Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Πτωτική η πορεία των κρουσμάτων στη Μαγνησία

Η ανάλυση του καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής

Πτωτική είναι η πορεία των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Μαγνησία, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση του καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα enikos.gr.

 

Όπως επισημαίνει ο Καθηγητής και η ομάδα του σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων της Τετάρτης πανελλαδικά ανέρχεται στα 6.682 νέα κρούσματα με τον αντίστοιχο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών να διαμορφώνεται στα 6.492. Οι προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2) είναι 6.427 (ημερήσια νέα κρούσματα) και 6.520 (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) αντίστοιχα. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη ήταν 326.949 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 2,0 %.

Για τη Θεσσαλία η ανάλυση δείχνει ότι ο  αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές στη Λάρισα είναι μειωμένος με 280 κρούσματα, και πλέον η πορεία είναι πτωτική. Στη Μαγνησία με 180 κρούσματα παρατηρείται μείωση στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων, σε σχέση με προχθές, και διαμόρφωση πτωτικής πορείας, όπως και στην Καρδίτσα, όπου εντοπίστηκαν 79 κρούσματα, αλλά και στα Τρίκαλα, που εντοπίστηκαν 98 κρούσματα όπου μέχρι το τέλος του μήνα θα συνεχίσει η ήπια αποκλιμάκωση μετά την έντονα ανοδική τάση που είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες μέρες.

Συμπεράσματα

Στα γενικά συμπεράσματα του Καθηγητή, με βάση τα αποτελέσματα, σε σχέση με προχθές, έχουμε αυξημένο αριθμό των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), καθώς και αύξηση του αριθμού των θανάτων. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 2,3% (η ημερήσια τιμή είναι 2,0%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) μειώθηκε στο 1,02 (Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνει καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα).

O πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt ανά περιφερειακή ενότητα της χώρας παρουσιάζεται παρακάτω, όπου φαίνεται ότι οι περισσότερες περιοχές έχουν περιέλθει σε πτώση.

Συνολικά η επιβράδυνση της ανοδικής τάση και η διαμόρφωση ήπιας πτωτικής πορείας των τελευταίων ημερών αντικατοπτρίζεται και από τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών), ο οποίος έπεσε κάτω από τα 6500 (6492). Την προηγούμενη εβδομάδα ο ρυθμός ανόδου μειώθηκε περαιτέρω, και πλέον παρατηρείται ήπια αναστροφή της ανοδικής πορείας (που αναμέναμε να συμβεί μετά τα μέσα Οκτώβρη).

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιβράδυνση αυτή και η διαμόρφωση πτωτικής πορείας, οφείλεται στο συνδυασμό των επιπέδων ανοσίας του πληθυσμού (επίκτητη και φυσική), αλλά και στον πολύ μεγάλο αριθμό των τεστ συνολικά (μοριακά και rapid), αλλά και των self- test που πραγματοποιούνται καθημερινά, των οποίων ο αριθμός έχει φθάσει σε ημερήσια βάση τις 680.000.

Επίσης παρατηρείται το φαινόμενο, όπου περιφέρειες που είχαν περιέλθει σε αποκλιμάκωση, να επανέρχονται σε ανοδική τάση, ακολουθώντας την ανοδική πορεία της όμορης περιφέρειας που ήταν ήδη σε ανοδική τροχιά, με εμφανές παράδειγμα τη Λάρισα και τις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα τη Μαγνησία τα Τρίκαλα αρχικά και την Καρδίτσα τώρα. Με δεδομένη την πτώση της θερμοκρασίας των επομένων ημερών και στις επόμενες 2 εβδομάδες αναμένεται ξανά ήπια άνοδος των κρουσμάτων, οπότε καλό θα ήταν να υπάρξει έλεγχος στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με έλεγχο είτε του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή δηλωμένου rapid-test ή πιστοποιητικού νόσησης τους τελευταίους 6 μήνες, στα διόδια και στις εξόδους των πόλεων, έτσι ώστε να μειώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού μεταξύ των όμορων περιφερειών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.