδικασία και ο τρόπος σκέψης μας, για να προχωρήσουμε διαφορετικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.