Δημήτρης Τσιμπανάκος: Προοδευτική η πολιτική του ΠΑΣΟΚ με στήριξη των νέων και της κοινωνίας

«Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόγραμμα και θα το εφαρμόσει εάν οι πολίτες το επιλέξουν»

Για την προοδευτική ταυτότητα, πολιτική και τις θέσεις που έχει το ΠΑΣΟΚ και τις διαχέει στην κοινωνία μίλησε ο υποψήφιος Βουλευτής Μαγνησίας του κόμματος κ. Δημήτρης Τσιμπανάκος στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ για τις πολιτικές, που ακολούθησαν αλλά και το κλίμα τοξικότητας που καλλιεργείται.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσιμπανάκος το κόμμα προσπαθεί, αναδεικνύει και θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης στην καθημερινότητά του, από την ακρίβεια μέχρι και τα ζητήματα θεσμικότητας επισημαίνοντας παράλληλα ότι το ΠΑΣΟΚ  αναδεικνύει το κλίμα της τοξικότητας, της αντιπαράθεσης άνευ ορίων, που ουσιαστικά δεν προσφέρει στον δημόσιο διάλογο τις λύσεις και τις προτάσεις σε κάθε ζήτημα, είτε αφορά στα θεσμικά ζητήματα με τις υποκλοπές, είτε στα ζητήματα της καθημερινότητας, της ακρίβειας, του ενεργειακού κόστους.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει ένας δημόσιος διάλογος τοξικός, ο ένας κατηγορεί τον άλλο σε επίπεδο πολύ χαμηλό και δεν συζητάμε για τις πραγματικές ευθύνες που μπορεί να έχει ο κάθε πολιτικός φορέας για την περίοδο που είχε την εξουσία στα χέρια του, αλλά κυρίως δεν συζητάμε για τις λύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος Βουλευτής.

Να δοθεί έμφαση στο ενεργειακό δίκτυο της χώρας

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα το ενεργειακό ζήτημα, επισημαίνοντας πως δεν γίνεται καμία συζήτηση για την ενεργειακή φτώχεια, η οποία θα έρθει την επόμενη δεκαετία και για τον τρόπο που θα πρέπει να αποτραπεί.

«Ως σοσιαλδημοκράτες αυτό που θέλουμε είναι να δώσουμε ίσες ευκαιρίες σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε ανθρώπους που μπορεί να βρίσκονται σε δυσκολία και ουσιαστικά να προβλέψουμε καταστάσεις. Πως θα μπορούσε να το κάνει μία κυβέρνηση όλο αυτό, είτε λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, είτε ΝΔ; Θα μπορούσε να δώσει έμφαση στο ενεργειακό δίκτυο της χώρας, έτσι ώστε να μπορεί να πει σήμερα ότι οι πολίτες της μπορούν να έχουν φωτοβολταϊκά στις στέγες ή οι επιχειρήσεις ή αγρότες να έχουν ενεργειακές κοινότητες, να τις συνδέσουν με ένα δίκτυο, το οποίο μπορεί να τις «σηκώσει».

Το καλοκαίρι που μας πέρασε στη Θεσσαλία, η τελευταία επάρκεια που υπάρχει στο δίκτυο δόθηκε σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Για μας δεν είναι αυτό η λύση και δεν είναι σοσιαλδημοκρατία και προοδευτική λύση το να κάνεις κάτι τέτοιο», εξήγησε ο κ. Τσιμπανάκος, συμπληρώνοντας ότι θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας,  ώστε να βοηθηθούν οι πολίτες και να προστατευτούν από την ενεργειακή κρίση.

Μάλιστα, επεσήμανε πως την τελευταία δεκαετία κανείς δεν επένδυσε σε αυτό το δίκτυο και που σήμερα αυτό θα μπορούσε με δυναμισμό να υποστηρίξει τα φωτοβολταϊκά στις στέγες ή οι ενεργειακές κοινότητες.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα δεν χρησιμοποίησε ευρωπαϊκά κονδύλια ή κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή και το Ταμείο Ανάκαμψης και έστρεψε τα βέλη του στη ΝΔ υποστηρίζοντας ότι  φρόντισε οι λίγοι και οι ισχυροί να πάρουν το κομμάτι του υπάρχοντος δικτύου.

 

Αντιστρέφουμε τα ερωτήματα στους άλλους

Ερωτηθείς ο κ. Τσιμπανάκος για τον λόγο που έμεινε κενή η 7η θέση στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία, επεσήμανε ότι η Μαγνησία βρίσκεται σε ένα πολύ καλό επίπεδο και πολύ καλύτερο από τους περισσότερους νομούς, επισημαίνοντας πως τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα είναι καταρτισμένα σε ποσοστό 80%, ενώ στη Μαγνησία κατά 90%.

Σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλης Αργύρης έκανε γνωστό ότι στα ψηφοδέλτια βρίσκονται κατά 80% άνθρωποι με πανεπιστημιακή μόρφωση, κατά 50-60% κάτοχοι μεταπτυχιακού ενώ ένα 15% κατέχει διδακτορικό. Σε ότι αφορά δε την κριτική που ασκήθηκε στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχει ψηφοδέλτια και πολιτικές θέσεις, ο υποψήφιος Βουλευτής υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ είναι το πρώτο κόμμα που ανακοίνωσε έγκαιρα ψηφοδέλτιο και εδώ και έναν μήνα έχει ένα πολιτικό πλαίσιο, το οποίο οφείλουν τα στελέχη, οι υποψήφιοι και οι εθελοντές να το αναδείξουν.

Αναφορικά δε με την κριτική εκ των έσω και τις δύο ηχηρές αποχωρήσεις από το κόμμα, αυτές των κ.κ. Απόστολου Σπυρόπουλου και Αναστασίας Σιμητροπούλου, η οποία ήταν αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου ο κ. Τσιμπανάκος έκανε λόγο για πολιτικό κουτσομπολιό, που θα πρέπει να σταματήσει.

«Σε έναν πολιτικό φορέα υπάρχουν πολλές εκφάνσεις δραστηριοτήτων και αποφάσεων που παίρνει το κάθε στέλεχος. Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε μία κατάσταση συντονισμένη από τα ΜΜΕ, που ενώ κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχει ψηφοδέλτιο, δεν έχει πολιτικές θέσεις, όταν κάτι συμβαίνει όπως όταν δεν είναι κάποιος υποψήφιος που ενδεχομένως σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν το επιθυμούσε ο ίδιος ή απέσυρε ένα ενδιαφέρον, ξαφνικά όλα τα μέσα που στηρίζουν τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ το αναδεικνύουν. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον γύρω από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σχετίζεται με την άνοδό του. Θα πρέπει όμως να σταματήσουμε το πολιτικό κουτσομπολιό», σχολίασε ο ίδιος.

Προοδευτικές οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ με επίκεντρο τους νέους και την κοινωνία

Στο μεταξύ, ο κ. Τσιμπανάκος αναφέρθηκε στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως το κόμμα μιλά για την κοινωνική κατοικία, ένα θέμα που αφορά στους νέους ανθρώπους και στο δημογραφικό, μιλά για προοδευτική φορολόγηση και αναδιανομή των πόρων μέσω της προοδευτικής φορολόγησης.

«Αυτό για μας είναι σοσιαλδημοκρατία, γιατί μέσω αυτών θα δώσουμε λύσεις στους αδύναμους και όχι με επιδόματα προεκλογικά, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και ουσιαστικά εκβιάζει τον κόσμο, όταν κλείνει ο εκλογικός κύκλος και δεν κάνουν καμία μεταρρύθμιση στην πραγματικότητα», είπε ο ίδιος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι η μείωση των φόρων στην εργασία, που ουσιαστικά θα αυξήσει τους μισθούς, η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά με στόχευση διετίας, η διακοπή της αύξησης του αφορολόγητου στις γονικές παροχές. Ακόμη, το ΠΑΣΟΚ μιλά για νέο ΕΚΑΣ που αφορά σε 350.000 μικροσυνταξιούχους και τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης, έτσι όπως το κατάρτησε η ΝΔ δεν έχει αναφορά στην Πράσινη Ανάπτυξη, ούτε στους μικρομεσαίους επαγγελματίες .

«Ας μας πει η ΝΔ ποιός μικρομεσαίος θα έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης; Εμείς πιστεύουμε σε ήπια πρωτογενή πλεονάσματα, γιατί πρέπει να υπάρχει και αυτή η διαγενεακή δικαιοσύνη . Δεν μπορεί να επαναληφθεί αυτό που έγινε το 2004 με το 2009 με τον Κώστα Καραμανλή και τη ΝΔ. Δεν μπορούμε να υποθηκεύουμε το μέλλον των επόμενων γενεών στον βωμό προεκλογικών υποσχέσεων», ανέφερε ο κ. Τσιμπανάκος.

 

Να βγουν όλα στο φως στο θέμα των υποκλοπών

Σε ότι αφορά στο θέμα των υποκλοπών, ο κ. Τσιμπανάκος έβαλε στο στόχαστρο την ΝΔ, κριτικάροντας παράλληλα και τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για κάλπικο δημοψήφισμα.

«Είναι δεδομένο ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση έπαιξε με τους θεσμούς. Θυμίζω το κάλπικο δημοψήφισμα. Αυτό δημιούργησε μια αναξιοπιστία. Αυτό όμως είναι μια πολιτική κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό που συμβαίνει τώρα δεν είναι το ίδιο πράγμα γιατί ο κ. Γεραπετρίτης αυτό που είπε στη Βουλή ήταν «ένοχοι εσείς, ένοχοι εμείς μην μιλάτε και πολύ». Δεν είναι έτσι. Είναι άλλο ένας πολιτικός χειρισμός που κρίνεται αρνητικά πολιτικά και άλλο αυτό που γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα με τη ΝΔ, που ουσιαστικά έχει συγκαλύψει ένα σκάνδαλο μέσα στο γραφείο του Πρωθυπουργού είτε αυτό έγινε μέσω του απορρήτου και του αλά καρτ απορρήτου μέσα στις Επιτροπές», επεσήμανε και τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ όπως και τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά και η κοινωνία δεν ενημερώνονται  για τις επιχειρήσεις που έχουν εξάγει το κακόβουλο λογισμικό και σε τρίτες χώρες.

Τόνισε ότι «η Κυβέρνηση δεν ανοίγει τέτοια ζητήματα και δημιουργεί την αίσθηση στον πολίτη μιας τοξικότητας όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι πράκτορας , ότι μπορεί να διακινεί η κυβέρνηση και επιχειρηματίες που προστατεύει σε τρίτες χώρες το λογισμικό και να έχουμε την αίσθηση ότι μας παρακολουθούν στο ίδιο μας το σπίτι και κανείς να μην δίνει λογαριασμό. Αυτό  δεν είναι φιλελεύθερη δημοκρατία, ούτε ένα κράτος αρίστων όπως θέλει να παρουσιάζει ο κ.Μητσοτάκης κι ένας μεσαίος χώρος που τον πρεσβεύει. Όλα στο φως». Τέλος, χαρακτήρισε τη ΝΔ ένοχη για το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και για τη συγκάλυψη αυτού, υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναδεικνύει το θέμα, η ελληνική κοινωνία έχει βγάλει τα συμπεράσματά της και τα αποτελέσματα αυτά θα γίνουν γνωστά στις βουλευτικές εκλογές.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.