Δικαστικό Συμβούλιο: Οι λόγοι που οδήγησαν στην απόρριψη της άδειας του Δ. Κουφοντίνα

Αναφέρει ότι δεν σωφρονίστηκε και υπάρχει κίνδυνος για νέες αξιόποινες πράξεις

Τους λόγους που οδήγησαν το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου να απορρίψει ομόφωνα το αίτημα για άδεια του καταδικασμένου σε 11 φορές ισόβια για την τρομοκρατική οργάνωση «17Ν» Δημήτρη Κουφοντίνα, αναφέρει το βούλευμα 93/2019, που κρίνει ότι ο πολυισοβίτης δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου για να του χορηγηθεί άδεια.
Το βούλευμα κάνει λόγο για τυπικές, όσο και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την παροχή τακτικής άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, αναφέροντας στο σκεπτικό του, πως ο πολυισοβίτης κρατούμενος των φυλακών Κασσαβέτειας δεν έχει σωφρονιστεί και σε περίπτωση που του δοθεί άδεια υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί με αναρχικές οργανώσεις και να διαπράξει, σχεδιάσει ή να καθοδηγήσει νέες αξιόποινες πράξεις, κάνοντας κακή χρήση της άδειάς του.
Σύμφωνα με το βούλευμα, που αναρτήθηκε χθες, οι δικαστές θεωρούν πως το έγκλημα του κρατουμένου δεν μπορεί, άνευ ετέρου να θεμελιώσει λόγο απόρριψης αιτήματός του περί χορήγησης σ’ αυτόν τακτικής αδείας, πλην όμως η στάση του κατά τη διάρκεια έκτισης της ποινής στην οποία καταδικάστηκε για το έγκλημα αυτό, αναδεικνύεται σαφώς σε βασικό χαρακτηριστικό στοιχείο της προσωπικότητάς του, το οποίο καταδεικνύει, μεταξύ άλλων και τον βαθμό του σωφρονισμού και της ηθικής του βελτίωσης.

Παντελής έλλειψη μεταμέλειας

Στο βούλευμα σημειώνουν πως ενδεικτικό στοιχείο της προσωπικότητας του καταδίκου είναι η παντελής και απολύτως συνειδητή έλλειψη οποιασδήποτε μεταμέλειας για τις άδικες πράξεις τις οποίες τέλεσε και τις οποίες εξακολουθεί να θεωρεί ως πολιτικά εγκλήματα, θέτοντας τον εαυτό του σε θέση ήρωα-πολιτικού κρατουμένου.
Οι τρεις δικαστές υποστηρίζουν ότι στο πλαίσιο αυτό κατά τη διάρκεια προηγούμενης άδειάς του στις 2 Ιανουαρίου του 2019, έκανε αμέριμνος περίπατο στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα επέτρεψε να ληφθούν και να δημοσιευθούν φωτογραφίες του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σημείο πλησίον εκείνων όπου δολοφονήθηκαν συγκεκριμένα θύματά του, συμπεριφορά που όπως λένε οι δικαστές στην απόφαση τους, είναι όλως προκλητική, καταδεικνύοντας έμπρακτα και πέραν πάσης αμφιβολίας, τόσο την έλλειψη σεβασμού του στη μνήμη των θυμάτων του, όσο και την από πλευράς του ακόμη και σήμερα, μετά την τέλεση των αξιόποινων πράξεων για τις οποίες καταδικάσθηκε και διαρκούσας της κράτησής του προς έκτιση της ποινής του, απαξίωση της ανθρώπινης ζωής.

«Δεν αλλάζω ιδεολογία…»

Αναφέρουν πως ο Κουφοντίνας όχι μόνο δεν μετέβαλε τη στάση του, ώστε το παρόν Συμβούλιο να δύναται να αχθεί σε διαφορετική κρίση για το ζήτημα της χορήγησης σ’ αυτόν τακτικής άδειας από το Κατάστημα Κράτησης, αλλά αντίθετα ενώπιον του Συμβουλίου της Φυλακής κατά την ενώπιόν του παράσταση για τη λήψη της προσβαλλόμενης απόφασης δήλωσε αυτολεξεί μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: «…Να πιάσουμε το κόκκινο νήμα της αντίστασης, είναι μια φράση που τη χρησιμοποίησε μέχρι και ο Τσίπρας. Αμφισβήτησα ένοπλα το κρατικό μονοπώλιο (της βίας), γι’ αυτό καταδικάσθηκα. Αν το αρνηθώ, θα σας πω ψέματα… Δεν αλλάζω ιδεολογία… Ζητώ την αλληλεγγύη απέξω, ξεκινώντας την απεργία πείνας, αυτό εννοούσα, η άδεια είναι δικαίωμα. Κατάκτηση αγώνων. Βάζοντας το σώμα σε κίνδυνο μέσα στη φυλακή και συμπαράσταση από τον κόσμο. Αυτό είναι το κόκκινο νήμα της ζωής… Να απαρνηθώ, να μετανοήσω, δεν μπορώ να το κάνω. Είμαι πολιτικός κρατούμενος…».
Υπογραμμίζουν ότι ο κατάδικος, δεν είναι πρόθυμος να αλλάξει στάση ζωής, αλλά εμμένει στην άποψή του περί ένοπλης ανατροπής του «κρατικού μονοπωλίου της βίας» και άρα καθιστά εναργές ότι ευκαιρίας δοθείσης, δεν αποκλείεται να τελέσει και νέες αξιόποινες πράξεις ιδιαίτερης απαξίας. Περαιτέρω, καλεί σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς υποστήριξη του αγώνα του για τη λήψη άδειας εξόδου από το σωφρονιστικό κατάστημα και ομάδες εκτός της φυλακής, αμφισβητήσιμης νομιμότητας, αναφερόμενος και πάλι στο κόκκινο νήμα της ζωής, που από το μέσο άνθρωπο δύναται να ερμηνευθεί και ως «αίμα».

«Διατηρεί στενούς δεσμούς με οργανώσεις
που κινούνται εκτός των ορίων της νομιμότητας»

Το Συμβούλιο το σκεπτικό του προσθέτει ότι συνάγεται πως ο Κουφοντίνας διατηρεί ιδιαίτερα στενούς δεσμούς εκτός του σωφρονιστικού καταστήματος όπου εκτίει την ποινή του, με οργανώσεις που κινούνται εκτός των ορίων της νομιμότητας, με το ίδιο ή παρεμφερές ιδεολογικό υπόβαθρο με αυτόν, δεδομένου ότι άλλως, αυτές δεν θα παρείχαν τόσο αυξημένης έντασης υποστήριξη προς το πρόσωπό του, εκδηλούμενη όχι με νόμιμες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά με έκνομες συμπεριφορές.
Εκτιμάται, επομένως, βάσιμα ότι, επί ικανοποίησης του αιτήματός του για χορήγηση άδειας εξόδου από το ως άνω κατάστημα κράτησης, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να συνευρεθεί με μέλη των εν λόγω ομάδων-οργανώσεων και να τελέσει, σχεδιάσει ή καθοδηγήσει νέες αξιόποινες πράξεις, κάνοντας κακή χρήση της άδειάς του.
Νωρίτερα χθες, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου απέρριψε την αίτηση για άδεια . Ομόφωνα οι δικαστές του Συμβούλιου Πλημμελειοδικών Βόλου, υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση και για δεύτερη φορά έκριναν ότι ο πολυισοβίτης της 17 Ν δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου για να του χορηγηθεί άδεια.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δ. Κουφοντίνας, ο οποίος είχε ξεκινήσει απεργία πείνας στις 2 Μαΐου μετά την διαφωνία του εισαγγελέα των φυλακών Κασσαβέτειας Βόλου να του χορηγηθεί άδεια, νοσηλεύεται φρουρούμενος από την περασμένη Δευτέρα στο «Αχιλλοπούλειο» νοσοκομείο Βόλου, όταν αισθάνθηκε αδιαθεσία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.