Διαβλέπουν κίνδυνο για το ΚΕΘΕΑ

«Θα δημιουργηθούν έντονα προβλήματα, με τις αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο»…
Αντιδρά ο σύλλογος φίλων, εθελοντών και οικογένειας ΚΕΘΕΑ στη συγχώνευση των δομών

Αντιδρά στο νομοσχέδιο που προβλέπει την συγχώνευση των δομών απεξάρτησης ο «Σύλλογος φίλων, εθελοντών και οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Πιλότος» στον Βόλο και ο γραμματέας του Συλλόγου Παντελής Μαστρογιάννης, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, είπε ότι η απεξάρτηση χρειάζεται ενίσχυση και όχι διάλυση. Όπως είπε αν υλοποιηθεί το νομοσχέδιο, δυσχεραίνεται το έργο και η λειτουργία της δομής και ενδεχομένως να έχουμε άλλου είδους αποτελέσματα στην κοινωνία και στην ουσία γίνεται κρατικοποίηση στην διοίκηση και ιδιωτικοποίηση στα οικονομικά.
Ο γραμματέας του Συλλόγου ανέφερε ότι υπήρξε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταργήθηκε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, δηλαδή να αποφασίζει το ΚΕΘΕΑ για τα προγράμματα και επιστημονικά ζητήματα και το υπουργείο να ελέγχει τις αποφάσεις αυτές μέσα από ένα επιστημονικό συμβούλιο από τη συνέλευση όλων των ΚΕΘΕΑ, των εργαζομένων, του Συλλόγου Φίλων και των ατόμων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές.

«Ένας οργανισμός μεγάλος και δυσκίνητος»

Στη συνέχεια άρχισε η υποχρηματοδότηση και οι περικοπές σε διορισμούς μόνιμου προσωπικού και τώρα φτάσαμε σε ένα νομοσχέδιο, που έγινε γνωστό από διαρροή, το οποίο βάζει ζήτημα συγχώνευσης όλων των οργανισμών και των προγραμμάτων που σχετίζονται με τις εξαρτήσεις, στο πλαίσιο μιας ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
«Είναι μια καθαρά λογιστική διαδικασία, θα γίνει ένας οργανισμός μεγάλος και δυσκίνητος, που ουσιαστικά θα αναμιγνύει διαφορετικά πράγματα», τόνισε ο κ. Μαστρογιάννης. Όπως είπε , το ΚΕΘΕΑ χρησιμοποιεί στεγνά προγράμματα και μιλάει για εξάρτηση, άλλοι χρησιμοποιούν άλλα προγράμματα και μιλούν για μείωση της χρήσης και της βλάβης, με αποτέλεσμα να συνενώνονται διαφορετικά πράγματα.
Επιπλέον, το ΚΕΘΕΑ στον Βόλο και σε άλλες 50 περιοχές της χώρας, ουσιαστικά έχει μια διαχρονική προσφορά, υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των προγραμμάτων, ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών, όπως και ο έλεγχος από το κράτος, τόνισε ο γραμματέας στο Σύλλογο φίλων, εθελοντών και οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Πιλότος.

«Κίνδυνος να αλλοιωθούν τα προγράμματα»

Όπως είπε, με αυτό που επιχειρείται υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθούν τα προγράμματα αυτά, να συρρικνωθούν, να αρχίσουν να συγχωνεύονται, κάτι που ξεκίνησε ήδη, έχοντας ένα κεντρικό συμβούλιο στην Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, όπως θα λέγεται και στον οποίο θα συμμετέχουν και αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες, κάτι που σημαίνει ότι δεν θέλει το κράτος γιατί έχει κόστος, θα το δίνει εκεί. Στην ουσία γίνεται κρατικοποίηση στην διοίκηση και ιδιωτικοποίηση στα οικονομικά, ανέφερε.
«Εμείς λέμε ότι η απεξάρτηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι με τις τοπικές κοινωνίες, το ΚΕΘΕΑ πήγαινε στην κοινωνία και έβρισκε τους εξαρτημένους, δεν περίμενε να πάνε οι εξαρτημένοι σε αυτό, άλλα προγράμματα ακολουθούν εντελώς διαφορετική λογική και πιστεύουμε ότι η απεξάρτηση χρειάζεται ενίσχυση με νέο προσωπικό, στεγνά προγράμματα, ενίσχυση χώρων, υλικοτεχνική υποδομή και εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού και όχι διάλυση», ανέφερε ο κ. Μαστρογιάννης.

Ζητείται συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Έργο του Συλλόγου, είπε ο κ. Μαστρογιάννης είναι να συμπαραστέκεται και να βοηθάει στο έργο του επιστημονικού προσωπικού και των εργαζομένων, να έχει εξωστρέφεια, να μπαίνει ο κόσμος να βλέπει το έργο που γίνεται και να αποκτά εμπιστοσύνη ότι υπάρχουν άνθρωποι που βοηθούν σε μια τέτοια κατεύθυνση.
Σε επίπεδο Ομοσπονδίας ζητείται συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ το θέμα γνωστοποιείται και από τους εργαζόμενους στο ΚΕΘΕΑ, που επίσης αντιδρούν, ενώ προγραμματίζονται συναντήσεις με φορείς (Ιατρικός Σύλλογος, ΕΛΜΕ, ζητήθηκε συνάντηση με τον νέο περιφερειάρχη και με πολιτικά κόμματα) και τοπικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.