Δικηγόροι: Παράταση προστασίας πρώτης κατοικίας με αναστολή πλειστηριασμών

Έθεσαν το θέμα στον υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά δεν πήραν σαφή απάντηση…

Το θέμα της παράτασης προθεσμίας προστασίας της πρώτης κατοικίας των οικονομικά αδύναμων, μετά τις 30 Απριλίου, με αναστολή των πλειστηριασμών, ζήτησαν οι δικηγόροι από τον υπουργό Δικαιοσύνης, χωρίς όμως να λάβουν σαφή απάντηση, διότι είναι ζήτημα που είναι σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Ο Χρήστος Στρατηγόπουλος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και είπε ότι οι δικηγόροι, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν, στο πλαίσιο της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κων. Τσιάρα, για το θέμα της επαναλειτουργίας των Δικαστηρίων, έθιξαν το ζήτημα της παράτασης προστασίας της πρώτης κατοικίας και ενόψει των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι από τα περιοριστικά μέτρα, ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου.
Όπως είπε, είναι ανάγκη προστασίας των οικονομικά αδύναμων και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και επιβάλλεται η παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας, πέραν της 30ής Απριλίου 2020, διότι και η αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων δεν επέτρεψε στους πολίτες να υπαχθούν σε ένδικη προστασία και είναι αναγκαία η αναστολή των πλειστηριασμών.
«Δεν υπήρξε κάποια σαφής απάντηση, πέρα του ότι το συγκεκριμένο ζήτημα, βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί οι απόψεις και οι αποφάσεις της Πολιτείας», δήλωσε ο κ. Στρατηγόπουλος.

Η ηλεκτρονική Δικαιοσύνη

Ο Χρ. Στρατηγόπουλος τόνισε ότι η πανδημία μας δίνει την ευκαιρία να επιταχύνουμε ρυθμούς και να προχωρήσουμε διαδικασίες που τελμάτωναν πάρα πολλά χρόνια με διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων. Για το θέμα της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης ο πρόεδρος του ΔΣΒ είπε υπάρχουν θέσεις και απόψεις του δικηγορικού σώματος και, πέρα από τις θεωρητικές προτάσεις, το δικηγορικό σώμα, μέσω της λειτουργίας του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, έχει κάνει βήματα προς ψηφιακή εποχή, ίσως και πιο πριν από την ίδια την Πολιτεία, αναφερόμενος πάντα στο χώρο της Δικαιοσύνης.
«Οι προτάσεις μας είναι να προωθηθούν άμεσα η χορήγηση ψηφιακών υπογραφών σε όλους τους δικηγόρους και τους δικαστικούς λειτουργούς, να ενταχθούν σαν σύνολο οι διαδικασίες στην ψηφιακή κατάθεση δικογράφων – σήμερα στη διαδικασία συμμετέχουν οι διοικητικοί δικαστικοί σχηματισμοί και 23 Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία της χώρας – να υπάρχει δυνατότητα δημοσίευσης των δικαστικών αποφάσεων με ψηφιακές υπογραφές, που θα επιτρέψει την εξ αποστάσεων λήψη των αποφάσεων», τόνισε ο κ. Στρατηγόπουλος.

«Σκανάρισμα δημοσιευμένων αποφάσεων»

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΔΣΒ πρότεινε στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας να γίνει άμεσα σκανάρισμα των δημοσιευμένων αποφάσεων που εκδόθηκαν αυτή την περίοδο και ήταν αρκετές και στη συνέχεια να γίνεται κοινοποίηση στους πληρεξούσιους δικηγόρους των διαδίκων.
Για το θέμα, δήλωσε, ότι ο γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης ενημέρωσε τους δικηγόρους ότι υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι και οι Διευθύνσεις όλων των Πρωτοδικείων μπορούν να απευθυνθούν για να προμηθευτούν ή να συμπληρώσουν τον εξοπλισμό τους με σκάνερς, για να υπάρχει η συγκεκριμένη δυνατότητα.
Οι δικηγόροι ζητούν ακόμη, να υπάρξει ψηφιακή έκδοση με ισχύ και υπογραφή από τις Γραμματείες του συνόλου των πιστοποιητικών αρμοδιότητας υπουργείου Δικαιοσύνης, άμεση πρόσβαση ηλεκτρονικής ενημέρωσης των δικηγόρων για τη ροή των ποινικών υποθέσεων, ψηφιακή κατάθεση προτάσεων, υπομνημάτων και δυνατότητα παράστασης στη συζήτηση μιας υπόθεσης, με ψηφιακή ηλεκτρονική δήλωση του πληρεξούσιου δικηγόρου.
Τέλος, οι δικηγόροι ζητούν ψηφιακή διαδραστικότητα με τα Υποθηκοφυλακεία και τα Κτηματολογικά γραφεία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.