Δημήτρης Ιωακειμίδης: «Πρώτιστος στόχος να ενεργοποιηθούν τα αδρανή κομμάτια της κοινωνίας»

Ο Βολιώτης οδοντίατρος στην Ολλανδία υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΜέΡΑ25

Ένας άνθρωπος που τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει τεράστια απήχηση στα κοινωνικά δίκτυα καταγράφοντας την ελληνική πραγματικότητα με εύστοχο όσο και καυστικό τρόπο, προστίθεται στο ευρωψηφοδέλτιο της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά. Ο λόγος για τον Jo Di, κατά κόσμον Δημήτρη Ιωακειμίδη, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ν. Ιωνία Βόλου.

Ο Δημήτρης Ιωακειμίδης μπορεί να είναι οδοντίατρος και τα τελευταία 15 χρόνια να ζει και να εργάζεται στην Χάγη της Ολλανδίας, ωστόσο δεν ξεχνά την καταγωγή του, ενημερώνεται καθημερινά για τα τεκταινόμενα του Βόλου και παίρνει θέση σε όσα συμβαίνουν στη χώρα μας.

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για την απόφασή του να μεταναστεύσει την περίοδο της οικονομικής κρίσης, σχολίασε τα όσα θλιβερά συμβαίνουν στον Βόλο με χειροδικίες σε δημοτικούς συμβούλους και υπογράμμισε πως πρώτιστος στόχος του από τη συμμετοχή του στις Ευρωεκλογές είναι η ενεργοποίηση των αδρανών κομματιών της κοινωνίας και η αντιστροφή του κλίματος της αποχής.

Όπως ανέφερε  ο ίδιος προσπάθησε μετά τις σπουδές του στην Οδοντιατρική να φτιάξει τη ζωή του στην Ελλάδα, όμως η περίοδος του τέλους των σπουδών του συνδυάστηκε με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και όλη τη δεινή κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα.

«Έβλεπα τα πράγματα πως ήταν πριν από τα μνημόνια, προσπάθησα να διαισθανθώ που θα πάνε και δυστυχώς για την χώρα και τους ανθρώπους της δεν έπεσα έξω και αποφάσισα να φύγω», σημείωσε και ανέφερε ότι δεν είναι στα πρόθυρα της επιστροφής όμως η απόφασή του να συμμετέχει στο ΜέΡΑ25 και στις Ευρωεκλογές είναι γιατί επιθυμεί να φτιάξουν τα πράγματα στη χώρα και να μπει ένα …φρένο.

«Δεν είμαι στα πρόθυρα του να γυρίσω, δεν το βλέπω προσωπικά, δεν βλέπω να φτιάξω την κατάσταση για να γυρίσω εγώ, ποτέ όμως δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει η μοίρα, αλλά πρωτίστως  για να αλλάξουν τα πράγματα, να μπει ένα φρένο σε όλη αυτή την κατηφόρα, οικονομική, σε πολιτικό επίπεδο και πολύ περισσότερο για μένα είναι στο ηθικό επίπεδο η κατάπτωση,  να μπει ένα τέλος και να προσπαθήσουμε,  αφού αναστρέψουμε την κακιά πορεία , να φέρουμε τα πράγματα σε ένα επίπεδο που θα είναι καλό για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Βόλος χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάπτωσης

Ως Βολιώτης και ο ίδιος έχοντας συνδετικούς κρίκους με την περιοχή δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος από τα όσα συμβαίνουν στην πόλη. Μάλιστα με πολύ καυστικό χιούμορ έχει στηλιτεύσει πολλές φορές δηλώσεις και καταστάσεις που αφορούν στη δημοτική αρχή, μέσα από τους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα.

 

«Ο Βόλος είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα δυστυχώς της κατάπτωσης αυτής, σε πολλαπλά επίπεδα. Έχει πρωταγωνιστήσει το τελευταίο διάστημα είτε μέσω δηλώσεων του Δημάρχου, είτε των τελευταίων θλιβερών περιστατικών με ξυλοδαρμούς, τραμπουκισμούς που διαβάζουμε, δυστυχώς με αρνητικές ειδήσεις.

Το φαινόμενο στον Βόλο σίγουρα είναι βαθύτερο. Μία πρώτη ανάγνωση που μπορώ να κάνω κι έχει εφαρμογή και σε πανελλαδικό επίπεδο, κατά τόπους όμως λόγω των ανθρώπων και των συνθηκών μπορεί να οξυνθεί σε επίπεδο που βρίσκεται στον Βόλο θεωρώ ότι είναι η αποστασιοποίηση και η αποχή. Αποστασιοποίηση από τα καθημερινά θέματα που απαιτούν τους ενεργούς πολίτες να είναι εκεί και η αποχή από τις εκλογές», είπε και συνέχισε σημειώνοντας ότι «όταν βλέπω τα αποτελέσματα των ανθρώπων που αποφάσισαν να απέχουν από την εκλογική διαδικασία να είναι διπλάσια από αυτά που πήρε ο πρώτος συνδυασμός,  νομίζω ότι δίνουμε χώρο σε τέτοιου είδους φαινόμενα να αναπτύσσονται,  να φαίνεται ότι έχουν μια τεράστια απήχηση, ενώ στην πραγματικότητα η κοινωνία με την αποχή της οδηγεί τα πράγματα μέσα σε έναν κύκλο, ένα σπιράλ που εάν δεν βάλουμε εμείς το τέλος δεν θα σταματήσει».

Αυτή η εικόνα, σύμφωνα με τον ίδιο, αφορά και σε κεντρικό επίπεδο. «Αυτό το 41% που προτάσσεται πολύ σθεναρά από την κυβέρνηση αν το μεταφράσουμε σε απόλυτους αριθμούς δεν ξεπερνά το 20%, που σημαίνει ότι όταν έχεις μια κοινωνία που 2 στους 10 στηρίζουν μία παντοδύναμη όπως φαίνεται κυβέρνηση με την αλλοίωση των αποτελεσμάτων μέσω του εκλογικού νόμου κ.ο.κ., όταν η αποχή οδηγεί σε αυτή τη διαστρέβλωση των αποτελεσμάτων θεωρώ ότι έχουμε αυτά τα αποτελέσματα».

Να ενεργοποιηθούν τα αδρανή κομμάτια της κοινωνίας

Πρώτιστος στόχος του λοιπόν μέσω από τις Ευρωεκλογές είναι όπως είπε χαρακτηριστικά να ενεργοποιηθούν τα αδρανή κομμάτια της κοινωνίας, που είτε έχουν απογοητευτεί, ή αισθάνονται ότι δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική ή νιώθουν ότι δεν έχει αξία η ψήφος τους.

«Με χαροποιούν τα μηνύματα που λένε ότι είχα αποφασίσει να μην ψηφίσω, τώρα ξέρω γιατί θα πάω και ξέρω γιατί θα ψηφίσω. Στόχος μου είναι να ενεργοποιηθεί πρακτικά και ουσιαστικά όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος γύρω από αυτή την προσπάθεια όχι μόνο για τις Ευρωεκλογές αλλά και για τη μετέπειτα προσπάθεια. Οι εκλογές είναι ένας σταθμός και το ταξίδι συνεχίζεται», τόνισε ο ίδιος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Δημήτρης Ιωακειμίδης μετέφερε τις εμπειρίες του από το ολλανδικό σύστημα υγείας, το οποίο ωστόσο διαφέρει από το ελληνικό, καθώς δεν είναι δημόσιο και τα πάντα κινούνται μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών. Επεσήμανε ωστόσο πως σε όλη την χώρα ο τιμοκατάλογος των οδοντιατρικών πράξεων είναι σταθερός και ενιαίος και καθορισμένος από την πολιτεία, βάζοντας ένα ουσιαστικά ακραία καπιταλιστικό κράτος, ένα πλέγμα προστασίας στον πολίτη. Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι όλα τα παιδιά από την ώρα που γεννιούνται  έως τα 18 έχουν δωρεάν ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη.

Σε ότι αφορά στο ελληνικό σύστημα υγείας ο κ. Ιωακειμίδης τόνισε πως εάν θέλει η πολιτεία να το στηρίξει χρειάζεται τρία πράγματα. Προσωπικό, εξοπλισμοί και πλαίσιο λειτουργίας.

Οι θεσμοί μπορούν να αποτελέσουν τον καταλύτη για αλλαγές

Τέλος, ο κ. Ιωακειμίδης υπογράμμισε πως το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι η ενεργοποίηση των πολιτών. «Με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών είδαμε ότι μπορούν οι θεσμοί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όχι να επέμβουν στα εσωτερικά αλλά να αποτελέσουν τον καταλύτη που χρειάζεται για να αλλάξουν κάποια πράγματα εδώ ή να μην υπάρχει αυτή η ασυδοσία που παρατηρούμε από την κυβέρνηση σε πολλαπλά επίπεδα», σχολίασε καταλήγοντας.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.